Siirry suoraan sisältöön

Nippu uusia koronatoimia Ouluun

29.11.2020

Koronasuosituksia tiukennettiin. Suurin osa rajoituksista astuu voimaan joulukuun alusta alkaen. Lukiot siirtyvät etäopetukseen toinen joulukuuta alkaen.

Oulu on tällä hetkellä koronan leviämisvaiheessa. Oulu kaupungin johtoryhmä on tehnyt päätöksiä uusista toimenpiteistä koronatartuntojen määrän vähetämiseksi.

”Kaupungin johtoryhmä kokoontuu aina keskiviikkoisin ja perjantaisin, ja tarvittaessa useammin, jos tilanne sitä edellyttää”, toteaa kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Kaupungin tilat suljetaan ja ryhmäliikunta keskeytetään

Oulun kaupungin julkiset tilat suljetaan joulukuun ensimmäinen päivä alkaen 18. joulukuuta saakka. Yksityisten toimijoiden suositellaan toimivan samoin.

Suljettavia tiloja ovat kuntosalit ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat. Uimahallit ja yleiset saunat sekä niiden yhteydessä olevat pukeutumistilat suljetaan myös.

Museoiden ja muiden kulttuurilaitosten ovet suljetaan yleisöltä. Kaupungin johtoryhmä suosittelee, että myös kylpylät, sisäleikkipuistot ja -paikat ja kauppakeskusten yleiset tilat menevät kiinni. Kirjastoissa, BusinessAsemalla ja kaupungin asiointipisteissä saa palvelua rajoitetusti.

Aikuisten, lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Kaupungin johtoryhmä edellyttää yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.

Myös yksityistilaisuudet ovat rajoitusten kohteena eikä niitä tulisi järjestää lainkaan. Poikkeuksena suositukseen ovat pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

”Nyt on jokaisen oululaisen oleellista välttää kontakteja. Lievissäkin oireissa on pysyttävä kotona. Kotiin, kouluun, töihin ja harrastuksiin ei mennä”, terveysjohtaja Jorma Mäkitalo painottaa.

Kaupunginsairaalaan tulee vierailukielto mutta tapauskohtaista harkintaa voidaan tehdä. Asumispalveluissa ja hoivayksiköissä tulee välttää vierailuja mahdollisuuksien mukaan.

Lukiot siirtyvät epäopetukseen joulukuun toinen päivä

Lukiot siirtyvät etäopetukseen nopeutetussa aikataulussa toinen päivä joulukuuta alkaen 18. joulukuuta saakka. Kaupungin johtoryhmä suosittelee vahvasti muiden toisen asteen oppilaitosten toimivan samoin. Perusopetus jatkaa lähiopetuksena edelleen.

”Tilanteen niin vaatiessa kaupungilla on valmius siirtää perusopetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla”, kertoo sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.  

Ennätysmäärä karanteenipäätöksiä viikon aikana

Kuluvalla viikolla positiivisten tulosten määrän nousu on ollut merkittävä. Sunnuntaina kello neljään menneessä on todettu 24 positiivista tartuntaa. Uusista tartunnoista kaksi liittyy Stora Enson tartuntaryppäiseen.

Yli sata oululaista on asetettu karanteeniin sunnuntaina. Heinätorin koululla ja OSAOlla on todettu joukkotartunnat.

”Koronan ilmaantuvuusluku (147) noussut hurjasti Oulussa. Oulun nousukulma on valitettavan jyrkkä, joten uusia toimenpiteitä tarvitaan”, toteaa terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Suomen vastaava ilmaantuvuusluku 91,8.

Kuluvan viikon aikana on asetettu ennätysmäärä, 700, oululaista karanteeniin.

Koronatestiin tulisi mennä jo lievissä oireissa.

”Kukaan ei voi erottaa koronaoireita muista oireista, joten testi on ainoa keino erottaa korona tavallisesta nuhasta”, painottaa Mäkitalo.

Oulun Koronasuositukset ja -ohjeet löytyvät kaupungin verkkosivulta www.ouka.fi/korona

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Testaustilanne
Koronatesteihin tulisi mennä jo lievillä oireilla. Kuva: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta