Startup Station on ponnahduslauta kasvuyrityksille – Menox haluaa tuoda tapahtumat yhteen sovellukseen

Maarit Pasanen, Petra Puolakanaho ja Vesa Lehtinen aloittivat yhteistyönsä BusinessAseman Startup Weekend -tapahtuman avulla. Kuva: Anna Karppinen

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Viivi Anttila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maarit Pasanen, Petra Puolakanaho ja Vesa Lehtinen löysivät markkinoilta tarvetta sovellukselle, joka kokoaisi erilaiset tapahtumat yhteen paikkaan. Tuoreen yrittäjäkolmikon ensimmäinen askel oli osallistua BusinessAseman kolmen kuukauden mittaiseen Startup Express -ohjelmaan, joka antaa tukea yrityksen perustamiseen.

Menox-startupin perustajajäsenet Maarit Pasanen, Petra Puolakanaho ja Vesa Lehtinen tapasivat toisensa syksyllä 2023 BusinessAseman Startup Stationilla järjestetyssä Startup Weekend -tapahtumassa. Pasanen ja Lehtinen olivat yleisesti kiinnostuneita yritysteemasta. Puolakanaho taas oli pohtinut jo pidempään yritysideaa alueen tapahtumat yhteen paikkaan kokoavasta puhelinsovelluksesta.

”Ajatus lähti omasta tarpeestani, kun kävin viikonloppureissulla Tampereella. Olisin halunnut löytää alueen tapahtumat helposti ja kätevästi yhdestä paikasta. Sellaista ei kuitenkaan ollut olemassa”, Puolakanaho kertoo.

”Hajanaisen tapahtumamarkkinoinnin vuoksi ihmiset jäävät paitsi mielenkiintoisista tapahtumista, koska tapahtumia joutuu etsimään monista eri kanavista. Menox korjaa tuon ongelman tuomalla yhden selkeän alustan tapahtumille.”

Pasanen ja Lehtinen vakuuttuivat ideasta koota alueen tapahtumat yhteen sovellukseen, ja kolmikko päätti lähteä viemään projektia yhdessä eteenpäin. Ensimmäinen askel oli osallistua kolmen kuukauden mittaiseen Startup Express -ohjelmaan, joka antaa tukea yrityksen perustamiseen.

Startup Expressistä tietoa ja kontakteja

Startup Express on sadan päivän mittainen esihautomo-ohjelma, joka sisältää kymmenen valmennuskertaa. Ohjelmaan ovat tervetulleita kaikki startup-yrittäjyydestä kiinnostuneet, olipa mielessä sitten oma yritysidea tai innostus liittyä uuteen tiimiin. Valmennuskerrat koostuvat luennoista, asiantuntijoiden puheenvuoroista sekä yksilö- tai tiimikohtaisesta mentoroinnista, ja ne tarjoavat osallistujille tärkeää tukea startup-yrittäjyyden ensiaskelissa konkreettisten työkalujen kautta.

Kannattaa jutella muille osallistujille ja asiantuntijoille. Heiltä saa tukea ja inspiraatiota, ja tulee ajateltua sellaisiakin juttuja, mitä muuten ei tulisi.

Valmennusohjelma huipentuu hyväntuuliseen Demo Day -tapahtumaan, jossa tulevat yrittäjät pääsevät esittelemään ideansa suuremmalle yleisölle. Toki ennen sitä valmennusohjelma on antanut opit myös menestyksekkääseen idean myyntiin. Menoxille ohjelma oli kokonaisuudessaan hyödyllinen, sillä se auttoi heitä konkreettisesti eteenpäin esimerkiksi rahoitus- ja tavaramerkkiasioissa.

Seuraavaan ohjelmaan osallistujille he haluavat antaa vinkiksi mentorointi- ja vertaistukinäkökulman aktiivisen hyödyntämisen.

”Kannattaa jutella muille osallistujille ja asiantuntijoille. Heiltä saa tukea ja inspiraatiota, ja tulee ajateltua sellaisiakin juttuja, mitä muuten ei tulisi.”

Menoxin meno jatkuu vauhdikkaana

Puolakanaho, Pasanen ja Lehtinen suunnittelevat jo seuraavia etappeja. Tärkein tavoite on sovelluksen kehittäminen julkaisukuntoon. Sen eteneminen määrittää pitkälti etenemisen tahdin. Aikataulua julkaisuajankohdalle ei ole vielä tiedossa.

”Sovelluksen kehittämisen lisäksi etsimme tällä hetkellä tapahtumajärjestäjiä, jotka haluavat päästä tarjoamaan tapahtumiaan uudella tavalla Menoxin avulla”, Pasanen kertoo.

Kolmikko haluaa uudistaa tapahtumien markkinointia, jotta ihmiset saisivat uusia elämyksiä ja uusia muistoja.

”Menoxin tarkoitus on tuoda ihmiset yhteen ja luoda heille aitoja kohtaamisia yhteisten mielenkiinnonkohteiden parissa. Tapahtumat yhdistävät ihmisiä, kun he jakavat saman kiinnostuksen kohteen, kuten urheilun tai musiikin. Haluamme laittaa ihmiset liikkeelle!”

Startup Express jatkuu syksyllä

Uusia yrityksiä syntyy jatkuvasti, mutta nopeaa kasvua tavoittelevia yrityksiä vain vähän. Kun BusinessAsemalle viime vuonna perustettiin startup-yhteisöä tukeva Startup Station, nostettiin toiminnan painopisteeksi nopean kasvun yritysten syntymisen ohelle innovaatioiden kaupallistaminen.

”Positiivista palautetta on saatu etenkin yhteisön luomisesta ja muun startup yhteisön tukemisesta esimerkiksi yhteistyössä yliopiston ja Oamkin kanssa”, sanoo yritystoiminnan kehittämisen asiantuntija Anne Ryynänen BusinessOulusta.

Vuoden aikana Startup Stationilla on syntynyt kuusi uutta yritystä. Erilaisia tapahtumia ja valmennuksia on ollut kymmenittäin. Torstaisiin aamukahvisessioihin on voinut tulla mukaan vaikka vain uteliaisuuttaan.

”Startup Express -esihautomo-ohjelma on viety kahdesti läpi. Yhteensä 82 osallistujan voimin on kehitetty ja esitelty yli 20 yritysideaa. Näistä arviolta kaksi kolmasosaa on skaalautuvaa liiketoimintaa.”

Kesän jälkeen kolmas startup-yrittäjyydestä kiinnostunut ryhmä pääsee aloittamaan omalla kokoonpanollaan. Mukaan pääsee sekä oman liikeideansa kanssa, kun yritystä ei vielä ole perustettu, että tiimiläisenä, jos on halukas liittymään perustettavaan startup-yritykseen.

logokuva