Oulun puistot ja niityt tarjoavat kukkaloistoa – harvinaisempi hevoskastanja viihtyy Hupisaarilla

Oulu on myös puistojen kaupunki. Nähtävillä on kukkaloistoa kuten hevoskastanjat, pionit tai alppiruusut. Kuvat: Ouka ja Niina Jortikka

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Niina Jortikka

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa on paljon kauniita puutarhoja retkeilyyn, ulkoiluun ja viihtymiseen. Hupisaarten kaupunginpuisto on moniosainen saarten paratiisi. Mannerheiminpuisto kehittyy puiden kasvaessa ja tapahtumien lisääntyessä. Tuiranpuistossa puolestaan on alppiruusujen kukintakausi jo käynnistynyt. Puutarha-alueet kasvavat ja puskevat kukat hehkumaan.

Hupisaarilla syreenit ja kärhöt aloittelevat kukkimistaan. Oulun Infran Petri Malinen on alueen työnjohtaja ja puutarhuri, vastuualueenaan Hupisaarten ja Tuiran alue.

”Eri saarilla on paljon nähtävää”, hän kannustaa.

Pionit kasvavat muita ylempänä ja tutkivat maisemaa.

”Esimerkiksi rusokuusama kasvaa Linnansaaressa, vesipuiston vieressä Tuiran siltojen kupeessa. Paratiisisaarella Hupisaarten puolella kukkivat ensimmäiset valkoiset pionit. Kahvila-alueen itäpuolella kasvaa hevoskastanja, joka on todella kaunis ja tällä alueella harvinainen. Puolestaan ruusut ovat parhaimmillaan loppukesästä”, vinkkaa Malinen.

Mannerheiminpuisto kehittyy kasvaessaan

Mannerheiminpuisto sai nimensä marsalkan 75-vuotispäivän kunniaksi 4. kesäkuuta 1942. Vuosina 2018-2019 siitä rakennettiin ympärivuotinen kansalaispuisto erilaisia tapahtumia varten. Pihakirppistapahtuma Siivouspäivä täytti puistoalueen toukokuun lopussa ja kesällä juhlitaan useiden eri tapahtumien ja festarien merkeissä.

mannerheiminpuisto

Mannerheiminpuiston Vapauden patsas on Into Saxelinin tuotantoa. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Mannerheiminpuisto on laaja, tasainen alue, jota kehystävät kauniit, tiiviit viheralueet suuren kummun kera. Puistoon on istutettu noin 70 puuta ja pensasta. Kasvien kiihkein kasvu- ja kukintakausi on touko- ja kesäkuussa. Puiden kasvu elävöittää ja monipuolistaa puiston maisemaa. Puisto rajoittuu Isokadun, Uusikadun, Sepänkadun ja Albertinkadun väliin.

Rodot puskevat kukkiaan Tuirassa

Puutarhuri Malinen vinkkaa vierailemaan ihailemassa Tuiran alppiruusujen jokakesäistä kukintaa.

”Monet eivät hoksaa, minkälainen kukkameri löytyy kesäisin Tuiranpuistosta. Alppiruusujen kukinta on juuri nyt käynnistynyt. Suosittelen käymään.”

Tuiranpuisto rakennettiin alkujaan kunnallissairaalan tarpeisiin 1900-luvun alkupuolella. Puiston kasvillisuus on monipuolista ja luonnontilaisen kaltaista. Puiston pohjoisosaan on istutettu alppiruusupuisto.  Alppiruusut istutettiin sinne koemielessä 1990-luvun puolivälissä ja hyvän menestyksen jälkeen niitä on istutettu lisää.

Tuiranpuistossa on toiminut 1900-luvun alussa kolme sairaalakokonaisuutta; synnytys-, kunnallis-, ja hermotautisairaala. Rakennukset ovat suojeltuja ja ne muodostavat metsäisen ympäristön kanssa hienosti säilyneen kulttuuriympäristön. Puisto rajoittuu Valtatien, Tuirantien, Kangaspolun ja Koskitien väliin.

tuiranpuisto

Oulun komeimpien alppiruusujen lomaan pääsee kulkemaan esteetöntä puutasoa pitkin. Kuva: Ouka

Viime vuosina Oulun kaupunki on toteuttanut Nurmikot niityiksi -hanketta. Niittykasvien siemeniä on kylvetty puistoihin laikuiksi. Kasvien leviäminen on hidasta ja niittykasvit tulee jättää rauhaan, jotta niitty kehittyy toivottuun, laajalti kukkivaan suuntaan.

Lisätietoja Oulun kaupungin niityistä.