Puskaradion kautta Oulusta töitä löytänyt Joseph Laku: Pomo joutui piirtämään, kun yhteistä kieltä ei ollut

Eteläsudanilainen Joseph Laku on viihtynyt samassa työpaikassa Oulussa jo 15 vuotta. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuonna 2004 Suomeen tullut Joseph Laku muutti perheensä kanssa suoraan Ouluun. Hän tuli tänne pakolaisena Etelä-Sudanin konfliktin vuoksi vietettyään ensin hetken Egyptissä.

”Kuulin ystäviltäni, että Suomi on hyvä ja turvallinen maa.”

Ensimmäisinä vuosinaan Oulussa Joseph opiskeli muun muassa suomen kieltä ja etsi töitä. Hän suoritti myös datanomin tutkinnon.

Vaimonsa tuttavan kautta Puskaradiosta hän sai kuulla avoimesta työpaikasta Rantekilla, sähköteollisuuden laitevalmistajalla, johon hän päätyi töihin. Joseph on nyt 47-vuotias ja Rantek on hänen ensimmäinen työpaikkansa Suomessa.

Tänä vuonna hänellä tulee täyteen 15 vuotta oululaisyrityksen työntekijänä. Lisäksi hänellä on kaksoiskansalaisuus, hän sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2018.

”En osannut vielä hyvin suomen kieltä vuonna 2007. Esihenkilölläni oli vaikeuksia selittää minulle työkuvioita ja hän joutui aluksi piirtämään, koska meillä ei ollut yhteistä kieltä. Työkaverit auttoivat paljon ja toisinaan puhuin heidän kanssaan myös englantia.”

Pomo ei hengitä niskaan

Työpaikan löytyminen on tärkeässä roolissa, kun kyseessä on uudelle paikkakunnalle integroituminen. Nykyään Joseph kommunikoi työpaikallaan suomeksi ja sanoo opiskelevansa kieltä yhä itsenäisesti.

Hän kertoo sopeutuneensa hyvin työyhteisöönsä. Hänellä ei ole sen suurempia tulevaisuuden suunnitelmia töiden suhteen ja toivoo pystyvänsä työskentelemään vielä pitkään Rantekilla.

Joseph Laku työskentelee käämijänä eli valmistaa muun muassa sähkömoottoreiden osia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Osan työstään hän tekee itsenäisesti ja osan työparinsa kanssa. Hänen mielestään Rantekilla vallitsee rento työkulttuuri, joka tarkoittaa hänelle esimerkiksi liukuvia työvuoroja, lomakausia ja vapaita viikonloppuja.

”Töissä on kiva olla ja kollegani ovat mukavia. Täällä on sopivasti taukoja eikä pomo hengitä niskaan.”

Jatkuva pula työntekijöistä

Oulun Ruskossa sijaitsevalla Rantekilla työskentelee noin 45 ihmistä. Käämintä on yksi yrityksen perustoiminnoista ja on korkeaa ammattitaitoa vaativaa käsityötä, jossa hyödynnetään samalla alan koneita. Kääminnän lisäksi koneistaminen, tuotteiden loppukokoonpano ja testaus ovat yrityksen ydinosaamista.

Toimitusjohtaja Juha-Matti Rantapää kertoo, että tällä hetkellä Rantekilla on kymmenisen käämijää.

Hän on työskennellyt isänsä perustamassa perheyrityksessä yli 20 vuotta, viimeiset kymmenen vuotta yrittäjänä. Välillä yrityksellä oli oma yksikkö myös Venäjän Kostamuksessa.

Kun toiminta loppui Kostamuksessa, Rantek palkkasi Ouluun useampia venäläistä työntekijöitä, joista kaksi on edelleen töissä yrityksessä.

”Olimme mukana prosessissa ja hankkimassa venäläisille työntekijöille muun muassa työluvat. Mutta silloin ei ehditty miettiä, miten ja mistä olisi voinut saada tukea kansainvälisen osaajan rekrytoimiseen.”

Rantekilla on töissä tällä hetkellä useita eri kansalaisuuksia. Viimeksi viime syksynä he palkkasivat Suomessa asuvan puolalaisen osaajan.

”Alallamme on jatkuva pula työntekijöistä eikä Suomesta löydy aina sopivia osaajia. Moni on löytänyt työpaikan meiltä puskaradion kautta ja sopeutunut hyvin”, Juha-Matti Rantapää sanoo.

”Vaikka olemme palkanneet kansainvälisiä osaajia, en ole muuttanut johtamistyyliäni. Kaikkien kanssa toimitaan oikeudenmukaisesti ja yhtenäisellä tavalla, tulivatpa he millä taustoilla tahansa.”

Rantekin Juha-Matti Rantapää ja Joseph Laku.

Kaipaako yrityksesi kansainvälisiä osaajia?

  • Oletko suunnittelemassa kansainvälistymistä ja yritykselläsi on kenties haasteita löytää ammattilaisia? Oulu Talent Hub auttaa.
  • Oulu Talent Hubin tavoitteena on saada alueen työvoimapulasta kärsivät paikalliset yritykset ja kansainväliset osaajat löytämään toisensa. Oulussa asuu paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja vastavalmistuneita, jotka ovat valmiita tuomaan osaamistaan yritykseesi – niin työntekijöinä kuin harjoittelijoina.
  • Oulu Talent Hub -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR), ja sitä toteuttavat BusinessOulu, Oulun Yliopisto, Oamk, OSAO sekä Oulun kauppakamari.
  • Tutustu maksuttomiin palveluihin ja kysy lisää: oulutalenthub.fi