Hietasaaressa uusi vuosikymmen alkaa suunnittelulla

Asemakaava mahdollistaa uusien toiminnallisuuksien rakentamisen Hietasaareen.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Martti Johannes Holma

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Asemakaavan vahvistuminen on käynnistänyt alueen uusien toimintojen suunnitteluvaiheen. Kaava mahdollistaa muun muassa huvipuiston rakentamisen nykyisten viljelypalstojen tilalle, vauhtipuiston sijoittumisen nykyiselle viheralueelle sekä siirtolapuutarhan että viljelypalstojen uudisraivaamisen Vaaskiventien varrelle.  

Uudisrakennuksina kaava mahdollistaa kylpylän chalet-kiinteistöjen, tapahtuma-areenan, tanssipaviljongin sekä Nallikarin uimarannan ja leirintäalueen väliin sijoittuvien majoitus- ja palvelurakennusten nousemisen. Kaava sisältää myös Nallisportin laajennuksen.

Tulossa rantatalojen rivi

Tällä erää tonttivaraukset osoittavat toteutumassa olevat hankkeet. Tammikuun lopulla tonttivaraus löytyi Pellepyy Oy:n huvipuistolta ja Oulun Vauhtipuistolta. Toteutumissuunnitelmia jäävät odottamaan kaavasta näiden lisäksi löytyvät tapahtuma-areena, tanssipaviljonki ja kylpylähotellin chalet-kiinteistöt.

Kaava tuo Pohdon ja kylpylän viereen tontin, jolle saa rakentaa kahdeksankerroksisen hotellirakennuksen, ja Jousiammuntakentän laidalle on mahdollista rakentaa lajin sisähalli. 

Tekninen isännöitsijä Sakari Kela sanoo, että leirintäalueen rajaa myötäilleiden päällystämättömien pysäköintipaikkojen tilalle nousee lisäksi palvelua ja majoitusta tarjoavien kaksikerroksisten rantatalojen sarja. Niiden toteuttajan hakuprosessi avataan kesällä.

Tivolikokoinen teemapuisto

Tonttivarauksen tehneiltä odotetaan tarkempaa tontinkäyttösuunnitelmaa ennen maanvuokrasopimuksen tekemistä. Suunnitelmien takaraja on joulukuussa. 

Pellepyy Oy:n varaama tontti teemapuistolle sijoittuu Nallisportin ja Hietasaaren halki mutkittelevan Mustansalmen välimaastoon. 

”Kokoluokka vastaa tivolityyppistä toimintaa”, vertaa asemakaava-arkkitehti Uki Lahtinen

Uusia viljelypalstoja  

Nallikariin johtavan Holstinsalmentien toisella puolella nykyiselle viheralueelle sijoittuu Oulun Vauhtipuisto. Myös sen tontinkäytön suunnitteluvaihe kestää joulukuulle. Hankkeiden toteuttamisella on rakennusluvan myöntämisen jälkeen aikaa kaksi vuotta.

”Näin varmistetaan, ettei rakennusaika veny liian pitkäksi”, sanoo tontti-insinööri Simo Tuppurainen.

Uuden kaavan mukainen kehitystyö alkaa jo keväällä, jolloin uusien viljelypalstojen rakentaminen alkaa puuston poistolla. Yhdyskuntalautakunta päättää talven aikana tarkemmin siirtolapuutarhan perustamisesta. Alkuvuoden aikana järjestettävään yleisötilaisuuteen odotetaan erityisesti puutarhaviljelystä kiinnostuneita. 

Vanhat rakennukset säilyvät

”Mökkitontit osoitetaan viljelijöille. Alue tulee muistuttamaan perinteisiä siirtolapuutarhoja, eli mökeistä ei tule talviasuttavia eikä niihin tule juoksevaa vettä sisälle.” 

Palstaviljelyalueen ylläpitämisestä tulee vastaamaan kaupungin yhteistyökumppani. Kaava mahdollistaa pienten koulutuskäyttöön tulevien ja vapaa-ajan viettoa tukevien rakennusten tekemisen. 

”Vaaskiventie varrella on myös vanhoja, suojeltuja rakennuksia, jotka säilyvät jatkossakin”, Kela sanoo.  

Kaupunki myy useita kiinteistöjä

Oulun kaupunki valmistelee myös useiden kiinteistöjen myyntiä Hietasaaren alueella. Kaava kieltää niiden käytön pysyvään asumiseen, vaikka mukana on myös houkuttelevia huviloitakin. 

  • Syksyllä viimeistään tehostetaan koulutus- ja kongressikeskus Pohdon myyntiä. 
  • Mustasalmen tuntumassa on suojeltu huvilarakennus, joihin asemakaava sijoittaa urheilupalveluita ja virkistäytymistä.
  • Vaaskiventie 22 käsittää 70-lukuisen rakennuksen ja suojellun huvilarakennuksen.
  • Hietasaarentie 32 on suojeltu huvila.
  • Vaaskiventien 1 huvila on saanut korjauskelvottomana purkuluvan.
  • Vaaskiventie 3 huvila myydään kunnostettavaksi.
  • Pukseritie 7 on Oulun kaupungin käytössä ollut ja kunnostettu rakennus. Suojeltu huvila myydään asemakaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen.

Lue myös