OULU-kirjaimet julkistetaan Hupisaarilla osana Kutuyö-tapahtumaa – paljon nähtävää ja koettavaa

OULU-kirjaimet ovat vihdoin löytäneet paikkansa Hupisaarilta ja niiden paljastustilaisuutta vietetään lauantaina 7. lokakuuta kello 14.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunki on nyt saanut valmiiksi kirjaiten valmistelutyöt sekä asennuksen paikoilleen. Kaupunkikirjaimet on valettu Oulun yliopistossa tutkitusta ja kehitetystä geopolymeeristä, tuttavallisemmin ekobetonista.

Oululaiset pääsivät äänestämään OULU-kirjaimien paikasta alkuvuodesta 2023 ja Hupisaaret keräsi kirkkaasti eniten ääniä. Hupisaarten kaupunginpuisto on vakuuttanut paitsi oululaiset myös kansainväliset kävijät siisteydellä, esteettömyydellä ja hyvällä kunnossapidolla. Alueella on monipuolisesti puustoa ja kasvillisuutta sekä maisemallisesti erilaisia hyväkuntoisia elementtejä ja vanhoja rakenteita.

”OULU-kirjaimet pääsevät hienoon paikkaan Oulun keitaaseen ja uskomme, että ne näkyvät laajasti esimerkiksi kaupunkilaisten some-kanavissa”, toteaa viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Juhlatilaisuudessa kuullaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husson puhe sekä Teknillisen tiedekunnan dekaani ja kiertotalouden materiaalitekniikan professori Mirja Illikaisen tervehdys. Julkistustilaisuuden huipentaa MM-mitalisti Aapo ”The Angus” Raution llmakitarashow. Tilaisuudessa on mehu- ja keksitarjoilu 200:lle ensimmäiselle.

Myös kutevia taimenia juhlitaan

Tulevana lauantaina Oulun Hupisaarilla pääsee myös viihtymään monipuolisen ohjelman parissa koko perheen voimin, kun Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma leviää puiston alueelle.

Hupisaarten Kutuyössä pääsee tulevana lauantaina kiikaroimaan taimenia puroista.

Hupisaarten Kutuyö tuo lauantaina klo 14-21 Hupisaarten kaupunginpuistoon monenlaista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Päivän aikana pääsee seuraamaan myös moottorisahaveistoksen valmistumista Paratiisisaarelle. Taiteilija Raine Körkön teos Kutukulta tulee jäämään saarelle pysyväksi taideteokseksi.

”Ohjelmassa on monenlaista nähtävää, tehtävää, opittavaa ja tutkittavaa koko perheelle. Luvassa on muun muassa luonnonmateriaaleja hyödyntäviä ohjattuja työpajoja, opastettuja puistokierroksia, kalojen tarkkailua, lisättyjä grillauspaikkoja, taikuutta ja tulishow”, kertoo Anna Lanas tapahtuman järjestelyistä vastaavasta Wadessa Oy:stä.

Suosion takia uudelleen

Tapahtuma saa nimensä taimenista, joita kutee puiston puroissa. Hupisaarten Kutuyö järjestettiin vuosina 2019 ja 2021 osana Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa ”Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena” -hanketta.

Hankkeen päätyttyä tapahtumaa ei järjestetty vuonna 2022. Tänä kesänä saatiin kuitenkin iloinen uutinen, kun Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden hallinnoima maa ja mittaus -yksikkö päätti jälleen jatkaa noin 2000 kävijää kerännyttä koko perheen ilmaistapahtumaa.

”Tapahtuma päätettiin järjestää uudelleen aiemmasta tapahtuma saadun hyvän palautteen vuoksi. Myös viimekertainen kävijämäärä kannusti miettimään tapahtumaa uudelleen”, kertoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.

Kaloja voi tiirailla monella tapaa

Kaloihin ja muihin vesieläimiin pääsee päivän aikana tutustumaan monella tavalla. Padon lähellä sijaitseva Oulun Energian kalantarkkailukoppi avaa ovensa lasin takaa tarkkailulle, kun taas puiston padon puoleisella reunalla kävijä voi kiskoa kahluusaappaat jalkaansa ja kiikaroida kaloja suoraan purosta.

Samalta paikalta löytyy pohjaeläimiä kuten vesiperhosia ihasteltavaksi, tietoa alueella tehdyistä talkootöistä ja kalaisia maistiaisiakin 400 ensimmäiselle.

Opastettuja kierroksia tehdään kaksi kertaa tunnissa puiston historiaan, tarinoihin ja vesistöön liittyvistä aiheista ja Pohjois-Pohjanmaan museossa voi tutustua ParasRakas museo -labraan ja pop up -työpajaan. Puiston alueella taikuri viihdyttää lapsia neljä kertaa päivän aikana ja illan päättää lopuksi tulishow.

Hämärän laskeuduttua on hyvä mahdollisuus nähdä kaloja taskulampun avulla, ja järjestäjät kannustavatkin kävijöitä ottamaan omat lamput mukaan. Laukkuun kannattaa pakata myös makkaraa tai muuta grillattavaa, koska kaupunkiympäristöpalvelut tuovat grillausalueelle lisägrillien lisäksi valmiiksi myös polttopuita.

OULU-kirjainten paljastus 7. lokakuuta kello 14 sekä Kutuyö Hupisaarilla illan pimenemiseen saakka.

Lisätietoja Hupisaarten Kutuyö -tapahtumasta.