Oulun Kalatalouskeskuksen vinkit kesäkalastukseen: särkikalastakin saa monenlaista herkkua

Kestävä kalastus käy käsi kädessä uusien ravitsemussuositusten kanssa. Särki mielletään roskakalaksi, mutta siitä saa tehtyä vaikka säilykkeitä. Kuva: kalatalouskeskus

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perämeren kunnostustöihin voi osallistua muun muassa lisäämällä vajaasti hyödynnettyjen lähikalalajien, kuten särjen, Perämeren pikkusiian, lahnan, säyneen ja hauen, käyttöä ruokavaliossa. Eri kalalajien monipuolinen käyttö ja uudenlaiset valmistusmenetelmät tarjoavat vaihtelua kotiruokaresepteihin lähivesiemme parhaaksi.

Uudistettujen pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan kestävästi pyydetyn kalan käyttöä ruokavaliossa tulisi lisätä. Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä viikossa noin 300–450 grammaa, josta vähintään 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa.

Särki on Suomen vesissä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta yleinen, ravintoarvoiltaan erinomainen ruokakala, joka viihtyy makeissa vesissä ja murtovesialueilla. Särki on erittäin yleinen ja sitä voi hyödyntää monipuolisesti elintarvikkeena pieninäkin määrinä. Särki on vähärasvainen ja sisältää runsaasti hyviä rasvoja, proteiinia ja D-vitamiinia. Ruotoineen syöty särki on myös hyvä kalsiumin lähde.

Särkikalat sisältävät erityisesti fosforia, ja hyödyntämällä särkikaloja elintarvikkeena, voi omalta osalta parantaa lähivesistösi tilaa. Särki on ekologinen valinta ruokakalaksi myös siksi, että laajan esiintymisalueensa ansiosta se on usein läheltä pyydettyä, todellista lähiruokaa.

Monenlaista särjestä

Särjen ruotoisuus voikin hankaloittaa sen hyödyntämistä kotikeittiöissä. Ruotojen takia särjet voidaan esimerkiksi jauhaa tehosekoittimella sileäksi massaksi ja paistaa pihveiksi. Toinen ratkaisu on särkisäilykkeiden valmistaminen, jossa ruodot pehmentyvät kypsennettäessä huomaamattomiksi. Särkisäilykkeet maistuvat hyvin myös lapsille.

”Nykyisin on tarjolla runsaasti erilaisia painekeittimiä, joiden avulla voi valmistaa kätevästi ja turvallisesti täyssäilykkeitä esimerkiksi pienikokoisista ahvenista ja särjistä”, vinkkaa Oulun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola.

”Valmiita herkkupaloja voi käyttää esimerkiksi pizzassa, lämpimissä voileivissä tai pastan lisukkeena.”

Fakta

Savusärkitahna-resepti

Laktoositon, gluteeniton

1 prk (180 g) savusärkisäilykettä

1 kpl (80 g) punasipulia

1 prk (150 g) laktoositonta creme fraichea

1 prk (200 g) yrttituorejuustoa

Mustapippuria

Suolaa

Valuta neste säilykesärjestä ja hajota massaksi haarukalla. Kuutioi sipuli. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää hieman pippuria ja suolaa maun mukaan. Nauti esimerkiksi uuniperunoiden, lättyjen, leivän tai ruisnappien kera. Vinkki: Voit käyttää tahnaan myös paistettua tai savustettua särkeä.

Säilykkeiden valmistaminen:

Kalat suomustetaan, perataan ja pilkotaan pienemmiksi annospaloiksi ja laitetaan mausteliemessä esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin. Kalapurkkeja keitetään n. 1,5 h, jonka jälkeen painekattilan annetaan rauhassa jäähtyä. Purkit voidaan muutaman tunnin kuluttua ottaa pois kattilasta ja säilyttää huoneenlämmössä. Kalapurkkien annetaan maustua muutama viikko ennen käyttöä, jolloin kalapalojen maku on ehtinyt tasaantua.