Nettiyhteyksien valokuitumainonta voi olla sekavaa – keskustelutilaisuudessa esitellään oululaisille uusi valokuituopas

Keskustelutilaisuus helpottaa sekavuutta, ja siellä voi kysyä mitä vain valokuidusta. Tietojen pohjalta on helpompaa päättää, tarvitaanko valokuitua ylipäätään. Kuvituskuvassa valokuitu on mikrokanavanipun sisällä.

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Kolmekin operaattoria saattaa jakaa valokuitumainoksia samalle alueelle. Asukkaiden mielestä se voi olla sekavaa. Myös hinnoittelupolitiikassa on eroja, joten hintojen suhteen kannattaa olla tarkkana”, tietoliikenteen asiantuntija Olli Nevalainen Sitowise Oy:stä huomauttaa.

Oulun kaupunki on avannut valokuituasioiden tietopankin kuntalaisten oppaaksi nettisivuilleen. Kaupungin Sitowise Oy:n kanssa yhteistyössä tekemälle sivustolle on koottu informaatiota laajakaistarakentamisesta asukkaille, yhteisöille ja erikseen rakentajille.

Nettisivuilta voi katsoa sen, missä päin Oulua tällä hetkellä rakennetaan laajakaistaa. Sivuilta löytyy muun muassa tietoa laajakaistan hankkimiseen saatavilla olevista tuista, joilla esimerkiksi kylätoimikunta tai asukasyhdistys voi rakennuttaa laajakaistan omalle alueelleen.

Keskustelutilaisuudesta tietoa 

Nyt oululaisilla on mahdollisuus keskustella ja kysyä asiantuntijalta kysymyksiä valokuidusta, sillä kaupunki järjestää aiheesta kaikille avoimen asukasillan.

Valokuiturakentamisen opas esitellään kuntalaisille keskiviikkona 19. huhtikuuta kello 17.00-18.30 verkossa Teamsillä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa. Asukasillassa puhutaan myös yleisesti valokuidun rakentamisesta, teknologiasta ja käynnissä olevasta valokuitubuumista Oulussa ja Suomessa.

”Yleisesti se, kannattaako sinun hankkia valokuitu, riippuu siitä, paljonko käytät nettiä. Valokuidun etu on se, ettei siinä pitäisi olla viiveitä ja netti toimii. Jos käytät nettiä vain iltapäivälehtien selailuun, et välttämättä tarvitse niin tehokasta nettiä. Sen sijaan vaikkapa nelihenkisessä perheessä, jossa lapset pelaavat verkossa, valokuidun hankkiminen kannattaa”, Nevalainen havainnollistaa.

Hänen mukaansa Suomi on netin käytön määrissä kärkimaita ja netin yli siirtyvissä datamäärissä mitattuna Suomi sijoittuu myös kolmen maailman huipun joukkoon. Asiantuntija näkee valokuidun myös investointina tulevaisuuteen:

”Taloa myydessä laajakaistayhteys voi olla houkutteleva tekijä. Kapasiteetti riittää ihan eri tavalla kuin mobiiliyhteyksissä. Tulevaisuudessa laitteet ja netin käyttötarpeet lisääntyvät ja silloin on etua siitä, että vaikkapa lääkärin etävastaanotolla käydessä netti ei pätki”, Nevalainen sanoo.

Sivustosta hyötyä myös operaattoreille

Valokuituoppaassa on kootusti paljon tietoa paitsi kuntalaisille, myös rakentajille.

Sivuille on luotu nykyisten toimintatapojen ja ohjeistojen pohjalta Oulun kaupungin laajakaistarakentamisen ohjeisto.

”Myös verkko-operaattoreiden on helppo hyödyntää sivustoa omassa toiminnassaan Oulun kaupungin alueella esimerkiksi luvituksissa. Valokuituopas lisää myös tasavertaisuutta eri toimijoiden keskuudessa, sillä kaikilla on saatavilla samat lähtötiedot ja ne löytyvät yhdestä paikasta.”

Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan valokuituasioista kaikille avoimeen asukasiltaan 19. huhtikuuta klo 17.00-18.30. Mukaan pääset tästä linkistä, kun se aktivoituu: bit.ly/3ZG0QE0

Oulun kaupungin valokuituoppaan voit lukea täältä: https://www.ouka.fi/valokuituopas.

Kartassa valokaapelihankealueet Oulun seudulla.