Urheilukummi innostaa ja motivoi – pikajuoksun suomenmestari Niko Kangasoja vieraili Oulun Pyrinnön liikuntakerhossa

Pateniemen alakoulun oppilaat ovat saaneet osallistua kahden viikon ajan iltapäivisin järjestettävään yleisurheilukerhoon. Yhdellä kerralla mukana oli urheilukummi Niko Kangasoja. Kuvat: Kari Arontie

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Pian kahden viikon ajan Pateniemen alakoulun urheilukentän hiekkaa on pöllyyttänyt muukin kuin keväinen tuuli. Yli kolmekymmentä lasta on osallistunut iltapäivisin yleisurheilukerhoon, joka on osa Suomen Urheiluliiton organisoimaa, maksutonta kerhotoimintaa.

Suomessa usean vuoden ajan jatkuneet kerhot tarjoavat lapsille mahdollisuuden oppia yleisurheilun perusteita ja oikeaoppista ravitsemusta. Toimintaa järjestetään kaikkiaan 20 eri paikkakunnalla. Oululaisia, alakouluikäisiä lapsukaisia liikuttaa Oulun Pyrintö.

”Kerhojen idea on se, että jokaisella kerralla tehdään erilainen liikuntaosio, jonka jälkeen kerrotaan myös terveellisestä ravitsemuksesta”, kertoo Oulun Pyrinnön nuorisovalmennuspäällikkö Sami Petäjäjärvi.

”Tänä vuonna teemana on ollut yleisurheilu, joten meillä on ollut muun muassa pituus -ja korkeushyppyä ja olemme tutustuneet kuulantyöntöön ja moukarinheittoon. Tänään on puolestaan juoksupäivä, johon olemme saaneet mukaan urheilukummin”, Petäjäjärvi jatkaa.

19-vuotiaiden miesten sarjassa pikajuoksun suomenmestaruuden napannut Niko Kangasoja toimii urheilukummina Pateniemen alakoulun yleisurheilukerhossa.

Suomen nopein urheilukummi

Petäjäjärvi pyytää lapsia asettumaan riviin, on aika aloittaa yhteinen toiminta.

”Tänään teitä ohjaa Suomen nopein mies, Niko Kangasoja. Voidaan lopuksi testata, saatteko Nikoa kiinni”, Petäjäjärvi esittelee ohjaajaparinsa.

Kangasoja on 19-vuotias pikajuoksija, joka nappasi tänä keväänä Helsingin hallikisoissa oman ikäisten miesten sarjassa suomenmestaruuden sekä 60- että 200 m matkalla. Sievissä asuva kiitäjä edustaa Oulun Pyrintöä, jonka kautta tie kulki Nestlé-yleisurheilukerhon kummiksi.

Kangasoja osallistuu yhdelle treenikerralle, jolloin hän ohjaa erilaisia harjoitteita sekä kertoo omasta harrastuksesta ja kilpaurasta.

”Kun Sami pyysi mukaan tähän toimintaan, halusin ehdottomasti osallistua. On mahtavaa, jos jotenkin omalla esimerkillä ja tekemisellä saa motivoitua lapsia liikunnan pariin”, Kangasoja sanoo.

Nuori huippu-urheilija on myös itse saanut kannustusta kokeneemmalta juoksijalta. Kiinnostus tavoitteellista harjoittelua kohtaan heräsi vuonna 2019, mutta Sievistä ei tahtonut sopivaa valmennusseuraa löytyä.

”Entinen pikajuoksija Mika Hietala johdatteli minut Pyrinnön riveihin, kun hän itsekin edusti aikanaan samaa seuraa”, kertoo Kangasoja.

Nuori urheilutähti haaveilee myös opettajan ammatista.

”Lasten ohjaaminen on tosi hauskaa. Liikunnanopettajana voisin hyödyntää omaa osaamistani ja saisin samalla tehdä ohjaustyötä, vähän niin kuin tässä kerhossakin”, Kangasoja toteaa hymyillen.

Kangasoja ohjasi lapsille erilaisia juoksuharjoitteita, alkulämmittelyt ja loppuveryttelyt.

Oulun Pyrintö murrosvaiheessa

Oulun Pyrintö järjestää Oulussa laajaa yleisurheilutoimintaa. Yhdistyksen alla toimii kolme 10-17 -vuotiaiden kilpavalmennusryhmää sekä noin 15 erilaista harrasteryhmää. Suomen urheiluliiton organisoima kerho toimii kerran vuodessa keväisin kahden viikon ajan.

Suositusten mukaan kouluikäisten lasten ja nuorten tulisi terveytensä kannalta liikkua päivittäin vähintään 1–2 tuntia. Tuoreet mittaukset ovat osoittaneet, että vain pieni osa lapsista yltää tavoitteeseen.

Oman koulun lähellä järjestetty maksuton kerhotoiminta on kiinnostanut Pateniemen alakoulun oppilaita ja jokaisella tapaamiskerralla on nähty iso joukko punaisia poskia.

”Lasten kanssa parasta on, että sen kyllä tietää, tykätäänkö toiminnasta vai ei. Palaute tulee välittömästi”, naurahtaa Petäjäjärvi.

”Lapset ovat olleet iloisia ja innokkaita. Maanantaina en ehtinyt edes pyytää, kun he jo seisoivat omatoimisesti rivissä ja odottivat, milloin aloitetaan”, hän jatkaa.

Petäjäjärvi näkee, että yleisurheilukerhojen tavoite on saavutettu, kun lapset kokevat liikunnan iloa ja mahdollisesti löytävät itselleen uuden harrastuksen. Hän toivottaa kaikki yleisurheilusta innostuneet lapset ja nuoret mukaan Oulun Pyrinnön toimintaan.

”Oulun Pyrintö elää nyt mahtavaa murrosvaihetta, jossa viedään toimintaa isosti eteenpäin. Panostamme entistä enemmän ammattimaisuuteen, mikä tulee näkymään myös lasten ja nuorten ryhmissä”, nuorisovalmennuspäällikön virkaa toimittava Petäjäjärvi sanoo.

”Olemme saaneet mukaan erittäin taitavia ohjaajia ja lisääkin on tulossa”, hän sanoo intoa täynnä.

Lisätietoa Oulun Pyrinnön toiminnasta löydät tästä linkistä.

 

Lue myös