Ylikapellimestari Rumon Gamban mielestä musiikki on parasta nautittuna orkesterin edessä – Oulu Sinfonian kausisarja käynnistyy mestariteoksilla

Ylikapellimestari Rumon Gamba vie mielellään Oulu Sinfonian konserttisaleista uusien yleisöjen eteen. Kuvat: Oulu Sinfonia

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tammikuussa Oulu Sinfonian ylikapellimestarina aloittaneelle Rumon Gamballe Oulu ja orkesteri on tullut jo hyvin tutuksi. Gamba tulee kaupunkiin aina viikoksi tai kahdeksi kerrallaan, ja harjoitusten ja konserttien lomassa hänelle on muodostunut tuntuma kaupungin rytmistä.

”Oulussa on mukava energia. Pidän siitä, millainen sekoitus täällä on eri ikäisiä ihmisiä. Oulu ei minusta näyttäydy paikkana, jossa nuoret vain varttuvat ja haluavat lähteä maailmalle – tänne myös jäädään. Kulttuuritapahtumien tarjonta on myös varsin vaikuttava. Ehdin itsekin käydä Elojazzeilla”, Gamba kertoo.

Musiikin lisäksi Gamba on viehtynyt Oulun lenkkipolkuihin ja tunnustaa löytäneensä juoksulenkeilleen lempireitit jokisuistosta. Mutta entä orkesteri itse – millaisen soittajakaartin Gamba kokee saaneensa johdettavakseen?

”Maanantaiaamuna ei tarvitse orkesteria houkutella soittamaan – soittajat ovat todella innokkaita ja pitävät esiintymisestä! Heidän kanssaan on helppo työskennellä”, Gamba kiittelee.

Gamba ei halua olla autoritäärinen johtaja orkesterinsa edessä.  

Entä millainen johtaja orkesterin eteen astuu?

”Orkesteri – oikeastaan mikä tahansa huippuammattilaisten ryhmä – tarvitsee johtajan, jolla on kirkas visio. Sinfoniaorkesterissa kaikki ovat loistavia soittajia, mutta samaa kappaletta 80 eri soittajaa voi tulkita 80:lla eri tavalla. Tiedän kollegoita, jotka ovat todella tiukkoja, suorastaan autoritäärisiä. En itse ole sellainen, mutta haluan, että johtamani konsertit ovat mahtavia – eivät ’vain’ ok”, Gamba kuvaa itseään työssään.  

Gamba on johtanut orkestereita ympäri maailmaa, toinen toistaan upeammissa konserttisaleissa. Miten Madetojan sali pärjää Gamban mielestä vertailussa?

”Sali on itseasiassa hyvä, pidän siitä jopa enemmän kuin Helsingin Musiikkitalosta”, hän paljastaa.

Konserttikokemuksia kotisalin ulkopuolella

Oulu Sinfonian ylikapellimestarina Gamba tietysti vastaa myös siitä, millaisia teoksia ohjelmistoon tulee.

”Aloitin ohjelmiston suunnittelun katsomalla ensin, mitä Oulu Sinfonialla on ollut ohjelmistossaan 10 viime vuoden aikana. Olin yllättynyt, mitä kaikkea Oulussa ei ole vielä soitettu. Siltä pohjata valitsin teoksia, joista tiedän, että soittajat nauttivat ja yleisö tulee myös nauttimaan. Viime kaudella soittamamme repertoaari oli hieman erilainen, mitä täällä on aikaisemmin kuultu, ja konsertit olivat onnistuneita. Haluan tuoda ohjelmistoon aina myös klassikoita, ne ansaitsevat tulla soitetuksi säännöllisesti”, Gamba taustoittaa.

Syyskautensa Oulu Sinfonia aloitti Hupisaarilla ulkoilmakonsertilla ja viimeiset viikot orkesteri on konsertoinut Luulajassa ja Piteåssa Ruotsissa sekä Harstadissa Norjassa. Myös Oulu kylässä -tapahtumassa Oulu Sinfonia esiintyi ilmaiskonsertissa. Yleisötyön ja konsertit kotisalin ulkopuolella Gamba näkee tärkeänä monestakin näkökulmasta.

”Tuo mukavaa vaihtelua, että orkesteri pääsee välillä soittamaan uusille kasvoille ja vieraissa konserttisaleissa. Pidän myös ajatuksesta, että altistamme musiikille sellaisia yleisöjä, jotka eivät kuulu Oulu Sinfonian vakituisiin kuulijoihin. Livemusiikin kuuntelu – oli kyse sitten rockista, popista tai mistä tahansa musiikista – on voimakas kokemus. Kun edessä on yli 60 soittajaa… se kannattaisi kaikkien kokea ainakin kerran elämässään!” Gamba vakuuttaa.

Hiljaisuus on nautinto

Kun työkseen kuuntelee parhaita soittajia mitä upeimmissa konserttisaleissa, herää kysymys, mitä Gamba kuuntelee kotonaan tai vapaa-ajalla.

”En kuuntele oikeastaan musiikkia. Työstän mielessäni jatkuvasti jotain teosta, joten en halua sotkea sitä prosessia kuuntelemalla jotain muuta musiikkia. Oikeastaan kuuntelen nauhoitettua musiikkia ainoastaan silloin, kun työstän sellaista teosta, jota en ole aikaisemmin tehnyt. Silloin haluan kuulla kaikki nauhoitukset, mitä teoksesta on tehty”, Gamba taustoittaa.

”Toisekseen, kun olen orkesterin edessä, kuulen koko ajan musiikkia erittäin taitavien ihmisten soittamana. Mikään nauhoitettu ei kuulostaa niin hyvältä – eikä kyse ole pelkästään siitä, miltä musiikki kuulostaa, vaan myös soittamisen näkeminen. Saan päivät kokea musiikkia kaikilla aisteillani, joten kotona minun ei tarvitse kuunnella mitään”, hän jatkaa.

Gamban lempiäänimaisemasta nauttimiseen Oulu tarjoaakin paljon hyviä mahdollisuuksia.

”Lempiääneni on hiljaisuus. Täydellinen hiljaisuus, jossa ei kuulu mitään, ei autoja tai mitään muutakaan. No, linnun laulusta kyllä pidän”, Gamba naurahtaa.

Kausikonsertit käyntiin Madetojan salissa

Musiikin ammattilaisen suosituksesta musiikki on siis parasta nautittuna livenä ja kaikilla aisteilla, ja ainakin kerran elämässään on suunnattava sinfoniaorkesterin konserttiin. Madetojan salissa tarjoutuu torstaina 15. syyskuuta konserttikokemukseen oivallinen mahdollisuus, kun Oulu Sinfonian kausikonsertit käynnistyvät. Ohjelmistoon Gamba on valinnut Carl Nielsenin viidennen ja Jean Sibeliuksen viidennen, josta jälkimmäistä Oulu Sinfonia esitti myös Ruotsin ja Norjan konserteissaan.  

”Oululaiset saavat nyt kuulla viimeiseen asti hiottuna Jean Sibeliuksen viidennen sinfonian, sillä teos hyötyy esityskerroista harjoitusten lisäksi. Syksyn aikana olemme saaneet useita mahdollisuuksia tutustua teokseen yhä uudestaan ja syventyä siihen yhdessä orkesterin kanssa”, Gamba toteaa.

Huippuunsa harjoiteltu Jean Sibeliuksen viides sinfonia soi Madetojan salissa torstaina 15. syyskuuta.

Tulevasta kaudesta Gamba odottaa myös Taikahuilu-oopperaa, sillä silloin myös Gamban perhe, vaimo ja teini-ikäiset lapset, haluavat tulla vierailulle Ouluun.

”Tulen tammi-helmikuuksi tekemään Taikahuilun Ouluun, silloin perheenikin haluaa tulla vierailulle – he odottavat kovasti kokevansa kunnollisen talven, lunta ja pakkasta. Lisäksi he nauttivat oopperasta, uskon että heillä tulee olemaan mukavaa Oulussa”, Gamba arvelee.

Lopuksi vielä kysymys, jonka Mun Oulu -toimitus sai selvitettäväkseen Hupisaaren Karhuherra Paddington -ulkoilmakonsertin jälkeen: onko kapellimestarin työ konsertin aikana fyysisesti raskasta?

”Kapellimestarina konsertti on aerobinen suoritus itselleni, se ei ole kovin raskasta fyysisesti. Mutta kyllä konsertin aikana lämmin tulee, se on totta”, Gamba naurahtaa.

Gamba työssään orkesterin kanssa kannattaa nähdä ja kuulla siis omin silmin. Oulu Sinfonian syyskauden ohjelmistoon pääset tutustumaan tästä linkistä.

 

 

 

 

 

 

Lue myös