Kirjastoauto Akselin toiminta loppuu

Ensimmäinen kirjastoauto Akseli aloitti toimintansa Iin, Kuivaniemen ja Yli-Iin yhteisenä autona toukokuussa 1991. Tänä vuonna kirjastoautotoiminta olisi viettänyt 30-vuotisjuhliaan. Akselin viimeinen ajopäivä on perjantaina 5.3.2021.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjastoauto Akseli on ollut Oulun kaupungin ja Iin kunnan yhteinen kirjastoauto ja palvelun järjestämisestä vastasi Oulun kaupunginkirjasto.

Iin kunta on irtisanonut kirjastoauto Akselin palvelut 1. huhtikuuta 2021 alkaen, joka perustuu Ii-instituutti-lautakunnan päätökseen 30. syyskuuta 2020. Lakkautuspäätöstä perustellaan kuntien säästöpaineilla. Uusi kirjastoauto olisi pitänyt uusia lähivuosina ja investointi olisi ollut Akselin lainamääriin nähden kallis.

Kotipalvelua tilalle

Kirjastoauto Akselin reitit ovat sijoittuneet lähinnä Iin kunnan alueelle sekä Yli-Iin alueelle.

Jatkossa kuntalaisia palvelevat Iin pääkirjasto ja Kuivaniemen kirjasto sekä Yli-Iin kirjasto. Lisäksi asiakkaille tarjotaan kirjaston kotipalvelua sekä Oulun kaupunginkirjaston että Iin kirjaston toimesta.

Kotipalvelu on tarkoitettu niille, jotka korkean iän, liikuntavamman, sairauden tai muun syyn vuoksi eivät voi itse asioida kirjastossa. Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan ja kotipalvelusta tehdään sopimus. Kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle sopivaa aineistoa toiveiden mukaan.

Kiertävän kirjaston malli tulossa

Kotipalvelusta kiinnostuneet voivat jo nyt olla yhteydessä lähimpään kirjastoon. Iihin on lisäksi suunnitteilla Iin kiertävän kirjaston malli, joka palvelee Iin kouluja ja varhaiskasvatusta.

 Ensimmäinen kirjastoauto Akseli aloitti toimintansa Iin, Kuivaniemen ja Yli-Iin kuntien yhteisenä palveluna toukokuussa 1991. Tänä vuonna kirjastoautotoiminta olisi viettänyt 30-vuotisjuhliaan.

Kirjastoauto Akselin viimeinen ajopäivä on perjantaina 5.3.2021. Tämän jälkeen asiakkaiden varaukset ohjataan Iin tai Yli-Iin kirjastoon. Lainassa oleva aineisto voidaan palauttaa mihin tahansa OUTI-kirjastoon. Lainoja voi myös uusia. 

 

 

Lue myös