Vapaaehtoiset talkoolaiset osallistuvat kajakein merenrantojen siivoukseen kesän aikana myös Oulussa

Siivoustalkoot kestävät Oulussa koko kesän ja kajakkivarauksia voi tehdä joka päivä elokuun loppuun saakka. Kuva: Itämeri Plogging

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Itämeren vakavat ongelmat huolestuttavat yhä useampia suomalaisia. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät rehevöitymistä entisestään ja muoviroskan määrä on kasvava uhka myös Perämeren alueella.

Ympäristöahdistusta voi lievittää tekemällä itsenäisesti konkreettisia tekoja. Tänä kesänä hankkeen tavoitteena on tehdä hyvää Itämerelle yhteensä 6 000 tuntia

“Neljä vuotta sitten pienimuotoisista siivousretkistä Espoossa alkanut Itämeri Plogging on nopeassa ajassa vakiinnuttanut paikkansa koko kesän ja Suomen mittaisena hankkeena. Sen suosio kertoo uskoakseni ihmisten kasvavasta tarpeesta tehdä hyvää luonnolle ja pysähtyä sen äärelle miettimään omia valintojaan. Käytännönläheinen hanke tuo aiheen lähemmäs ihmisiä ja nostaa Itämeren tilaa keskusteluun positiivisen tekemisen tekemisen kautta”, sanoo Laguunin toimitusjohtaja Juuso Tilaeus.

Siivouskajakkeja Linnansaaresta

Itämeri Plogging -hanke on toiminut jo kolmen vuoden ajan myös Oulun Lappiksessa Linnansaaressa, jonka tavoite on omalla esimerkillä olla edesauttamassa Oulun jokisuiston pysymistä viihtyisänä ja roskattomana.

Vapaa-ajanliike Lappis haluaa muistuttaa ihmisiä kunnioittamaan Oulun aluetta ja ympäröivää Perämerta vesillä ja maalla liikkuessa. Fortum-siivouskajakkeja on jo nyt varattu ennätysmäärä. Siivouksen aikana oivaltaa uutta ja samalla vapaaehtoiset nauttivat melontaelämyksestä.

“Se on yllättänyt mitä kaikkea tuolta vesistöstä löytyy. Kaikkea aina nuuskarasioista, pyöränraatoihin ja aurinkovarjoihin. Siivottavaa riittää, mutta onneksi myös siivoajiakin”, kertoo Minna Haurinen Lappiksesta.  

Lisätietoja Itämeri Plogging -hankkeesta tämän linkin takaa.