Oulu Sinfonian konserttikausi huipentuu odotettuun klassikkoon – Kevätuhri esitetään satahenkisellä orkesterilla

Konserttikokonaisuuden solistina esiintyy moninkertainen Gramophone-voittaja, brittibaritoni Sir Simon Keenlyside. Kuva: Uwe Arens

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

1900-luvun alussa sävelletty Igor Stravinskin klassikko Kevätuhri on enemmän kuin odotettu vieras: teos on nimittäin esitetty Oulussa viimeksi 23 vuotta sitten, niin ikään Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Muinaista pakanallista Venäjää ja ihmisten rituaaleja kuvaava teos on ylikapellimestari Rumon Gamballe läheinen, kerta toisensa jälkeen tunteita nostattava kokonaisuus.

“Olen johtanut Kevätuhrin usein, ja teoksen koko orkesterilta vaatima puhdas fyysisyys ei koskaan lakkaa energisoimasta minua. Uskon, että teokselle sen ainutlaatuisen sointimaailman luo musiikin hillitön voima, joka pakottaa orkesterin aivan äärirajoilleen”, luonnehtii Gamba.

Laulusarja riutuvasta rakkaudesta

Tuleva konsertti sisältää myös erityislaatuisen vierailun, sillä solistina esiintyy moninkertainen Gramophone-voittaja, maailman parhailla oopperalavoilla pitkän uran tehnyt brittibaritoni Sir Simon Keenlyside, joka tulkitsee Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja.

Teoksen syntyyn vaikuttivat todennäköisesti sydänsurujen viiltävät tunteet, kun Mahlerin suhde erääseen sopraanoon oli päättynyt. Laulusarja on ensimmäinen Mahlerin monista, ja sen pari säveltäjän sinfoniatuotannossa on ensimmäinen sinfonia, jonne kahden laulun teemat päätyivät.

Laulusarja syntyi Ludwig van Beethovenin työpöydällä vuonna 1816, kun rakkaudessa pettynyt säveltäjämestari sitoi seitsemän laulua yhdeksi kokonaisuudeksi nimellä An die Ferne Geliebte. Sen jälkeen Franz Schubert venytti sarjan tunnin mittaiseksi draamaksi laulajalle ja pianistille, mutta Mahler oli ensimmäinen, joka toteutti laulusarjan orkesterin voimin.

Gamba odottaa yhteistyötä baritoni Keenlysiden kanssa.

”Näiden laulujen ihanteellinen tulkki pystyy tavoittamaan sekä musiikin sisäisen draaman että maalaamaan tekstin jokaisen sanan. Tehtävä edellyttää laulajalta kokemusta niin oopperasta kuin liedistä”, kuvailee Gamba.

”Keenlysidea kommunikoivampaa ja täydellisempää esiintyjää on vaikea kuvitella”, hän painottaa.

Kevätuhri torstaina 25.5. klo 19.00 ja perjantaina 26.5 klo 19.00 Madetojan sali, Oulu.

Lauantaina 27.5. klo 16.00, Kuopion Musiikkikeskus, Kuopio

 

 

Lue myös