Kiinnostaako vaikuttaminen omiin ja kaupungin asioihin? Nuorisovaaleihin haetaan juuri nyt ehdokkaita

Nuorisovaaleissa äänestetään marraskuussa, mutta ehdokasasettelun aika on nyt. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa toimii nuorisovaltuusto ONE, jossa on jäseninä n. 15–19-vuotiaita oululaisia tai Oulussa opiskelevia nuoria. Uusi nuorisovaltuusto aloittaa kaksivuotisen toimikautensa vuoden 2023 alussa. Ehdokasasettelu seuraaviin nuorisovaaleihin on avattu tänään.

”ONEn tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin oululaisessa päätöksenteossa. Nuorisovaltuusto on tarkoitettu kaikenlaisille nuorille, joilla on halua vaikuttaa itselleen tärkeisiin tai nuorten asioihin yleensä, olivatpa ne paikallisia, valtakunnallisia, isoja tai pieniä. Mukaan tullakseen nuorella ei tarvitse olla aiempaa kokemusta toiminnasta. Nuoret perehdytetään toimintaan, ja nuorisovaltuustolla on oma ohjaaja tukena koko toimintakauden ajan”, selvittää osallisuusvalmentaja Noora Mäkinen Oulun kaupungin nuorisopalveluista.

Nuorisovaltuusto on tarkoitettu kaikenlaisille nuorille, joilla on halua vaikuttaa itselleen tärkeisiin tai nuorten asioihin yleensä, olivatpa ne paikallisia, valtakunnallisia, isoja tai pieniä.

Nuorisovaltuustoon valitaan 24 varsinaista jäsentä ja 6 varajäsentä.

Nuorisovaltuustoon voi hakea mukaan asettumalla ehdolle nuorisovaaleissa. Ehdolle voi asettua 1.9.–31.10. täyttämällä ehdokaslomake nuorisovaalisivustolla.

Nuori voi asettua ehdolle, jos on syntynyt vuosina 2003–2007 (15–19-vuotiaat) ja asuu tai opiskelee Oulun alueella (Haukiputaalla, Kiimingissä, Oulussa, Oulunsalossa, Yli-Iissä tai Ylikiimingissä).

Äänestäminen Oulun nuorisovaaleissa tapahtuu 16.–25.11. 2022 pääsääntöisesti oppilaitoksissa. Äänioikeutettuja ovat 13–19-vuotiaat oululaiset ja Oulussa opiskelevat nuoret. Vuoden 2022 nuorisovaaleissa äänioikeus on vuosina 2003–2009 syntyneillä.

Sähköisen äänestyksen toteuttaa e-Vaali.fi. Vaalien käytännön järjestelyistä vastaa Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisopalvelut. Nykyinen nuorisovaltuusto ONE jalkautuu oppilaitoksiin nuorisovaalien tiimoilta. 

Lisätietoja ehdokkaaksi asettumisesta ja äänestämisestä nuorisovaaleissa löytyy nuorisovaalisivustolta www.nuortenoulu.fi/nuorisovaalit sekä Nuorten Oulun somekanavilta.