Ukrainalainen Alisa, 18, sai työpaikan Kotipizzasta – ”Alalle ei tarvitse tulla valmiina osaajana”

Alisa Zhyhulova löysi töitä BusinessOulun järjestämän rekrytointitapahtuman avulla. Seuraava tapahtuma on luvassa syyskuussa. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ukrainalainen Alisa Zhyhulova, 18, saapui äitinsä ja veljensä kanssa maaliskuussa Ukrainasta Suomeen. Hän teki ansioluettelon ja etsi töitä sinnikkäästi Oulussa. Samalla hän alkoi opiskella suomen kieltä monikulttuurikeskus Villa Victorissa.

Viisi kuukautta myöhemmin, elokuussa, Alisa työskentelee harjoittelijana oululaisessa Kotipizzassa.

”Löysin työpaikkani, kun kävin äitini kanssa BusinessOulun järjestämässä rekrytointitapahtumassa kesäkuussa,” hän kertoo.

Aiemmin Alisa Zhyhulova on työskennellyt asiakaspalvelutehtävissä muun muassa ukrainalaisessa hotellissa sekä vaateliikkeessä. Hän opiskelee psykologiaa kiovalaisessa yliopistossa. Oulusta käsin hän on pystynyt suorittamaan kursseja myös etänä.

Hänen haaveenaan on saada opiskelupaikka Oulun yliopistosta – sekä oppia enemmän suomalaisesta ravintola-alasta.

”Päivittäisiin työtehtäviini kuuluu tällä hetkellä esimerkiksi siivoamista, astioiden pesemistä ja kassalla olemista. Mutta olen valmis oppimaan täällä kaiken.”

Jos on halua, löytyy kykyä

Kotipizza-yrittäjä Jarkko Mannila uskoo, että harjoittelun jälkeen Alisan on mahdollista saada sopimukseensa jatkoa – mikäli tämä haluaa.

”Alisa omaksuu nopeasti uusia juttuja. Olen varma, että pian häneltä sujuvat kaikki työt. Tarkoitus on, että hän myös osaa silloin tehdä pizzoja. Tälle alalle ei tarvitse tulla valmiina osaajana,” sanoo Jarkko Mannila, joka alun perin rekrytoi Alisa Zhyhulovan.

”Yli 20-vuotisen yrittäjäurani aikana olen huomannut, että jos työntekijällä on aito halu ja innostus uuden oppimiseen sekä työskentelyyn, hän pystyy ihan mihin tahansa.”

Palkkatuella uusi työntekijä

Jarkko Mannila kertoo ukrainalaisen työntekijän rekrytointiprosessin sujuneen vaivattomasti.

”Kuulimme kesäkuun lopussa aluepäälliköltämme töitä etsivästä ukrainalaisäidistä ja -tyttärestä. Hän tiesi, että haemme uutta henkilöstöä. Sovimme tapaamisesta ja pohdimme yhdessä, miten voisimme auttaa heitä sekä hyötyä heidän osaamisestaan”, Mannila kertoo.

Alisa Zhyhulova aloitti työnsä Mannilan ja tämän vaimon Jasminin yrityksessä kesälomakauden jälkeen. Sitä ennen hän joutui suorittamaan hygieniapassin. Hänen äitinsä puolestaan työllistyi toiseen oululaisyritykseen.

”Saimme Alisan työllistämistä varten kahden kuukauden palkkatuen. Sen hakeminen oli meille tuttua, kuten myös ulkomaalaisen palkkaaminen.”

Palkkatuki on tarkoitettu työttömän työnhakijan työllistymiseen, ja se on harkinnanvaraista. Sen myöntää TE-keskus. Ehtona palkkatuen saamiselle on myös se, että työnantaja maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Muutaman viikon harjoittelun jälkeen Alisa on päässyt tekemään pizzoja.

Omavalmentaja apuna

Työssään Alisa Zhyhulova käyttää niin suomen kuin englannin kieltä. Suomen kieli vahvistuu päivä päivältä, sillä Kotipizzan yrittäjäparin ja asiakkaiden kanssa hän puhuu mahdollisimman paljon suomea.

”Suurin haasteemme liittyy kielelliseen ympäristöön. Ensimmäisenä päivänä Alisan mukana tuli tulkki, ja kassalla oli jopa kolme ihmistä ottamassa vastaan tilauksia. Asiakkaamme ovat onneksi ymmärtäväisiä ja ottavat tilanteen hyvin vastaan”, Jarkko Mannila kertoo.

Omavalmentaja Taras Paliichuk on käynyt nyt kaksi kertaa Kotipizzassa sinä aikana, kun Alisa Zhyhulova on työskennellyt siellä. Hän on neuvonut muun muassa työsopimusasioissa sekä ollut apuna työhön perehdyttämisessä.

BusinessOulussa työskentelevä Paliichuk auttaa ukrainalaisia työnsaannissa sekä työnantajia töiden alkaessa yhdessä asiantuntija Viera Karamin kanssa. Paliichuk työskentelee erityisesti nuorten ukrainalaisten kanssa ja on löytänyt monille kesätöitä.

Kun henkilöt hakevat Euroopan unionin määrittämää tilapäistä suojelua, he saavat työnteko-oikeuden EU-alueella.

”Töitä löytyy nyt parhaiten teollisuus-, puhtaus-, hoito- ja ravintola-aloilta. Kielikynnys on usein suuri haaste, mutta sekään ei ole este. Ouluun muuttaneet ukrainalaiset haluavat tehdä töitä ja ovat nopeita oppimaan uusia asioita”, Taras Paliichuk sanoo.

Omavalmentaja Taras Paliichuk työskentelee BusinessOulussa ja auttaa ukrainalaisia työllistymään.

BusinessAsemalla järjestettiin kesäkuussa rekrytointitapahtuma, jossa ukrainalaiset työnhakijat ja paikalliset yritykset kohtasivat. Paikalla oli seitsemän yritystä sekä viisi rekrytointifirmaa, ja tapahtumassa vieraili noin 60 työnhakijaa.

Suuren suosion vuoksi rekrytointitapahtuma järjestetään nyt uudestaan. Jos yritykselläsi on tarjolla töitä, tule esittelemään työpaikkoja ilmaiseen tapahtumaan BusinessAsemalle 12. syyskuuta kello 12–16.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot tästä linkistä.

 

Lue myös