Oulun Musiikkijuhlat siirtyy kahden johtajan malliin

Saksofonisti Jukka Perko ja viulisti Elina Vähälä jatkavat taiteellisina johtajina Jaakko Kuusiston jälkeen vuonna 2021.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taiteellisen johtajan tehtävästä luopuva Jaakko Kuusisto on luotsannut Oulun Musiikkijuhlia vuodesta 2013 lähtien. Uudet johtajat, Elina Vähälä ja Jukka Perko, jakavat festivaalin taiteellisen suunnitteluvastuun, ja Perkon osalta vastuualueeseen kuuluu lisäksi ympärivuotinen Jazz & Etno -konserttisarja.

Yhdysvalloissa syntynyt Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kirkkaimpaan kansainväliseen kärkikaartiin. Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään.

“Odotan innolla tulevaa pestiä Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana yhdessä Jukka Perkon kanssa. Olen esiintynyt Musiikkijuhlilla ensimmäisen kerran jo vuonna 1993”, Vähälä kertoo.

Mittavat saavutukset takana

Saksofonisti Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsa. Sittemmin Perko on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa.

“Oulu on ollut suosikkikaupunkejani jo pitkään, olen saanut soittaa siellä vuosien varrella lukuisia kertoja. Aina on ollut mahtava soittaa ihanan ja runsaslukuisen yleisön edessä. Oulun Musiikkijuhlat on yksi upeimmin järjestettyjä tapahtumia missään, ja festivaalin ohjelmistoa seuraamalla on voinut oppia ja saada hyviä ideoita”, kehuu Perko.

Jaakko Kuusiston aikana Oulun Musiikkijuhlilla on koettu muun muassa Jesus Christ Superstar -rockooppera, Karita Mattilan, Osmo Vänskän ja Ismo Alangon vierailut Oulu Sinfonian edessä.

“Aikani Oulun Musiikkijulien johdossa on ollut yksi urani kiinnostavimpia ja antoisimpia tehtäviä, ja luovun siitä haikeana, mutta tyytyväisenä kuluneisiin vuosiin. Itselleni on myös ensiarvoisen tärkeää, että työn jatkajiksi ovat lupautuneet juuri Elina ja Jukka. He molemmat ovat muusikkoina, ammattilaisina ja ihmisinä parasta mitä voi toivoa. Tiedän että festivaali tulee voimaan hyvin heidän kaudellaan.”

Taiteellisen johtajuuden vaihto tapahtuu sujuvasti vuoden 2021 festivaalilla, sillä Vähälä ja Perko toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina 25. maaliskuuta Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa.

 

Lue myös