Loppulan tilalle etsitään yrittäjää – kiinteistö Sanginjoen luonnonsuojelualueen ytimessä mahdollistaa monipuolisen yritystoiminnan

Loppulan tiloissa toimivan yritystoiminnan tulee jatkossakin palvella alueen virkistyskäyttöä. Pihapiirissä riittää tilaa vaikka lintujen hoitolalle. Kuva: Anne Laurila

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kahvila-ravintola, elämyksellinen majoitus, ohjelmapalvelutilat, saunahoitola, taidegalleria, kotieläinpiha, residenssi vai jotain ihan muuta – nyt yhdistys hakee visionääristä yrittäjää, jonka sydämen toivotaan sykkivän luontoarvoille.

Loppulan tila sisältää 137 neliön hirsisen päärakennuksen, rantasaunan, navetan, maakellarin ja metsureiden majoituskäytössä olleen rakennuksen. Viimeksi mainittu on tarkoitus purkaa ja tilalle rakennetaan uudet saunatilat.  Rakennuksia ei ole suojeltu, mikä mahdollistaa monipuoliset muutostyöt remontissa, myös uudisrakentaminen on mahdollista kaavan sallimissa puitteissa.

Loppulan ystävät on vuokrannut vajaan 6000 neliön määrä-alan tilan pihapiirin ympäriltä Oulun kaupungilta 50 vuoden vuokrasopimuksella. Mikäli tuleva yrittäjä tarvitsee toiminnalleen enemmän tilaa, on tilan ympäriltä mahdollista neuvotella maan vuokrasta Oulun kaupungin kanssa. Alueella on voimassa Sanginjoen osayleiskaava ja Loppulan tila on määritetty julkisen palvelun ja hallinnon alueeksi.

Rantasauna on joen rannalla, mutta uusi sauna on suunnitteilla Loppulan pihapiiriin.

Monenlaisia mahdollisuuksia

Yritystoiminnan toimialaa ei ole määritelty, joten liiketoiminta voi perustua esimerkiksi matkailuun, hyvinvointiin, luovaan työskentelyyn, kulttuuriin tai käsityöläisyyteen – tai vaikka kaikkiin yhdessä, kunhan toiminta palvelee alueen luontomatkailu- ja virkistyskäyttöä ympärivuotisesti ja ainakin osa tilan toiminnoista on yleisölle tai yhteisölle avointa jatkossakin.

Loppulan tila on nykyisen toiminnan myötä kehittynyt yhteisölliseksi luontokeskukseksi, minkä vuoksi tilan määrä-alan vuokra on kustannuksiltaan huokea. Yhdistys etsiikin Loppulan tilalle toimijaa, jolla olisi näkemystä alueen kehittämisestä, luontoarvot kohdillaan ja ainakin osa tilan toiminnoista tulee olla yhteisöllisyyttä ja virkistäytymistä tukevaa toimintaa myös tulevaisuudessa, jotta maa-alan vuokrauksen ehdot säilyvät.
Kuten metsänvartijan asuessa tilalla, jatkossakin osa päärakennuksesta voisi olla yksityiskäytössä vaikka residenssinä, toisen puolen rakennuksesta toimiessa esimerkiksi myymälä- tai kahvilakäytössä.

Valmiit kumppanit olemassa

Sanginjoen luonnonsuojelualueen reitistöstä ja saavutettavuudesta vastaa Metsähallitus. Loppulan tilan viereen on rakentumassa koko 2500 hehtaarin luonnonsuojelualueen pääsisäänkäynti ja parkkipaikka.

Metsähallitus valmistelee koko Sanginjoen luonnonsuojelualuetta koskevaa tulevaisuuden suunnitelmaa ja on kuluneen kesän aikana kartoittanut alueen nykyisten kävijöiden ja sidosryhmien tarpeita ja toiveita. Suunnitelmat valmistuvat marraskuussa 2021, joten niihin voidaan myös huomioida Loppulan tulevan yrittäjän toiveita. 

Sanginjoen kehittämisestä vastaava Metsähallituksen erikoissuunnittelija Ulla Matturi kertoo, että Metsähallitus palvelee Sanginjoen luonnonsuojelualueen kävijöitä Limingan luontokeskuksesta käsin.

“Kävijäkyselyiden ja sidosryhmäpalautteen perusteella Loppula on Sanginjoen sydän. Metsähallituksella ei ole suunnitelmissa kasvattaa luontokeskuksien määrää, mutta voimme huomioida tulevaa toimintaa esimerkiksi siten, että teemme Loppulan läheisyyteen alueen pääparkkipaikan ja siten parannamme edellytyksiä elinvoimaiselle yritystoiminnalle”, Matturi toteaa.

BusinessOulun kaupan, palveluiden ja matkailun asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppainen näkee Loppulan tilan uniikkina liiketoimintaympäristönä.

”Harvoin on tällaista kohdetta tarjolla, jossa tiedossa on potentiaaliset asiakasvirrat ja liiketoimintaan tarkoitetut tilat voidaan remontoida ilman yrittäjän merkittäviä alkuinvestointeja. Loppulalla on jo paljon ystäviä ja aktiivisia käyttäjiä, mikä on mahtava pohja uuden toiminnan kehittämiseen. BusinessOulun asiantuntijat ovat tietysti Loppulan yrittäjän käytettävissä, oli kyse sitten uuden yrityksen perustamisesta tai olemassa olevan liiketoiminnan kehittämisestä”, Kemppainen vinkkaa.

Loppulalla on jo laaja ystäväpiiri

Loppulan tila on toiminut metsänvartijan asuntona vuoteen 2014 asti, minkä jälkeen tilaa on vetänyt kuusi vuotta Suomen Luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys. Koneen Säätiön ostaessa Oulun kaupungilta Sanginjoen ulkometsät suojelukäyttöön 2021, Loppulan pihapiiri siirtyi Loppulan ystävät ry:lle, jonka vuokralaiseksi nyt haussa oleva yrittäjä tai toimija tulisi.

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on kehittää Loppulaa kaikille avoimena virkistäytymistä ja luonto- ja ympäristökasvatusta tukevana toimintakeskuksena. Tilalla on toiminut kesäviikonloppuisin luontokahvila ja siellä on järjestetty erilaisia tapahtumia; konsertteja, metsäretkiä, joogaa, qi-gongia ja eri järjestöjen kuntouttavaa toimintaa.

Tavoitteena on löytää Loppulaan sellainen vetäjä, joka näkee paikan potentiaalin ja on kykenevä rakentamaan Loppulaan sopivaa liiketoimintaa.

Loppulan ystävät ry toivoo ehdotukset Loppulan tulevaksi yritystoiminnaksi syyskuun loppuun mennessä. Kiinteistöihin pääsee myös tutustumaan syyskuun aikana – varsinainen remontin suunnittelu alkaa loppuvuodesta ja suunnittelutyössä mukana toivottavasti on myös tuleva yrittäjä.

 

 

Lue myös