Raksilaan nousee Oulun yliopiston uusi kampusalue – rakentaminen vaiheittain 5-20 vuoden kuluessa

Vanhat marketit saavat nykymuodossaan väistyä. Raksilan market-alueelle on tulossa 30 000 kerrosalaneliön kokoinen kampusalue. Kuva: Ville Honkonen.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uusi noin 30 000 kerrosalaneliömetrin kokoinen kampus rakennettaisiin Raksilaan Oulun keskustassa. Hankesuunnittelun arvioidaan kestävän noin vuoden ajan. Yliopisto tulee esittämään Oulun kaupungille asemakaavan muuttamista Raksilan alueella.

”Kyseessä on Oulun kaupungin näkökulmasta historian suurimpia päätöksiä sitten itse yliopiston perustamisen. Näin pystymme turvaamaan jatkossakin asemamme Suomen kuuden suurimman kaupungin joukossa”, sanoo Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

Hankkeen kustannukset ovat noin 3500-4000 euroa per neliö, riippuen rakennuksen lopullisesta laajuudesta. Yliopisto ryhtyy nyt etsimään eri rahoitusvaihtoehtoja hankeselvityksen ohella.

Tämänpäiväinen päätös tehtiin yliopiston rehtori Jouko Niinimäen teettämän selvitystyön pohjalta.

Siinä tutkittiin yliopiston uuden kiinteistöstrategian pohjalta kolmea eri vaihtoehtoa, joista nyt siis valittiin uudisrakentaminen. Muut vaihtoehdot olisivat olleet nykyisen rakennuskannan ylläpito ja peruskorjaaminen tai nykyisen rakennuskannan osittainen purku ja uudisrakentaminen yliopistokampuksilla.

Kustannusanalyysit kampusvaihtoehdoista koostuivat kahden eri rakennuttajakonsultin sekä Helsingin Myllypuroon 2019 valmistuneen kampuksen toteutuneisiin kustannuksiin.

”Parhaassa tapauksessa pääsemme rakentamaan 3-4 vuoden päästä ja jos kaikki menee hyvin, kampus on valmis 2027-2028”, sanoo Jouko Niinimäki.

Vuokrakulut olisivat uudessa kohtuullisemmat

Selvityksen lopputulos oli, että uudisrakentamisella keskustaan on mahdollista saavuttaa investointikustannuksiltaan neutraali ratkaisu verrattuna Linnanmaan kampukseen ylläpitoon. Vuokrataso keskustakampuksella tulee laskelmien mukaan olemaan alhaisemmalla tasolla kuin tämän hetkiset vuokraennusteet Linnanmaalla.

”Tehtyjen vertailujen perusteella parhaaksi ratkaisuksi muodostui uuden kampuksen rakentaminen Oulun keskustaan. Hankesuunnittelun aloittaminen on yliopiston ja koko Oulun seudun kannalta merkittävä avaus ja kehittämismahdollisuus. Yliopiston hallitus tulee hankesuunnittelun aikana perehtymään monipuolisesti mahdollisiin asiaan vaikuttaviin tekijöihin ja päättää jatkotoimenpiteistä”, yliopiston hallituksen puheenjohtaja Sakari Kallo sanoo.

Keskustavaihtoehdon suunnittelualueeksi valikoitui Raksilan alue Oulun ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä. Rautatieaseman ja linja-autoaseman vieressä sijaitseva Raksila on joukkoliikenteen saavutettavuudeltaan ihanteellinen ja sijaitsee noin 1,5 kilometrin etäisyydellä yliopiston Kontinkankaan kampuksesta ja yliopistosairaalasta. Myös PSOASin Välkkylän opiskelijakylä sijaitsee Raksilassa.

Markettien alue käyttöön

Oulun yliopistossa professorina toiminut arkkitehti Rainer Mahlamäki, teki kaavallisen selvityksen siitä, kuinka yliopistokampus voisi sopia Raksilan marketalueelle.

Alustavien suunnitelmien mukaan kampuksen rakennukset mahtuvat marketalueelle ja myös mahdollisille, erikseen päätettäville jatkovaiheille on löydettävissä tilaa Raksilasta.

”Linnanmaan kampus on palvellut ja tulee palvelemaan Oulun yliopistoa hyvin. Väestöennusteiden ja yliopistoa kohtaan asetettujen odotusten muuttumisen vuoksi keskustasijainti on kuitenkin jatkossa tarkoituksenmukaisin ratkaisu”, yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sanoo.

”Oulun tulevaisuuden kampus tulee olemaan vetovoimainen, saavutettava, hiilijalanjäljeltään kestävä ja toimii entistä enemmän monimuotoisena tilana”, lisää Niinimäki.

”Olo on huojentunut, ja innostunut, koska nyt voimme vihdoin luoda jotain uutta, ja elävöittää koko Oulun keskustan aluetta”, hän jatkaa.

Kiinteistökulut suurin henkilöstön jälkeen

Oulun yliopiston toimitilat Linnanmaalla ja Kontinkankaalla ovat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) omistamia. Yliopiston kokonaiskustannuksista kiinteistökustannukset ovat toiseksi suurin kustannuserä henkilöstökulujen jälkeen. 

”Kiinteistöselvitys ja etenkin mahdollisuus yliopiston sijaintipaikan vaihtumiseen ovat herättäneet runsaasti keskustelua. Tämä on hyvä asia, koska päätös vaikuttaa moniin toimijoihin ja vaatii laajaa yhteistyötä Oulussa. Kiinteistöjen käytön näkökulmasta on tavallista, että joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa. Esimerkkinä voi käyttää Oulun yliopistollista sairaalaa, jonka rakennuskanta on saman ikäistä kuin valtaosa yliopiston tiloista ja jota ollaan nyt korvaamassa uudella sairaalalla”, sanoi yliopiston hallituksen edellinen puheenjohtaja Murto jo viime marraskuussa.

Arkkitehti Rainer Mahlamäen kolme hahmotelmaa kampuksen sijoittamisesta Raksilan market-alueelle:

Lue myös