Kirjailija Paavo Rintala saamassa nimikkopuiston Raksilaan

Paavo Rintalan lapsuudenkoti oli Raksilassa lähellä puistikkoa, joka suunnitellaan nimettäväksi hänen mukaansa. Kuvat: Pasi Rytinki & Museovirasto

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupungin nimistötoimikunnan kokouksessa perjantaina 24. maaliskuuta käsitellään Raksilan asukasyhdistyksen muistutusta koskien Puu-Raksilan tekeillä olevaa asemakaavamuutosta. Kaavassa Syrjäkadun ja Puistikkokadun välinen alue osoitetaan virallisesti puistoksi.

Nimistötoimikunta esitti kaavan luonnosvaiheessa puistolle nimeksi Raksilanpuistikkoa, mutta Raksilan asukasyhdistys on ehdottanut nimeksi Paavo Rintalan puistoa.

Asukasyhdistys perustelee nimeä sillä, että Paavo Rintala (1930–1999) on modernin ajan tunnetuin oululainen kirjailija, jonka lapsuuden kotitalo sijaitsee Puu-Raksilassa Karjakadulla. Raksilassa on nimetty muitakin puistoja, katuja ja rakennuksia henkilöiden mukaan. Esimerkiksi Rintalan kirjailijakollega Teuvo Pakkalan mukaan on nimetty sekä koulu että katu. Puistoja on nimetty muistoniminä myös alueella vaikuttaneiden rakentajien mukaan.

Paavo Rintalan mukaan nimettäväksi suunnitellussa puistossa on jo Raksilan asukasyhdistyksen maalauttama muuntamokaappi, joka on koristeltu koululaisten suunnittelemilla Pojat- ja Raksila-aiheisilla maalauksilla. Kuva: Pasi Rytinki

Alustavan päätösesityksen mukaan nimistötoimikunta tukee asukasyhdistyksen esitystä. Myös Oulun kirjailijaseura puoltaa nimeä Paavo Rintalan puisto, ja hyväksyntä asialle on saatu myös Rintalan perillisiltä.

Viipurissa vuonna 1930 syntynyt Rintala muutti sotaleskeksi jääneen äitinsä kanssa Ouluun vuonna 1940 ja vietti siitä eteenpäin lapsuutensa Raksilassa. Hän valmistui ylioppilaaksi Oulun lyseosta vuonna 1951.

Rintala tunnettaneen parhaiten teoksestaan Pojat (1958) ja Mikko Niskasen sen pohjalta ohjaamasta elokuvaversiosta (1962), joissa kuvataan sodanaikaista Raksilaa ja Rintalan lapsuuden ajan poikaporukkaa. Nuori Vesa-Matti Loiri teki elokuvassa läpimurtonsa.

Oulu-seura asetti muistolaatan Rintalan lapsuudenkodin seinään Karjakadulla vuonna 2001. Kuva: Pasi Rytinki

Paavo Rintalaa on aiemmin huomioitu Raksilassa muistolaatalla, joka on kiinnitetty Karjakadulla sijaitsevan Rintalan kotitalon seinään. Oulun kaupunginarkistoon on tehty hänen omaistensa lahjoittaman irtaimiston pohjalta jäljitelmä Rintalan työhuoneesta.

Puu-Raksilan alueella tehtävä asemakaavan muutos tähtää valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön suojeluun.  Asemakaavaluonnos oli nähtävillä viime vuonna ja asemakaavaehdotus tammi-helmikuussa.

Lisätietoa Puu-Raksilan asemakaavasta: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/puu-raksila