Siirry suoraan sisältöön

Uudet nuotiopaikat toteutettiin kiertotalousratkaisulla

4.12.2021

Hiukkavaaran alueen ja Metsokankaan uusien nuotiopaikkojen avajaiset järjestettiin tiistaina 30. marraskuuta. Nämä nuotiopaikat oli valittu Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä. Kestävän kehityksen keskus oli rakentanut nuotiopaikat käyttäen suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaalia.

Hiukkavaaran alueen ja Metsokankaan uusilla nuotiopaikoilla oli Kestävän kehityksen keskuksen järjestämä avajaistilaisuus viime tiistaina kello 13.00 alkaen. Tilaisuudet järjestettiin samaan aikaan molemmissa paikoissa, jolloin paikalle saapuneille vieraille tarjottiin nuotiopaikoissa paistettua makkaraa, keksejä ja ruokajuomana oli glögiä, koska joulu lähestyy.

Hiukkavaaran alueen nuotiopaikka sijaitsee Kivikkokankaalla, ulkoilureitin varrella. Alueella on ollut vanha armeijan nuotiopaikka, joka poltettiin kesäkuun alussa. Nuotiopaikkaa ei ole ollut Metsokankaalla aikaisemmin. Nuotiopaikka oli päätetty sijoittaa Oulun ja Kempeleen väliselle rajalle, Iinatti-Linnakangas-kuntoreitin varrelle.

Tavoitteena käyttää kierrätysmateriaalia

YYP/Luonnonvarat ja isännöinti -tiimi oli etsinyt nuotiopaikkojen rakentamiseen kiertotalousratkaisua. Kestävän kehityksen keskuksen Luonto työllistää -hanke toteutti kyseisen toiveen. Nuotiopaikkojen rakentaminen alkoi marraskuun alussa. Molemmat nuotiopaikat valmistuivat 28. marraskuuta.

Kestävän kehityksen keskuksen Luonto työllistää -hankkeen hankepäällikkö Satu Mörsäri on suunnitellut uudet nuotiopaikat. Hän arvioi, että nuotiopaikkojen tekemiseen on osallistunut yli kymmenen henkilöä. Nuotiopaikkojen rakennusmateriaalina pyrittiin käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia.

”Noin 80 prosenttia saatiin kierrätysmateriaalin käyttöasteeksi”, Mörsäri kertoo.

Uudet nuotiopaikat oli rakennettu noin 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.

Kierrätysmateriaalin käyttäminen tarkoitti käytännössä sitä, että nuotiopaikan tulipesä muodostuu käytöstä poistetusta kuorma-auton vanteesta. Kehän verkko on myös kierrätettyä verkkoaitaa ja nuotiokehien väli on täytetty kierrätetyillä luonnonkivillä. Ainoastaan tuhkaritilä, paistoritilä ja tukiraudat ovat uusia.

Uusilla nuotiopaikoilla on tulisijojen luona myös puupenkit. Näiden penkkien jalat on tehty kuoritusta lehtikuusipölkystä, joka on kaadettu asiakkaiden pihoilta jo ennen kuin nuotiopaikkahanke alkoi. Nämä puut kaadettiin yli vuosi sitten. Lehtikuusi valittiin, koska se on kestävä jalkamateriaali. Penkin istuinosa on uutta pitkospuulankkua.

Mörsäri kertoo, että Metsokankaan nuotiopaikalla oli märkä maasto, mistä syystä kyseiselle paikalle oli pakko tehdä aluksi murskepeti. Kestävän kehityksen keskus paransi myös nuotiopaikalle johtavaa polkua ja rakensi sillan sitä varten, että ojan yli olisi mahdollista päästä.

Retkeilijöitä toivotaan vastuullisuutta

Hiukkavaaran ja Metsokankaan uusille nuotiopaikoille ei järjestetä puuhuoltoa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen nuotiopaikalla vierailevan täytyy itse tuoda omat polttopuunsa. Oulun kaupunki kuitenkin seuraa, että paikat pysyvät kunnossa. Kaupunki myös toivoo, että retkeilijät olisivat niin vastuullisia, että eivät jättäisi roskia nuotiopaikoille.

Hiukkavaaran ja Metsokankaan nuotiopaikat oli äänestetty Oulun kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa elo-syyskuun vaihteessa. Oululaisilla oli ollut tässä äänestyksessä mahdollisuus päättää, mihin 50 000 euroa käytetään. Toteutettavia ehdotuksia on yhteensä kahdeksan.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kestävän kehityksen keskuksen hanketyöntekijä Antti Kostamo, hankepäällikkö Satu Mörsäri ja työntekijä Jenni Moilanen Hiukkavaaran alueen uuden nuotiopaikan luona. Kuvat: Petri Isoniemi

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta