20 700 työtöntä työnhakijaa helmikuussa Pohjois-Pohjanmaalla – työttömyys ja lomautukset kasvussa

Työttömyys on kasvanut eniten 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvua vuoden takaiseen oli peräti 17 prosenttia. Kuva: Ely

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lomautettujen määrä on edelleen korkea eli 2 300, mikä johtuu sekä heikentyneestä taloustilanteesta sekä talvikauden vähentyneestä työntekijätarpeesta. Avoimien työpaikkojen tarjonnassa on nähtävissä edelleen pudotusta aiempaan koko maakunnan alueella.

Maakunnan työttömyysaste oli helmikuun lopussa 10,9 prosenttia ja koko maassa se oli 9,7 prosenttia. Maakunnan sisällä alhaisin työttömyysaste oli Limingassa, 6,1 ja korkein Vaalassa eli 16,2 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli 12,1 prosenttia.

Työpaikkoja vähemmän

Uusien työpaikkojen määrä oli vähentynyt useissa ammattiryhmässä vuoden 2022 helmikuuhun verrattuna. Helmikuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna kaikkiaan 14 800 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 6 600.

Eniten uusia työpaikkoja oli avoinna palvelu- ja myyntityöntekijöille, kuten lähihoitajat, myyjät, kokit, tarjoilutyöntekijät sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmälle, kuten rakennustyöntekijät, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, kirvesmiehet ja rakennuspuusepät.

Nuorisotyöttömyys nousussa

Vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli helmikuussa 6 100. Pitkäaikaistyöttömien määrä oli lähes sama, kuin edelliskuussa, mutta 1 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyys on kasvanut eniten 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvua vuoden takaiseen oli 17,4 prosenttia. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli helmikuussa 3 100, mikä on noin 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten.

Pohjois-Pohjanmaalla 7 400 henkilöä oli rekisteröity työllistymistä edistävien palveluiden piiriin. Palveluissa olleista 41 prosenttia oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 470 ja työvoimakoulutuksessa oli 1 550 opiskelijaa. Vuoden takaiseen verrattuna yksityiselle sektorille ja kuntiin työllistettyjen määrä kasvoi 300 henkilöllä.