Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa

Logistiikkakeskukseen vastaanotettujen elintarvikkeiden lämpötilat muun muassa mitataan. Tässä projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg esittelee toimenpidettä. Kuva: arkisto/Petri Isoniemi

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ruokaa jaetaan tällä hetkellä noin 20 000 kiloa kuukaudessa. Keskitetty malli takaa elintarviketurvallisuuden ja vapauttaa ruoka-aputoimijoiden aikaa logistiikan sijaan auttamiseen.

Elokuussa Oulun Hiukkavaaran kasarmialueelle avatun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa käy päivittäin kova kuhina. Autot kuljettavat hävikkiruokaa kaupoista, kouluista ja tukuista keskukseen, jossa ne lajitellaan ja jaetaan paikallisten ruoka-aputoimijoille eteenpäin jaettavaksi.

”Jo tässä lyhyessä ajassa on käynyt hyvin selväksi, että tällaisella ruoka-avun logistiikan keskitetyllä mallilla on runsaasti etuja aiempaan verrattuna”, projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg kertoo.

Keskitetty malli on houkuttanut lahjoittajiksi myös sellaisia uusia tahoja, jotka eivät ole aiemmin halunneet tehdä sopimuksia pienten yksittäisten toimijoiden kanssa.

”Ammattimaisella toiminnalla olemme pystyneet takaamaan ruoka-avun elintarviketurvallisuuden ja esimerkiksi katkeamattomat kylmäketjut. Keskitetyn logistiikan myötä biojätettä syntyy todella vähän, koska kaikki ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille tarpeen mukaan”, McQueen-Winberg sanoo.

Keskitetty logistiikka vapauttaa auttamiseen

Logistiikkakeskuksen ja ruoka-aputoimijoiden yhteistyö on lähtenyt erinomaisesti käyntiin: loppuvuonna tehdyssä kyselyssä hanke sai ruoka-aputoimijakumppaneilta yhteistyöstä arvosanan 9 ½.

”Aivan erityisen hienoa on ollut myös kuulla ruoka-aputoimijoiden viesti siitä, että keskitetyn logistiikkakeskuksen myötä aikaa on vapautunut ihmisten auttamiseen logistiikan hoitamisen sijaan”, Katja McQueen-Winberg sanoo.

Toiminta on kiinnostanut hyvin myös vapaaehtoisia, joita logistiikkakeskuksessa onkin jo nelisenkymmentä. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi keskuksessa autonkuljettajan apuna, ruuan lajittelutehtävissä, tilojen järjestämisessä ja tapahtumissa. Vapaaehtoisten lisäksi keskus työllistää tällä hetkellä 11 työntekijää ja työkokeilijaa.

Prikka kiertoon on ESR-rahoitteinen hanke, jossa ratkotaan kahta ajankohtaista haastetta yhtäaikaisesti: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikan ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja.

Näin logistiikkakeskus toimii:

1. logistiikkakeskus tekee sopimuksen yhteistyöstä lahjoittajien (esimerkiksi kaupat, koulut, tukut) kanssa.

2. Prikka kiertoon -autot hakevat hävikkiruuan lahjoittajilta sovitusti.

3. Ruoka lajitellaan ja pakataan logistiikkakeskuksessa.

4. Ruoka jaetaan eteenpäin ruoka-aputoimijoille, jotka puolestaan jakavat sen tarvitsijoille.

5. Logistiikan hoitamisen ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja ja tuetaan nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä kohti työelämää.

Toiminta numeroina: 

• ruoka-apua annettu 11 112 henkilölle (osa samoja henkilöitä)

• ruoka-aputoimijoita vakinaisesti 25 + 9 satunnaista

• ruokailuja 107

• ruokakassien jakotapahtumia 229

• lahjoittajina 46 kauppaa tai elintarvikealan yritystä

• vapaaehtoistyöntekijöitä 40

• työssä tai työkokeilussa olleita 15

• ruokaa vastaanotetaan tällä hetkellä (01/2022)) 500–1500 kg / arkipäivä, eli n. 20 000 kiloa kuukaudessa

 

Lue myös