Sporttikummitoiminnassa kaikki voittavat

Innostus jalkapalloon toi Sannan ja Ronin yhteen, mutta liikunnan iloa on löytynyt myös muita lajeja kokeillessa. Kuvat: Anne Laurila

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

6. -luokkalainen Roni ja sporttikumminsa Sanna Vistala tapasivat ensimmäisen kerran syksyllä 2019. Vistala oli juuri muuttanut Ouluun eikä oikein tuntenut kaupungista ketään. Hän ajatteli, että Pelastakaa Lapset ry:n sporttikummina voisi ottaa kaupungin liikuntapaikat haltuun ja saada lisäksi itselleen kivan kaverin urheiluun.

“Itselläni on liikunta-alalla tausta ja olen pelannut jalkapalloa, mutta minulla ei ole omia lapsia ja olin vastikään muuttanut Ouluun. Roni asuu lähellä ja tykkäsi jalkapallosta, joten meitä heti alusta yhdisti yhteinen innostus lajiin. Vielä pari vuotta sitten pärjäsin hänelle hyvin, mutta nyt taitaa olla Ronin kehitys ajanut itsestäni ohi – en saa enää häneltä palloa pois”, Vistala nauraa.

Sittemmin parivaljakko on kokeillut laajasti myös muita urheilulajeja.

“Ollaan Sannan kanssa tehty, mitä mieleen on juolahtanut. Ollaan pelattu tietysti jalkapalloa, korista, jääkiekkoa, käyty läskipyöräilemässä, frisbeegolfaamassa ja hyppimässä trampoliinilla Reeniksellä”, Roni luettelee.

“Se oli kyllä hauskaa, Roni sai minut houkuteltua seinälle, vaikka aluksi en meinannut uskaltaa”, Vistala naurahtaa.

Aina ei tarvitse tavata urheilun merkeissä, joskus he käyvät syömässä tai leffassa.

“Ollaan syöty kyllä aika usein jäätelöä. Aiotaan mennä seuraavaksi leffaan, Mc Helper BeKINGs olisi kiva nähdä”, Roni myhäilee.

“Kun kevät on pidemmällä ja frisbeegolfradat kuivaneet, suuntaamme tietysti sinne. Hyvällä ilmalla ollaan paljon ulkona”, Vistala kertoo.

Tukea lapsen arkeen

Roni löysi sporttikummin itselleen kuultuaan Pelastakaa Lapset ry:n sporttikummeista koulussa.

“Äiti otti selvää, miten kummin saisi ja siitä se sitten lähti. On minulla ollut muitakin kummeja, mutta Sanna on ollut pisimpään”, Roni kertoo.

Parivaljakko tapaa muutamia kertoja kuussa – miten itse keskenään sopivat. Pelastakaa Lapset ry:n työntekijät kartoittavat aluksi lapsen toiveet ja katsovat, löytyisikö lähistöltä lapselle sopivaa kummia. Sporttikummit puolestaan käyvät muutaman illan pituisen valmennuksen sporttikummitoimintaan ja vapaaehtoisena toimivat kummit voivat itse vaikuttaa siihen, millaisen lapsen tai sisarusten kummiksi ryhtyvät.

Jaakko Alatalo (edessä) valmentaa uusia sporttikummeja työkseen ja auttaa perheitä löytämään itselleen sopivan liikuntakaverin. Roni ja Sanna ovat tavanneet urheilun parissa pian kolme vuotta.

“Koulutamme vapaaehtoisia sporttikummi- ja tietysti perheiden tukitoimintaan jatkuvasti. Oulussa toimintaa on ollut seitsemän vuoden ajan ja tarve uusille kummeille on jatkuva. Haastattelemme ja koulutamme vapaaehtoiset, sporttikummien valmennus on kahden illan mittainen ja kestää yhteensä noin kuusi tuntia. Toivomme sporttikummeilta vähintään vuoden sitoutumista toimintaan”, Jaakko Alatalo, Pelastakaa Lapset ry:n sporttikummikoordinaattori kertoo.

Syitä sporttikummin tarpeelle voi olla useita, työ on ennaltaehkäisevää ja tukee lapsen omaa pärjäävyyttä arjessa – eikä liikunnalliseen elämäntapaan oppimista sovi unohtaa.

“Sporttikummit voi tehdä lapsen kanssa muutakin, kuin liikuntaan liittyviä juttuja. Kummin ei tarvitse itse olla urheilija tai valmennuksen ammattilainen, vaan aikuisen läsnäolo riittää. Pelastakaa Lapset ry voi lahjoitusvaroistaan tukea pienillä summilla sporttikummin välinevuokrauksesta koituvia kuluja, jos he haluavat vaikka kokeilla uusia urheilulajeja. Muutoin toiminta on maksutonta kummille ja lapselle”, Alatalo huomauttaa.

Myös Roni ja Vistala vahvistavat, että aina ei tarvitse olla erityistä ohjelmaa, vaikka molemmat kyllä syttyvät uusien lajien testaukseen.

“Olen kyllä saanut sen, mitä ajattelin – Oulun urheilupaikat on tulleet tutuiksi ja Ronin kanssa meillä on mukavaa yhdessä. Kyllä tässä hommassa kaikki osapuolet voittavat!”, Vistala toteaa.

“Minusta on mukavaa, että minulla on aikuinen ystävä”, Roni lisää.

Lisätietoa Pelastakaa Lapset ry:n sporttikummi-toiminnasta löytyy tästä linkistä.

Pelastakaa Lapset on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, voittoa tavoittelematon suomalainen kansalaisjärjestö, joka pyrkii parantamaan koko lapsiväestön asemaa ja edistää lapsen edun toteutumista. Järjestön perusti 100 vuotta sitten Suomen tasavallan presidentin puoliso Ester Ståhlberg, joka halusi muuttaa tavan, jolla Suomi huolehtii lapsistaan. Järjestön satavuotista historiaa on juhlittu monin eri tavoin vuoden 2022 aikana. 

 

 

 

 

Lue myös