Siirry suoraan sisältöön

Haukipudas-Onkamon Kivisuolle perustettu laaja yksityinen luonnonsuojelualue

17.5.2022

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on maanomistajan Haukipudas-Onkamon yhteismetsän hakemuksesta perustanut noin 106 hehtaarin suuruisen luonnonsuojelualueen, joka sijoittuu Kivisuolle ja Eteläsuolle. Suojelualue on luonnontilaista keidasaapasuota metsäsaarekkeineen ja reunametsineen.

Kivisuon alue kuuluu Pohjois-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavan SL-1-alueeseen. Kivisuon läheisyydessä sijaitseva Eteläsuo muodostaa vesitaloudellisen kokonaisuuden ja täydentää hyvin Kivisuon suojelualuetta. Perustettu luonnonsuojelualue sijaitsee Kiiminki-Yli-Ii -tien länsipuolella, Onkamonselän pohjoispuolella.

Suojelualueen perustamisen mahdollisti Helmi-ohjelman soidensuojelun rahoitus, jonka ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla on vuodesta 2020 alkaen joko hankittu valtiolle tai perustettu yksityisiä luonnonsuojelualueita suokohteille noin 5 550 hehtaaria. Sopimuksia maanomistajien tarjousten perusteella on tehty 121 kappaletta.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Etelä-Suomessa, Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen alueilla sijaitsevan Nuuksion kansallispuiston pinta-ala on noin 5600 hehtaaria.  Eli Pohjois-Pohjanmaalle on uutta suojelupinta-alaa saatu Helmi-rahoituksella Nuuksion kansallispuiston kokoinen pinta-ala.

 

Suojelualueet sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan; Eteläsuon ja Kivisuon alueilla.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Perustettu luonnonsuojelualue sijaitsee Kiiminki–Yli-Ii -tien länsipuolella, Onkamonselän pohjoispuolella.

Lue myös

Lue lisää aiheesta