Sotaveteraani Onni Toljamon 100-vuotismuistokonsertti tuomiokirkossa on päivänsankarin toiveiden mukainen

Onni Toljamon elämäntyötä kunnioittavaan juhlaan toivotetaan kaikki hänet eri tilanteissa kohdanneet tervetulleiksi paikalle. Kuva: Harriet Urponen

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kunnallisneuvos, Rintamaveteraaniliiton kunniapuheenjohtaja Onni Toljamo olisi täyttänyt 100 vuotta maanantaina 27. marraskuuta. Syntymäpäiväkonsertti on nyt muistokonsertti. Se pidetään Oulun tuomiokirkossa maanantaina 27. marraskuuta kello 18.

Kunnallisneuvos, Rintamaveteraaniliiton kunniapuheenjohtaja Onni Toljamo valmistautui juhlaansa suunnittelemalla satavuotiskonserttiaan yhdessä Rintamaveteraaniliiton ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Onni Aatos Toljamo kuoli 19. elokuuta 2023 Oulussa.

Sotaan Toljamo osallistui 1942–1944 Karhumäen suunnalla II Armeijakunnan joukoissa. Vuonna 1944 hän oli Kannaksella ja koki Viipurin kohtalonhetket. Sotatoimista hänet palkittiin VM2:lla.

Toljamo teki elämäntyönsä poliisitoimessa vuodesta 1941 alkaen, ensin Pudasjärvellä ja sotapalveluksen jälkeen 1944 Oulun kaupungin poliisilaitoksella. Vuonna 1955 hän siirtyi suojelupoliisin palvelukseen. Toljamon virkaura jatkui Kuusamon apulaisnimismiehenä ja Pulkkilan piirin nimismiehenä eläkkeelle siirtymiseen asti vuoteen 1989.

Arvokas ohjelma

Tuomiokirkon muistokonsertin musiikkiosuuden toteuttavat Reserviläiskuoro johtajanaan Olli Heikkilä, Henna-Mari Sivula, Lauri-Kalle Kallunki ja Raimo Paaso. Puhujina juhlassa ovat piispa Jukka Keskitalo, piispa emeritus Samuel Salmi, maaherra Eino Siuruainen ja tuomiorovasti Satu Saarinen.

Tuomiorovasti Satu Saarinen on kiitollinen siitä, että on monissa yhteyksissä saanut tutustua suuresti kunnioitettuun veteraanisukupolven edustajaan ja perinteen vaalijaan.

”Kun juhlakonsertin ajankohta laitettiin kalenteriin, Onni ilmaisi tavalleen ominaisesti nöyrän ilonsa siitä, että konsertti pidettäisiin, vaikka hän ei enää olisi läsnä”, tuomiorovasti Satu Saarinen sanoo.

Kunniamerkit pukuihin

Onni Toljamon elämäntyötä muistavan juhlan ohjelma on päivänsankarinsa näköinen. Satu Saarinen toivoo, että eri tilanteissa Onnia kohdanneet tulisivat tähän unohtumattomaan iltaan paikalle.

”Vaikka Onni ei ole läsnä juhlassa, muistossamme hän on. Onni itse lähti sotaan nuorena, lähes lapsena, ja siksi haluamme hänen muistoaan kunnioittaen kerätä vapaaehtoisen ohjelmamaksun nimenomaan lasten ja nuorten koulunkäynnin varmistamiseksi sota-alueella.”

Tilaisuudessa käytetään kunniamerkkejä. Konserttiin on vapaa pääsy ja vapaaehtoisen ohjelman tuotto käytetään Kirkon ulkomaanavun kautta ukrainalaisten lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi sodan keskellä. Konserttiin voi osallistua myös Virtuaalikirkon kautta osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi