Kaupunki korjaa, osa 4: Valveen peruskorjausta selvitetään tänä vuonna

Kulttuuritalo Valveelle on määrä tehdä peruskorjaus, jota varten on asetettu hankeselvitysryhmä tämän vuoden ajaksi. Kuva: Esa Eirola

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kulttuuritalo Valveella on edessä peruskorjaus, koska edellinen peruskorjaus on tehty yli 30 vuotta sitten. Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on nimittänyt hankeselvitystyöryhmän, jonka tehtävänä on laatia hankeselvitys Valveen peruskorjauksesta. Hankeselvitysryhmää koskeva toimeksianto on voimassa joulukuun loppuun saakka.

Oulun kaupungin kulttuuripalvelupäällikön ja Valveen johtajan Johanna Tuukkasen mukaan hankeselvityksessä määritetään hankkeen laajuus, kiireellisyysaste ja tavoitehinta-arvio.

”Ajankohtaan otetaan kantaa hankeselvityksessä”, hän kertoo.

Mahdollisten väistötilojen selvittäminen alkaa sen jälkeen, kun Valveen peruskorjauksen aikataulu on tiedossa. Valveen korjaustarpeita tämän vuoden aikana selvittävään hankeselvitystyöryhmään kuuluu yhdeksän jäsentä. He edustavat konsernihallintoa, sivistys- ja kulttuuripalveluita ja Oulun Tilapalvelut -liikelaitosta. Kulttuuritalo Valve vastaa toiminnallisen suunnitelman tekemisestä.

Monipuolisia toivomuksia

Kulttuuritalo Valve järjesti helmikuussa 2022 kyselyn siitä, että miten talon tiloja tulisi kehittää. Kysely toteutettiin toiminnallisen suunnitelman laatimista varten. Johanna Tuukkasen mukaan kyselyyn tuli 73 vastausta. Kaikkia vastauksia ei ole vielä analysoitu, mutta osa toivomuksista on jo tiedossa. Nämä toivomukset ovat monipuolisia.

”Valveelle kaivataan erilaisia yhteiskäyttötiloja ja erityisesti avoimempaa ja toimivampaa aulatilaa, joka mahdollistaisi monenlaista toimintaa. Monessa vastauksessa nousee myös toive jonkinlaiselle kaupalle”, hän kertoo.

Kulttuuritalo Valveella tehtiin korjaustöitä vuonna 2019. Kuva: Sanna Krook

Vastausten mukaan Valveesta toivotaan tulevan kaupunkilaisten olohuone, joka olisi esteetön, rauhallinen ja viihtyisä. Sinne toivotaan rauhallisia lukutiloja, pienryhmätiloja, erilaisia studioita, käsityötiloja ja erikoiskirjastoa. Vastauksissa myös esitetään, että Valveella voisi järjestää kirjan julkistamistilaisuuksia, konsertteja ja runoiltoja.

Talossa työskentelevät ovat kaivanneet parempia sosiaalitiloja, äänieristettyjä työtiloja, parempaa akustiikkaa ja aulan viihtyisyyden parantamista. Valvenäyttämön uudistamista toivotaan sekä tilan että tekniikan osalta.

Kulttuuripalveluiden tuottaja

Yleiset kulttuuripalvelut tuottaa kulttuuripalveluita yhdessä taiteilijoiden ja kulttuurijärjestöjen kanssa. Kulttuuritalo Valveen tiloissa ovat esimerkiksi nukketeatteri Akseli Klonk, Oulun Elokuvakeskus, Pohjoinen valokuvakeskus, Jojo–Oulun tanssin keskus, Oulun musiikkivideofestivaalit, kulttuurilehti Kaltio ja Oulun sarjakuvakeskus.

Kulttuuritalo Valveen julkisivussa oleva vaakuna muistuttaa siitä, että tämä talo on entinen Oulun kaupungintalo. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuritalo Valveella toimii myös Oulun lastenkulttuurikeskus. Talossa on erilaisia tiloja taiteen ja kulttuurin esittämiseen sekä monen taiteenalan harrastajan käyttöön: vaihtoehtoina on esimerkiksi tanssisaleja, näyttämöitä, kädentaitojen tiloja, gallerioita ja kokoushuone. Valve on avoinna viikon jokaisena päivänä.

Valve oli ennen kaupungintalo

Kulttuuritalo Valve rakennettiin alun perin vuosina 1883–1884, jolloin se oli vielä yksityisomistuksessa. Sitten Oulun kaupunki osti tämän Hallituskadun varrella olevan talon, jolloin taloa laajennettiin rakentamalla kolmas kerros ja siitä tuli Oulun kaupungintalo vuonna 1894. Oulun Seurahuoneesta tuli Oulun kaupungintalo 1940-luvulla, minkä jälkeen poliisilaitos sai tämän talon käyttöönsä.

Poliisilaitos muutti Raksilaan vuonna 1988. Sitten nykyinen kulttuuritalo sai alkunsa peruskorjaustöistä, jotka alkoivat seuraavana vuonna. Talon osaksi rakennettiin myös uudisrakennus. Talossa oli sen jälkeen Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskus NUKU. Talo on toiminut nimellä Valve vuoden 2008 alusta alkaen, jolloin nuorisokeskus sai käyttöönsä uudet tilat Byströmin talosta.

Lue myös