Loppulan luontotalon mittava peruskorjaus valmistui – yleisölle luontotalon kahvila aukeaa lauantaina 9. syyskuuta

Loppulan luontotalon peruskorjaus tapahtui kolmessa vaiheessa, josta remontin viimeinen osa tuli päätökseensä vastikään. Luontotalon kahvila aukeaa yleisölle syyskuussa. Kuva: Juha Korhonen/ arkisto

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Loppulan entisen metsänvartijan talon monivaiheinen peruskorjaus on saatu päätökseensä. Vaikka joitakin talon pieniä yksityiskohtia hiotaan, niin virallisia kutsuvierasavajaisia vietetään syyskuun aikana. Luontotalon kahvila aukeaa ensimmäisen kerran yleisölle lauantaina 9. syyskuuta.

Loppulan luontotalon tiloissa toimii sekä Naturestin ylläpitämä kahvila että Loppulan ystävien yhdistys. Loppulan ystävät on oululaisten ulkometsän suojelun puolesta toimineiden henkilöiden, eli lähinnä Suomen Luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen ja Pohjois-Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsenten, perustuma yhdistys.

Mittava urakka

Loppulan ystävien puheenjohtaja Annamari Markkola kertoo kattavan peruskorjauksen vaiheista sekä remontoitujen tilojen tulevasta käytöstä.

”Rakennusvalvonnan käyttöönottotarkastus on suoritettu Loppulassa ja käyttölupa talolle on saatu. Jotain sellaista pientä viimeistelyä on vielä tehtävä kuten lattialistojen ja käsitukien asennusta”, Markkola sanoo.

”Luontotalon on tarkoitus palvella kaikkia Sanginjoen suojelualueen käyttäjiä kuten retkeilijöitä, marjastajia ja sienestäjiä. Paikkakuntalaiset voivat pistäytyä talolla ja saada sieltä muun muassa neuvoja ja hyödyntää siellä olevaa kuumennuskeittiötä – lisäksi on ne kahvilapalvelut”, Markkola avaa Loppulan tulevia käyttömahdollisuuksia.

Luontotalolle on tulossa myös esimerkiksi retkeilijöitä palveleva vesipiste, mutta sitä ei vielä tällä hetkellä ole käytössä.

Loppulan rakennusurakkaa tehtiin kolmessa vaiheessa. Urakoitsijana toimi Timeko Oy. Remonttia on ollut merkittävästi rahoittamassa Oulun kaupunki ja Koneen Säätiö.

”Urakoitsijamme on toiminut aivan loistavasti ja joustavasti. Välillähän rahat olivat lopussa ja tuntui, että tuleekohan tästä ikinä valmista. Saimme kuitenkin kaupungilta ja Koneen Säätiöltä lisää tukea. Niiden avulla rakennusurakka saatiin vietyä loppuun. Annetun lisätuen ansiosta remonttia saatettiin jatkaa seuraavaan vaiheeseen, eikä urakoitsijan tarvinnut purkaa työmaata pois”, taustoittaa Markkola.

Loppulan sisätilat ovat käytännössä valmiit, vain lattialistoitus loppusilauksena on tekemättä. Kuva: Inka Keränen

Viilausta vaille

Luontotalon sisäänkäynti on rakennettu esteettömäksi, joten sinne on mahdollista päästä pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunuilla.

”Terassi on katettu ja siihen rakennettiin hieman lisätilaa, johon voi laittaa vaikka lastenrattaat. Terassi on alun perin suunniteltu lasitettavaksi, mutta budjetin vuoksi laseja ei ole vielä saatu hankittua”, Markkola kertoo.

Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Anna-Maija Syväniemi.

”Rakentamisessa olemme tehneet paljon kanssa töitä talkoina osaamisemme mukaan. Vasta pidimme maalaustalkoot talolla, joissa lattia maalattiin kolmesti. Lisäksi Ouluntullin rotarit ovat auttaneet meitä valtavasti tässä urakan viimeisessä eli kolmannessa vaiheessa. Rotarit olivat laittamassa keittiökalusteita ja viimeistelivät tarjoilutiskin”, Markkola valottaa remontin vapaaehtoista työpanosta.

Loppulan remontin loppusilauksen vuoksi on järjestetty kaksi pienkeräystä, joista ensimmäinen loppui ennen juhannusta. Niiden tarkoitus oli kattaa lämmitykseen, sähköön ja ilmastointiin liittyvät pienhankinnat. Toinen pienkeräys käynnistyi juuri.

Luontokahvilassa kulttuuritapahtumia

Loppulan luontokahvilan pitämisestä vastaa Naturest, jonka kasvot ovat yrittäjä Rita Porkka. Luontotalolla järjestetään erilaisia retkiä ja luontotapahtumia, mutta esimerkiksi työhyvinvointiin liittyvät tapahtumat ovat nimenomaan kahvilayrittäjän toimintoja.

”Ensimmäisen kerran avaamme ovet yleisölle lauantaina 9. syyskuuta. Kahvila on tuolloin auki sekä lauantaina että sunnuntaina kello 10–16 ja tarjoamme normaaleja kahvilatuotteita. 16. syyskuuta olemme yleisöltä kiinni, koska silloin on kutsuvierasavajaiset ja seuraavana päivänä eli sunnuntaina on loppuunmyyty hyvinvointiretriitti”, Porkka kertoo tulevasta.

Rita Porkka toimii yrittäjänä Loppulan luontokahvilassa. Kuva: Atte Männikkö

Syyslomaviikko alkaa 21. lokakuuta, jolloin on viralliset yleisöavajaiset ja ohjelmaa.

”Tulossa on lastenkirjailija Päivi Tuulikki Koskelan lastenkirjoista tehty näyttely, jonka kuvituksesta vastaa taiteilija Hanna Kenakkala. Yleisöavajaisissa on siten taidenäyttelyn avajaiset samalla. Kahvila on auki koko syyslomaviikon ja silloin on suunnitteilla lasten luontokerhotoimintaa ainakin jollekin päivää. Eli sellaista ympäristökasvatuksellista toimintaa päiväleirin muodossa, missä yhteydessä on sitten lounaat sekä muuta mukavaa”, sanoo Porkka.

”Syksyn aikana on tarkoitus järjestää erilaisia tapahtumia, vaikka mitään varmaa ei ole vielä sovittuna. Olemme käyneet keskusteluja useaan suuntaan kulttuuritekijöiden kanssa. Tapahtumat varmistuvat syksyn mittaan”, Porkka valottaa suunnitelmia.

Luontokahvilassa on anniskeluoikeudet.

”Meille on tulossa Haapalan pienpanimon olutta ja sen lisäksi viiniä, joita saa nauttia kahvila-aikana, mutta myös yksityistilaisuuksia voi varata sinne. Talosta ei ole tulossa mitään anniskeluravintolaa, vaan konseptina on olla luontokahvila”, Porkka avaa Loppulan virvokepuolta.

Oulun kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 Loppula tulee olemaan tapahtumapaikkana tavalla tai toisella ja yhteistyökuvioita on jo viritelty alustavasti.

Lisää tietoa Loppulasta saa heidän kotisivuiltaan tästä linkistä sekä heidän Facebook-sivultaan.