Oululaisen Satu Tähtisen eroottinen esikoiskirja kilpailee parhaan viihderomaanin palkinnosta

Luova kirjoittaminen tuo Satu Tähtiselle hyvää vastapainoa tietohallintoasiantuntijan työhön. Kuvat: Sanna Krook

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Satu Tähtinen on kirjoittanut pöytälaatikkoon jo pitkään, joten hänellä oli mitä tarjota viideromaanikäsikirjoituksia etsivään kisaan. Loppukilpailuun päässeet tekstit julkaistaan äänikirjana ja niitä voi myös äänestää Otavan, Suplan, Kariston ja Kirjasäätiön kilpailussa 4. syyskuuta asti. Tulos selviää 7. syyskuuta. 

Jännite ratkaisee rakkaudessa

Tähtinen kertoo lukeneensa monipuolisesti viihdekirjallisuutta ja hänelle oli selvää, että hänen kirjoittamassaan kirjassa saa olla erotiikkaa ja seksiä.

”Tiettyä lajia kun kirjoittaa niin siinä kaava on selkeä miten edetään. Tuoreutta ja uusia näkökulmia sain omaan tekstiini sijoittamalla sen mielenkiintoiseen ympäristöön. Tärkeää on, että rakkaustarina ja romanssi, se jännite parin välillä syntyy ja toimii tekstissä.”

Kalajoen hiekkojen käsikirjoitus lähti syntymään pari vuotta sitten ensimmäisenä koronakesänä, kun Tähtinen perheineen mietti mitä uskaltaa kesälomalla tehdä. Kalajoki tuntui sopivalta vaihtoehdolta siinä tilanteessa. Perillä Tähtinen huomasi, että matkailualue oli 90-luvun alusta muuttunut paljon. 

Tähtisestä tuntui sopivalta sijoittaa hiekoille kesäromanssi, ja niinpä kirjan päähenkilö Kerttu päästetään myös vierailemaan Kalajoelle pitkästä aikaa. 

Kustantamot tykkäävät viihteestä

Kalajoen hiekat syntyi Tähtiseltä valmiiksi muutamassa viikossa.

”Kirjoittaminenhan on minulle samanlainen harrastus kuin jollekin on telkkarin katsominen”, hän selventää tuotantotahtiaan.

Viihdekirjallisuudesta lajina Tähtinen sanoo, että siitä harvoin julkaistaan esimerkiksi kritiikkejä. Toisaalta tosiasia hänen mukaansa on, että ihmiset kaipaavat viihdettä.  

”Suomalaiset ovat dekkarikansaa, ja myös rakkausviihde myy paljon. Kustantamot mielellään julkaisee sitä”, Tähtinen tietää.

Tekeillä myös dystopia-sarja

Tähtinen työskentelee tietohallintoasiantuntijana Oulun Digillä. Tällä hetkellä häntä työllistää siellä esimerkiksi rooli Oulun kaupungin verkkosivu-uudistuksen projektipäällikkönä. 

”Kirjoittaminen on vastapainoa työlle. Päässä pyörii tarinoita, jotka vaativat päästä ulos, lisäksi kirjoittaessa ajatukset eivät harhaile kuten käy esimerkiksi lukiessa.”

Ahkeralla kirjoittajalla on jo valmiina käsikirjoituksia ja kokonaisia sarjoja. Syksyn aikana selviää kiinnostavatko ne kustannusyhtiö Otavaa. 

Tähtisen tulevat aihemaailmat liikkuvat nykypäivän muotimaailmassa ja viktoriaanisen ajan Englannissa. Tekeillä on myös dystopia-sarja. 

Historiallisuus onkin luonteva valinta historiasta Oulun yliopistosta valmistuneelle filosofian maisterille. Gradussaan Tähtinen tutki Georgette Heyerin tuotannon mies- ja naiskuvia sekä parisuhdekäsitystä 1920-1970-luvuilla ja niiden muutosta. 

Kalajoen hiekoista Tähtinen sanoo, että kustantaja päättää julkaiseeko se 120-sivuisen eli suhteellisen lyhyen kirjan painettuna. Kyse on lopulta oletusta myyntimenestyksestä. 
 

Lue myös