Sharmin Farah tuntee oppineensa ”sisua” Oulussa asuessaan

Sharmin Farah toivoo, että yritykset Oulussa ja muualla Suomessa tarjoaisivat mahdollisuuksia kansainvälisille osaajille. ”Me emme tuota pettymystä!” Kuvat: Sharmin Farah’n kotialbumi.

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Miten päädyit muuttamaan Ouluun?

”Tulin tänne opiskelemaan maisteriohjelmassa Oulun yliopistossa. Pääaineeni oli kansainvälisen liiketoiminnan johtaminen.

Bangladeshissa työskentelin opettajana ja hain eurooppalaisiin maisteriohjelmiin. Sain tietää, että Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä. Myös yksi ystäväni suositteli, että hakisin Oulun yliopistoon.

Kun kysyin häneltä, miksi, hän sanoi, että Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu on toiseksi paras kauppakorkeakoulu Suomessa ja Oulu on perheystävällinen kaupunki, jossa elämä on rentoa ja virkistysmahdollisuudet lähellä.”

Missä olet töissä?

”Valmistumisen jälkeen hain aktiivisesti töihin useisiin oululaisyrityksiin. Oulu Talent Hub vinkkasi, että hakisin markkinointipäällikön tehtävään Visidonille. Minä hain, ja onnistuneen rekrytointiprosessin päätteeksi minut palkattiin. Tämä on ensimmäinen oman alani kokopäivätyö.

Vastaan digitaalisesta markkinoinnista ja teen yhteistyötä myynti- ja henkilöstötiimiemme kanssa. Rakastan työtäni, koska opin uusia asioita joka päivä, ja se rohkaisee minua tekemään asiat paremmin. En pelkää virheitä ja voin aina kysyä apua työkavereilta monikulttuurisessa työyhteisössämme.

Olen myös tehnyt vapaaehtoistyötä AIESEC-järjestössä.”

”Olin lapsuudesta asti halunnut nähdä lunta, joten yksi suosikkiasioitani täällä on lumisade”, Sharmin Farah sanoo.

Mitä tuumit Oulusta?

”Ensivaikutelma oli, että täällä on hiljaista. Kaduilla kävelee muutamia ihmisiä, ihmiset pitävät toisiinsa välimatkaa bussia odotellessaan.

Ihmiset ovat arkoja aloittamaan keskusteluja, mutta kun keskusteluun päästään, tuntuu kuin puhuisin ihmiselle, jonka kanssa olemme samasta maasta. Tunnen oloni mukavaksi ja turvalliseksi, kun keskustelu syvenee.

Oulu on aktiivinen kulttuurikaupunki. Festivaaleja ja näyttelyitä on ympäri vuoden: eri kulttuurien ruokatapahtumia, Lumo-valofestivaali, konsertteja… Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 ja toivottavasti silloin festivaaleja on vielä enemmän.

Vapaa-ajallani tykkään ottaa valokuvia ja videoita, hiihtää ja matkustaa. Bangladeshissa olin kuullut revontulista, mutta oli taianomaista nähdä ne täällä omin silmin. Olen onnekas, että Oulussa revontulia näkee aika usein. Joka kaupungissa niitä ei näe. Revontulet ovat hieno kokemus!

Rakastan Kuivasjärveä: se on rauhallinen alue ja lähellä kotiani. Voin mennä kävelylle talvella tai pyöräajelulle kesällä.”

Miten kuvailisit elämääsi tällä hetkellä?

”Elämäni on muuttunut merkittävästi näiden viiden vuoden aikana, kun olen asunut Oulussa. Matkani on ollut kuin vuoristorata-ajelu.

Menetin isäni sen jälkeen, kun muutin tänne. Silloin olin riekaleina. Hän osasi aina innostaa minua.

Toisinaan olen iloinen saavutuksistani, kuten valmistumisestani ja osallistumisestani erilaisiin tapahtumiin. Toisinaan olen turhautunut, esimerkiksi silloin, kun oli haastavaa saada oikea työpaikka. Olen tehnyt monia töitä näinä vuosina: jakanut sanomalehtiä, poiminut marjoja, ollut varainkerääjänä ja siivonnut. Vaikka tämä on ollut vuoristorataa, voin sanoa, että olen nauttinut matkasta.

Suomessa sanotaan, että sisulla selviää mistä tahansa. Tunnen, että olen saanut itselleni sisua täällä.

Jos toivoo rauhallista työtä ja elämää, kannattaa muuttaa Ouluun. Elämä täällä on rentoa. Työllistymisen kanssa kansainvälisillä opiskelijoilla on edelleen haasteita kielimuurin ja tiedon puutteen takia, mutta tilanne paranee vuosi vuodelta.

Haluaisin pyytää, että kaikki yritykset Oulussa ja muualla suomessa tarjoaisivat kansainvälisille osaajille mahdollisuuksia. Me emme tuota pettymystä!”

Sharmin Farah kertoo tarinansa myös videolla:

Oulu Talent Hub

– Oulu Talent Hub (OTH) edistää kansainvälistä rekrytointia Oulun seudulla.

– Kansainvälisille osaajille OTH tarjoaa esimerkiksi kontakteja paikallisiin yrityksiin, matchmaking-tilaisuuksia, infotilaisuuksia, yritysvierailuja sekä harjoitteluohjelmia ja uraneuvontaa tandem-periaatteella. Kansainvälisillä osaajilla tarkoitetaan kansainvälisiä asiantuntijoita, työntekijöitä, tutkijoita ja opiskelijoita.

– OTH:n tavoitteena on lisätä kansainvälisten osaajien työllistymistä Oulun seudun yrityksiin ja avata työllistymispolkuja kansainvälisille osaajille.

– Hankkeen toteutuksesta vastaavat BusinessOulu, Oulun kauppakamari, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu ja OSAO.

– Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR.

– Lue lisää Oulu Talent Hubista osoitteessa oulutalenthub.fi.

Lue myös