Oululaisten toiveita on kuultu: Kaikille avoin yhteisötila on avattu Kauppakeskus Pekuriin

Pokkisen, Vaaran ja Vanhantullin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Outi Aavaluoto toivotteli kaupunkilaiset tervetulleeksi tilaan. Avajaisviikon kunniaksi jokainen sai pyöräyttää onnenpyörää, jossa oli takuuvarma voitto. Kuvat: Henna Saarenketo

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka saanut viime vuosina monia viestejä, joissa on toivottu keskustan alueelle kaupunkilaisille avointa yhteisötilaa. Kun Pokkisen, Vaaran ja Vanhantullin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Outi Aavaluoto otti Laukkaan yhteyttä, alkoivat asiat edetä vauhdilla ja Oulun kaupungin yhteisötoiminnan rahoittama uusi tila avattiin toukokuun ensimmäisenä päivänä kirjaston läheisyyteen, Kauppakeskus Pekuriin.

”Istuimme Outin kanssa yhteisen pöydän ääreen maaliskuussa. Hänellä oli selkeä toimintasuunnitelma, jossa toteutuvat myös yhteisötoiminnan näkökulmasta tärkeät tavoitteet, kuten kaikille kuntalaisille avoimen toiminnan järjestäminen, päihteettömyys sekä turvallisen tilan periaatteiden noudattaminen”, Laukka kertoo.

”Tämä on tietynlaista kokeilukulttuuria kaupungin puolelta. Haluamme osoittaa, että julkinenkin organisaatio voi olla moderni ja ketterä sekä tarvittaessa nopeasti toimiva, kun löytyy luotettava ja sopiva yhteistyökumppani”, hän jatkaa.

Laukka näkee tilan keskeisen sijainnin olevan helposti saavutettavissa monen ikäisille ja kirjaston läheisyyden mahdollistavan erilaisia yhteistyökuvioita. Toiminta on tarkoitus juurruttaa pysyväksi ja sitä lähdetään kehittämään yhdessä kaupunkilaisten kanssa heidän toiveitaan ja ehdotuksia kuunnellen.

Vaikka toiminta on asukasyhdistyksen organisoimaa, kuka tahansa on tervetullut järjestämään tilaan tapahtumia ja tempauksia. Laukka toivookin, että tilan käyttöaste olisi tulevaisuudessa korkea ja kaupunkilaiset toteuttaisivat ideoitaan rohkeasti.

”Tässähän on oikeastaan vain taivas rajana”, hän tuumaa.

Tilan katseenvangitsija on samalla kävijälaskuri, johon jokainen vierailija saa piirtää sydämen.

Tullaan tutuiksi

Uuden yhteisötilan toiminnan alkuvoimalla, Outi Aavaluodolla, on 15 vuoden kokemus yhteisöllisestä toiminnasta. Nuorena, vastavalmistuneena ja keskustaan muuttaneena hän löysi tiensä silloiselle keskustan asukastuvalle, ja alkoi pian järjestää vapaaehtoisena työikäisten toimintaa. Samoihin aikoihin aloitettu lautapeleihin erikoistunut pelitupa on edelleen toiminnassa, kokoontuen Karjasillan kirjastolla.

Lautapeli-iltoja on luvassa myös Pekurin yhteisötiloissa. Pelitupavuosien aikana Aavaluoto on huomannut, kuinka yhdessä pelaaminen auttaa sellaisiakin ihmisiä löytämään oma yhteisön, kenellä ei välttämättä ole valmiiksi oman perheen ulkopuolisia ystäviä.

”Lautapelit ovat hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Pelatessa voi halutessaan keskittyä vain pelaamiseen, mutta jos sattuu löytämään itselle sopivan tyypin, voi syntyä syviäkin ystävyyssuhteita. On tärkeää saada tulla porukkaan aivan omana itsenään, ja olla siinä mukana juuri sellaisena kuin on”, hän painottaa.

Hymyillään kun tavataan

Yhteisötilassa ei ole palkattua työntekijää, vaan kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Nyt alussa tilassa toimii korttelikahvila maanantaisin ja keskiviikkoisin, ja järjestetään aikuisten lautapeli-iltoja. Syksylle on suunnitelmissa lapsille suunnattua tekemistä. Aavaluoto kannustaa ihmisiä järjestämään toimintaa omista mielenkiinnon kohteista käsin.

”Täällä ei tarvitse sitoutua säännöllisen toiminnan järjestämiseen, vaan voi pitää ihan kertaluonteisen tapahtuman, vaikka korttien askartelua tai jokin musiikkiesityksen. Ajatuksena on toimia kokeilevan kulttuuri- ja pop up -toiminnan paikkana”, Aavaluoto sanoo.

On tärkeää, että on olemassa sellaisia paikkoja, johon voi vain tulla, ja jossa on sallittua puhua ja hymyillä tuntemattomillekin ihmisille.

Avajaispäivänä tilaan löysi tiensä 156 kävijää ja ovi kävi tiuhaan seuraavanakin päivänä. Aavaluoto haluaa korostaa, että tilaan ovat tervetulleita aivan kaikki ihmiset ja heidät otetaan aina hymyllä vastaan.

”Täällä jätettään poliittiset- ja elämänkatsomukselliset asiat oven ulkopuolelle. Turvallinen tila tarkoittaa myös sitä, ettei kenenkään tarvitse pelätä tulevansa syrjityksi. Tämä on nimenomaan kohtaamispaikka, johon jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin on”, hän painottaa.

”Eri kulttuuritaustaiset henkilöt voivat kokea Suomessa olonsa joskus epämukavaksi, koska meillä on hyvin erilaisia tapoja esimerkiksi tervehtimisen suhteen. Suomessa ei ole tapana istua bussissa toisen viereen, jos on muualla tilaa, tai hymyillä kadulla kaikille vastaantuleville. Toisessa kulttuurissa nämä tavat voivat tarkoittaa, ettei ihminen pidä sinusta. On tärkeää, että on olemassa sellaisia paikkoja, johon voi vain tulla, ja jossa on sallittua puhua ja hymyillä tuntemattomillekin ihmisille”, Aavaluoto lisää.

Avajaisviikon ohjelmassa on torstaina 4. toukokuuta lapsille suunnattu tapahtuma klo 17.00–19.00, jossa pääsee testaamaan Bee-bot-robotteja sekä pelaamaan lautapelejä. Perjantaina 5. toukokuuta järjestetään ensimmäinen aikuisten lautapelikahvila klo 18.00–21.00. Osoite: Pekurin yhteisötila, Kauppakortteli Pekuri 3. krs, Kauppurienkatu 10, Oulu

Jatkossa yhteisötilan kahvila on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 13.00–15.00, parittomina viikkoina perjantaisin järjestetään aikuisten lautapelikahvila.

 

Lue myös