Kontinkankaan alueella kokeillaan useita ennakkoluulottomia liikennekokeiluja

Pysäköintiä helpottavia sovelluksia on useita. Niiden linkit löytyvät jutun lopusta. Kuva: Sami Puuperä

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

6Aika-hankkeeseen liittyviä kokeiluja on Oulussa viisi.

”Alueella liikkuu päivittäin mittava määrä työntekijöitä, opiskelijoita ja muita kävijöitä, joten Kontinkankaan alue oli hyvä valinta erilaisiin kokeiluihin”, kertoo liikenneinsinööri Sami Puuperä.

Osa kokeiluista on kaikille avoimia, ja niistä toivotaankin palautetta käyttäjiltä.

Opastusta ovelle saakka

Citynomadi Oy on kehittänyt mobiililaitteella toimivan palvelun, joka opastaa Kontinkankaan alueella kävijät joukkoliikenteen pysäkeiltä, autojen ja polkupyörien pysäköintipaikoilta alueen palvelujen ääreen ovelle saakka.

”Voit valita ensin pysäköintipaikkasi ja sen jälkeen esimerkiksi kaupunginsairaalan, Dentopoliksen tai vaikkapa yhteispäivystyksen, ja ohjelma opastaa sinut helposti omasta pysäköintipaikastasi ovelle saakka haluamaasi paikkaan”, kertoo Puuperä.

Älykkäät polkupyöräparkit

Alueelle on kehitetty myös kaksi erilaista, varkausturvallista pyöräparkkia Kontinkankaan kampuksella. Toinen niistä tekee automaattisen hälytyksen puhelimeen, jos polkupyörä uhkaa lähteä katoksesta ilman omistajaansa.

”Käyttäjät ovat yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa, ja tämä CoReorient Oy:n toteuttama kokeilu alkoi marraskuussa. Tässä käyttäjän tulee rekisteröityä palveluun ennen käyttöä”, Puuperä mainitsee.

Toinen varkausturvallinen kokeilu on umpinainen säilytystila, jossa ulkopuolinen ei pääse pyörään ollenkaan käsiksi.

”Älykäs säilytysjärjestelmä aloitettiin kokeilemalla sitä kahdella pyöräpaikalla, ja sitä voi varata ja käyttää mobiilisovelluksella. Tämä YSP Oy:n tekemä kokeilu on otettu käyttöön juuri joulukuussa”, hän lisää.

Paikan voi varmistaa ennen lähtöä

Kadunvarsipysäköintiin on myös kehitetty kokeilu, joka on kuntalaisille avoin. Ideana on, että käyttäjä voi ennen saapumistaan alueelle katsoa, onko kadunvarressa vapaata pysäköintitilaa ja suunnitella pysäköintinsä etukäteen.

”Kadunvarsipysäköinnin täyttöastetta mitataan reaaliaikaisena Aapistien eri osuuksilla kahdella eri ratkaisulla. Ne toimivat konenäön avulla. Tässäkin on kaksi eri toteuttajaa eli YSP Oy ja Wapice Oy, mutta molemmat ovat avoimia kuntalaisten kokeiltavaksi”, vinkkaa Sami Puuperä.

Pysäköintipaikan hakeminen turhaan aiheuttaa hiilipäästöjä, joten tämä kokeilu tähtää myös vähähiilisyyteen.

Kontinkankaan Wayfinding-sovellus tästä linkistä.

Etsi parkki -sovellus tästä linkistä.  Smart parkin -sovellus löytyy tästä linkistä. 

6Aika:

  • Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanke on yhteinen Espoon, Tampereen, Turun ja Oulun kanssa.
  • Liikennehubilla tarkoitetaan liikkumisen solmukohtaa eli kaupunki- tai kaupunginosakeskusta, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja on vahva joukkoliikenne.
  • Niissä on siten myös mahdollista kehittää ja kokeilla uusia liikkumispalveluja, jotka tuottavat mahdollisimman vähän päästöjä.
  • Hankkeen päätavoite on parantaa alan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. 6Aika-työtä tehdään EU-rahoituksella vuoden 2022 loppuun asti.

Juttu julkaistu Mun Oulussa ensimmäisen kerran 21.12. 2021.