Oululaisia onnistumisia, osa 9: Noora Siurua vei sisustamisen verkkokauppaan

Noora Siuruan Room Boomin tarina alkoi sisustussuunnittelupalveluista 17 vuotta sitten. Kuvat: Anna Karppinen

Talous

Julkaistu:

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Oululaisen Room Boom -brändin takana oleva Noora Siurua kehittää kauppaansa asiantuntijoiden avulla vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja toiveita.

Room Boomin tarina alkoi sisustussuunnittelupalveluista 17 vuotta sitten. Jossain vaiheessa myös remonttipalveluille alkoi olla kysyntää niin paljon, että vapaa-ajallaan mukana urakoinut puolisokin työllistyi täysipäiväisesti. Näin Room Boomista tuli sisustus- ja remonttipalveluja tarjoava perheyritys.

”Sisustustuotteiden myynti tuli mukaan kuusi vuotta sitten. Aluksi minulla oli shop-in-shop ystäväni myymälässä, mutta kun myynti ei lähtenyt vetämään, päätin tarjota tuotteita verkossa. Tykästyin ajatukseen verkkokaupasta, ja Room Boom Shop sai nykyisen muotonsa kolme vuotta sitten”, Siurua kertoo.

Vaikka kaupanteko kasvotusten olikin mieluisaa, vei ajatus verkkokaupan kehittämisestä mennessään. Kuva: Noora Siurua

Noora Siurua lähti mukaan BusinessOulun tarjoamiin verkkokauppavalmennuksiin ja on alkuperäisjäsen myös Oulun verkkokauppiasklubin kasvuhakuisten yritysten tiimissä. Klubi tarjoaa usein yksinäistä työtä tekeville verkkokauppayrittäjille oman yhteisön ja mahdollisuuden vertaisoppimiseen.

”Alkuvaiheessa sain paljon apua erityisesti verkkokaupan markkinointiin liittyvissä asioissa. Tänä keväänä järjestetty palvelumuotoilun valmennus puolestaan auttaa katsomaan aihetta vielä tarkemmin asiakasnäkökulmasta”, hän pohtii.

Muotoiluajattelua konkreettisin esimerkein

Palvelumuotoilun valmennus nousi verkkokauppiaiden tarpeesta saada parempaa ymmärrystä asiakkaista ja tehdä kaupanteosta kannattavampaa parantamalla asiakaskokemuksen tasoa. Valmennussarjan toteutti digitaalisten palveluiden muotoiluun erikoistunut And Now for Something Completely Different Oy osana DesignOulu Start 2021 -hanketta, jonka tavoitteena on edistää Oulun alueen yritysten kasvua muotoilun menetelmillä.

Valmennuksessa syvennettiin ymmärrystä asiakkaiden ostokäyttäytymisestä, kirkastettiin verkkokaupan kilpailuetuja ja etsittiin keinoja tuoda niitä näkyväksi ostopolulle.

”Jokainen verkkokauppa tietää, mitä heiltä on ostettu – mutta miksi näin on tapahtunut, sitä ei oikein myyntiraporteista näe. Siksi puhumme verkkokauppiaiden kanssa niistä keinoista, joilla asiakkaiden ajatuksia, tunteita ja toimintaa voisi ymmärtää paremmin. Kun niihin pääsee haastatteluilla ja tutkimuksella kiinni, alkaa löytyä ideoita myös tehokkaampien viestien ja palvelutapojen muotoiluun. Se näkyy suoraan kaupan kannattavuudessa”, Markus Silaste Differentistä kommentoi.

Käytännönläheinen valmennus sisältää paljon keskustelua sekä konkretiaa case-esimerkkien muodossa. Kuvassa: Markus Silaste Differentistä

Ohjattu vertaissparraus ja yhteiset tehtävät ovat tärkeä osa valmennusten antia, sillä Silasteen mukaan omille vahvuuksilleen sokeutuu arjessa.

”Kun kuulet sparrauksessa valmentajilta ja kymmeneltä muulta kauppiaalta, että asiantuntemus on selkeästi suurin kilpailuetusi ja ettei se näy verkkokaupassasi tällä hetkellä tarpeeksi, on siitä helppo ottaa onkeen. Me valmentajat pyrimme luomaan esimerkkitarinoiden ja yhteisen keskustelun avulla oivalluksen hetkiä, jotka muuttuvat käytännön toimiksi, kun kauppias sitten palaa valmennuksesta työpisteensä ääreen.”

Tavoitteena hyvä asiakaskokemus

Tekstiilimuotoilijan ja palvelumuotoilijan ajattelun taustalla on sama ajatus: hyvän asiakaskokemuksen tuottaminen. Siurua ilahtui palvelumuotoilun valmennuksessa erityisesti visuaalisuuden korostumisesta.

”Sain palautetta esimerkiksi tuotteeseen sopivan miljöön näyttämisestä tuotekuvissa. Myös asiakkaiden omia kokemuksia ja tuotearvosteluja voisi nostaa verkkokauppaan”, Siurua kertoo suunnitelmistaan.

Hänen mukaansa asiakaskunta Room Boomin eri palvelujen välillä eroaa vain maantieteellisesti. Avaimet käteen -remonttipalvelua suunnittelusta asennukseen ostetaan Oulun seudulla, kun taas verkkokaupan sisustustuotteita menee eri puolille maata.

”Toki Room Boom Shopin tuotteet rajautuvat tiettyyn tyyliin, joten makuasiat ratkaisevat. Ideana on tarjota hyvää laatua eettisesti tuotettuna.”

Oman työnsä kannalta Siurua haluaa kehittää osto- ja toimitusprosessia joustavammaksi. Room Boom Shopin liikevaihto on tänä vuonna jo tuplaantunut.

”Liikevaihtoa on toki tavoitteena kasvattaa edelleen, ja olisi ilo myös työllistää Room Boom Shopin merkeissä. Suunnitelmissa on myös kasvattaa tuotevalikoimaa vanhoista käyttötavaroista jalostetuilla sisustustuotteilla sekä kehittää omaa tuotemerkkiä.”

Lisätietoa Room Boomista tästä linkistä.

Oululaisia onnistumisia -juttusarja nostaa esille positiivisia kuulumisia työ- ja yrityselämästä. Olipa onnistumisesi pieni tai suuri, haluamme kertoa tarinasi. Juttusarjan toteutuksesta vastaa BusinessOulu. Ota yhteyttä: media@businessoulu.com.