Siirry suoraan sisältöön

Tunnetko Oulun kaupungin kulttuurikumppanit, osa 2: Oulun Taiteilijaseura -63 ry

3.12.2022

Oulun kaupunki on solminut kulttuurikumppanuussopimuksia itsenäisten kulttuuritoimijoiden kanssa jo vuodesta 2006 lähtien, ja se on ainutlaatuinen toimintamalli koko maailmassa. Kulttuurikumppanit saavat toimintaansa avustusta ja tuottavat sisältöjä sekä tapahtumia oululaisten käyttöön. Tässä osassa kysymyksiin kulttuurikumppanuudesta vastaa Oulun Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Satu Alajoki.

Mikä on keskeisintä toimintaanne, ajatellen kulttuurikumppanuutta?

"Oulun Taiteilijaseura ylläpitää kolmea näyttelytilaa, Galleria 5:tä, ARTtilaa ja Pimentoa, Oulun keskustassa kulttuuritalo Valveen kupeessa. Järjestämme vuosittain pelkästään omissa tiloissa 36 näyttelyä ja paljon muuta toimintaa visuaalisen taiteen tiimoilta", Satu Alajoki kertoo.

"Samassa kiinteistössä on lisäksi taidelainaamo- ja myymälä ARTo, josta voi hankkia paikallisten taiteilijoiden teoksia. Näyttelyihin on yleisöllä aina vapaa pääsy. Taidelainaamossa ja vuosittain järjestettävässä Talo täynnä taidetta -tapahtumassa voi tutustua alueen taiteeseen, vaikka ei olisi aikeissa mitään ostaa", hän lisää.

Taiteilija Elisa Sakon näyttely Galleria 5 -tilassa 18. joulukuuta saakka.

Mitä kulttuurikumppanuus Oulun kaupungin kanssa merkitsee toiminnallenne?

"Kulttuurikumppanuus merkitsee paitsi taloudellista selkärankaa, myös aitoa yhteistyötä ja keskusteluyhteyttä kaupungin kulttuuritoimeen sekä toisiin kulttuurikumppaneihin", Alajoki tiivistää.

Mitä olette tehneet ja mitä teillä on suunnitelmissa kumppanuuskaudelle 2022–2024?

"Ensi vuonna vietämme Oulun Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlaa. Sen tiimoilta on suunnitteilla muun muassa juhlanäyttely Valvegalleriaan ja muuta ohjelmaa, jossa tuomme esiin jäsentaiteilijoidemme monipuolista osaamista", Alajoki kertoo.

"Luvassa on ympärivuotisen näyttely- ja taidelainaamotoiminnan lisäksi kaikille avoimia performanssiklubeja. Valmistelemme myös jo tulevaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026, jolloin Oulujoen suiston kaupunginosat muuttuvat julkisella taiteella kiinnostavaksi taidealueeksi", hän lisää.

Taidelainaamoon saa myös poiketa ihastelemaan ja ihmettelemään teoksia.

Miten kehittäisitte kulttuurikumppanuustoimintaa?

"Olemme olleet niin tyytyväisiä nykyiseen malliin, että ei tule heti mieleen parannettavaa", toteaa Alajoki.

Mitä kulttuurikumppanuus mielestänne tuo oululaisille ja Oulun kaupungille?

"Kumppanuudet rikastavat oululaista kulttuurielämää ja mahdollistavat ammattimaisen taiteen tekemisen edellytyksiä Oulussa. Hyvä kiertää taiteilijoilta yleisöille", sanoo Alajoki.

Oulun kaupungin kulttuurikumppaneina on kaikkiaan 18 toimijaa eri taiteen aloilta. Yhteistyön avulla tekijät voivat suunnitella ja kehittää toimintaansa pitkällä aikavälillä. Kumppanuuden myötä kunnallinen kulttuuritoiminta laajenee ja alan ammattilaisten asiantuntijaverkosto kasvaa.

Lisätietoa löydät tästä linkistä

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
ARTo on taidelainaamo ja -myymälä, joka on erikoistunut Oulun seudun, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taiteeseen. Kuvat: Satu Alajoki

Liittyvät sisällöt

Lue myös