Daaliat, begoniat ja värinokkonen saavat pian paikkansa – Oulun keskustan kesäkukat istutetaan juhannukseen mennessä

Kaupungin kesäkukat puhuttavat tähän aikaan vuodesta. Kaikki kukat on istutettu juhannukseen mennessä. Kuvat: Niina Toivonen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Useina vuosina kaupungin kukkaistutuksissa on ollut taustalla teema tai lähtökohta. Nyt leiskuvat värit.

”Tänä vuonna kesäkukissa ei ole mitään erityistä teemaa, mutta värityksessä suosimme punaista. Meillä on ihan rehellistä punaista, pinkkiä, hempeää vaaleanpunaista ja lilaakin. Vähän sitten keltaista joukossa. Sen sijaan oransseja kukkia on tänä vuonna vähemmän”, kertoo työnjohtaja Saila Määttä Oulun Infra -liikelaitoksesta.

Tänä vuonna kukiksi ovat valikoituneet useat erilaiset daaliat ja begoniat, mutta myös heinien määrä lisääntyy. Kaupungissa kokeillaan ainakin arabiansulkahirssiä sekä lännenhirssiä.

”Punertavaa värinokkosta testataan nyt kaupungintalon edessä, se on aika erikoinen lajike”, Määttä vinkkaa.

Rotuaarille tuulta kestävää

Rotuaarin kukkalaatikkojen uusin tulokas on kasvi nimeltään kanna, jossa on isot lehdet ja näyttävä kukka. Rotuaarin kukat pitääkin vuosittain valita tarkkaan, sillä paikka on kovin tuulinen – ja valitettavasti Rotuaarin kukat ovat joskus kovilla ilkivallankin vuoksi.

”Vähemmän kuitenkin tuhotaan itse kukkia, enemmän sotketaan kukkalaatikoita”, huomauttaa Määttä.

Iso osa kukkalaatikoista on myös saanut uutta ilmettä, sillä niissä on näyttävä Oulun oma lohiorigami.

”Korkeat laatikot ovat hyviä, eikä niissä voi helposti istuakaan”, Määttä toteaa.

Kasvuolosuhteet määräävät paikan

Vuosittain Oulussa istutetaan kesäksi noin neljäkymmentä erilaista kasvilajiketta. Tärkeintä niiden sijoittamisessa on miettiä kasvuolosuhteita. Esimerkiksi juuri Franzenin puisto on aika varjoisa, joten sinne sopivat hyvin varjossa viihtyvät kukat.

”Kasvuolosuhteiden lisäksi mietimme tietysti kasvien sopivuutta keskenään – on mukavaa, jos saamme istutuksiin korkeuseroja ja erilaisia muotoja. Ja tietysti värejä”, sanoo Määttä.

Mikä on sitten hortonomin oma mielikukka kaikista kauniista lajeista?

”Kyllä se taitaa olla daalia. Mutta mukulabegoniassa on kyllä paljon kauniita värejä. Viimevuotinen kyynel-verenpisarakin oli kaunis. Sen sijaan suutarilla ei taida olla kenkiä, sillä oma pihani ei ole kovin tarkkaan hoidettu”, naurahtaa Määttä.