Ensi vuoden veroprosentit vahvistettiin: kunnallisvero laskee, mutta kansalaisen kokonaisverotus ei muutu

Oulun ensi vuoden tuloveroprosentti on 7,86.

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunginvaltuuston maanantain kokouksen esityslistalla olivat muun muassa ensi vuoden veroprosentit.

Tuloveroprosentiksi vahvistettiin 7,86. Kiinteistöveroprosentit ovat vakituisessa asuinrakennuksessa 0,50, muussa asuinrakennuksessa 0,93, yleinen kiinteistövero 1,15, voimalaitoksella 3,10 ja yleishyödyllisellä yhteisöllä 0,16. Rakentamattomalle rakennuspaikalle ei määritellä erillistä kiinteistöveroprosenttia.

Veroprosentit eivät herättäneet suuremmin keskustelua valtuustossa. Ainoat puheenvuorot asiasta käyttivät keskustan valtuutettu Suvi Helanen ja kokoomuksen valtuutettu Aleksanteri Kekonen.

Helanen kantoi huolta järjestöjen ja yhteisöjen taloudellisesta tilanteesta korkeiden energiakustannusten aikana. Hän huomautti, että lain määräämän vaihteluvälin puitteissa yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti olisi mahdollista asettaa jopa nollatasolle.

Helanen kysyikin, kuinka suuri yleishyödyllisiltä yhteisöiltä saatava kiinteistöverokertymä Oulussa on. Konsernijohtaja Ari Alatossavan mukaan se on rakennusten osalta 155 645 euroa ja maapohjan osalta 9 263 euroa.

Kekosen mielestä Oulun suunta verotuksessa on nouseva ja väärä. Hän huomautti, että suurten kaupunkien vertailussa Oulun veroaste on korkea, ja kaupungin veto- ja pitovoiman ylläpitämiseksi hän esitti, että kaupunki käynnistää ensi vuonna selvityksen tuloveroprosentin laskemiseksi verrokkikaupunkien tasolle.