Kristian Heberg: Kulttuuria on arvostettava ja musiikin harrastamista tuettava

Kuoronjohtaja Kristian Heberg toivoo päättäjiltä arvostusta kulttuuria kohtaan. Kuva: Toni Pallari

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kristian Heberg on 33-vuotias kuoronjohdon ammattilainen Oulusta. Heberg johtaa Oulussa Cassiopeiaa, Oulun Kamarikuoroa sekä Oulun Laulua, minkä lisäksi hän toimii freelance-pianistina ja -kouluttajana ympäri Suomen.

Kristian toimii myös Vaasan kuorofestivaalin taiteellisena johtajana ja on aktiivisesti mukana useiden yhdistysten, kuten Sulasolin, Sekakuoroliiton, Suomen Mieskuoroliiton ja Suomen kuoronjohtajayhdistyksen toiminnassa ja hallituksissa tai musiikkilautakunnissa.

Hän on myös viime vuosien poikkeusaikoina erikoistunut etäkouluttamiseen ja musiikin opettamiseen etänä sekä etäopetuksessa käytettäviin välineisiin ja ohjelmistoihin juuri musiikin ja kuorojen kannalta. Opintopisteitä Kristianille on vuosien varrella kertynyt monista paikoista ja tällä hetkellä hänellä ovat kesken musiikkikasvatuksen opinnot Oulun yliopistolla, missä hän on myös toiminut tuntiopettajana.

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu?  

Hyvältä! Odotan innolla, mitä kaikkea nimitys voikaan tuoda tullessaan. En katso asiaa pelkästään yleisön näkökulmasta, vaan myös musiikin harrastajien ja heidän harrastusmahdollisuuksiensa näkökulmasta sekä tietenkin ammattilaisten kannalta. Todennäköisesti kaikki eri toiminnan asteet ja taiteenalat hyötyvät vuodesta huomattavan paljon.

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

Se merkitsee näin poikkeusaikaan tietenkin kulttuurialan arvostuksen kehittämistä kokonaisuudessaan, mutta myös uusia tapoja toimia. Monet kulttuurialan toimijat pystyvät pyörittämään toimintaansa hyvin pienin resurssein, mutta nekin ovat yleensä tiukassa hankkia.

Toivoisinkin, että tämän kulttuuripääkaupunkivuoden myötä saataisiin myös päättäjiä ja yrityksiä ymmärtämään, kuinka pienillä satsauksilla saa paljon aikaiseksi. Tämä on oleellista erityisesti meidän harrastustoimintaa pyörittävien ammattilaisten kannalta, jotta toimeentulomme on turvattu. Kulttuuri-ilmastoa on myös eri taiteenlajien välinen yhteistyö sekä tietenkin eri toimijoiden yhteistyö, joka kaikki toivottavasti syvenee vielä entisestään.

Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?

Oulu on juuri oikean kokoinen kaupunki kysynnän, tarjonnan ja saavutettavuuden kannalta. Täällä saa tehdä, täällä pystyy tekemään ja täällä kannattaa luoda kulttuuria ja taidetta. On tietenkin myös joitain haasteita asenteissa ja tavoissa, mutta niiden muuttamista nimitys varmasti jouduttaa. Oulun kulttuuritarjonta on monipuolista ja yleisökin täällä löytää kulttuurin pariin kohtuullisen hyvin.

Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aika tällä hetkellä menee hyvin paljon töiden parissa, mutta tietenkin myös pienten lasten kanssa kotosalla. Toisaalta korona-aika on antanut mahdollisuuden viettää kotona lasten kanssa paljon enemmän aikaa kuin normaalimpina työvuosina. Tälläkin tummalla pilvellä on siis hyvin leveä kultareunus. Muuta vapaa-ajan puuhastelua on kaikenlainen rakenteleminen ja värkkääminen, sekä ei-työhön-liittyvä musiikillinen puuhastelu.

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

Tarjontaa tulee olemaan varmasti paljon ja oletan, että silloin olo on kaikkea kulttuuria janoava ja toisaalta yltäkylläinen. Kerrannaisvaikutukset lisänäkyvyydellä ovat varmasti valtakunnallisellakin tasolla merkittäviä.

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

– Oulu2026 esittelee viikoittain alueen kulttuuripersoonia. Haastatteluja julkaistaan myös Mun Oulussa.
– Kulttuuripääkaupungin tapahtumia ja valmistelua voi seurata verkkosivuilla oulu2026.eu.
– Ota Oulu2026:n somekanavat seurantaan:
Facebook: @Oulu2026Official
Instagram: @oulu2026official
Twitter: @Oulu2026offici

Lue myös