Rohkeasti liikkumaan – starttikurssi ponnahduslautana liikkumiseen

Päiväliikkujan kuntokortin voi ostaa Oulun kaupungin kuntosaleille tai uimahalleille, tai mikseipä molempiin omansa. Kortti on edullinen: kolmen kuukauden kuntoilut kattavan kortin hinta on 30 euroa. Kuva: Jenina Bomström

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Starttikurssin on ideoinut ja yhtenä vetäjänä toimii liikunnanohjaaja Anu Palokangas

”Työssäni olen ohjannut pitkään suht samantyylisiä tunteja. Se on kyllä mukavaa, mutta halusin tehdä jotain uutta ja ennen kaikkea saada innostettua uusia ihmisiä liikunnan pariin”, taustoittaa Palokangas.

Kurssi on jo ehtinyt osoittautua hyväksi ideaksi: ensimmäinen kurssi täyttyi parissa päivässä ja toinen on parhaillaan meneillään. Seuraava kurssi, mahdollisesti kaksikin mikäli kysyntää riittää, starttaa tammikuussa. Ilmoittautua voi jo nyt tai kysyä lisätietoja soittamalla ohjaajille. Anu Palokankaan tavoittaa numerosta 044 703 8049 ja Piia Moilasen numerosta 044 703 8152.

Kurssin aikana tapaamisia on kahdesti viikossa. Tiistaisin on Ouluhallin uuden puolen peilisalissa helppoja, vaihtuvia jumppaohjelmia, kuten tuolijumppaa, asahia sekä voima- ja tasapainoharjoittelua. Torstaisin tutustutaan kuntosalilaitteisiin ja lihaskunnon harjoittamiseen Raatin liikuntakeskuksen kuntosalilla. Kurssi maksetaan kuntoilumaksuna, eli esimerkiksi eläkeläiselle kymmenen kerran sarjalipun hinta on 25 euroa.

Starttikurssin tavoitteena on, että kurssilaiset innostuvat liikunnasta ja jatkavat liikkumista liikuntapalveluiden muissa ryhmissä tai itsenäisesti. 

Ohjausta kuntosaleilla

Palokangas hoksauttaa, että kaupungin kuntosaleilla on tarjolla ohjausta kaikille kuntoilijoille yleisövuoroilla. Liikunnanohjaajat ovat paikalla opastamassa laitteiden käytössä kuntosaleilla seuraavasti, tunnin verran aloitusajasta: Oulun uimahallilla maanantaisin kello 9, Raatin uimahallilla tiistaisin kello 9, Jatulissa keskiviikkoisin kello 8.30 sekä Ouluhallilla keskiviikkoisin kello 17 ja perjantaisin kello 9. Ohjaajat tunnistaa liikuntapalveluiden takista tai liivistä.

”Olemme huomanneet, että monilla aiemmin liikkumaan tottuneilla on mahdollisesti koronapandemian vuoksi jäänyt tauko harrastamisessa päälle. Haluaisinkin kannustaa tulemaan rohkeasti mukaan ryhmiin tai liikkumaan omatoimisesti”, tsemppaa Palokangas.

Päiväliikkujan kuntokortti vakinaistettu

Viime syksynä kokeiluun otettu edullinen päiväliikkujan kuntokortti osoittautui niin suosituksi, että se tulee pysymään liikuntapalveluiden myyntivalikoimassa toistaiseksi. Kortin voi ostaa joko liikuntapalveluiden kuntosaleille tai uimahalleille, tai vaikka molempiin omansa.

Kolmen kuukauden kuntoilut mahdollistavan kortin hinta on 30 euroa. Vastaavalle ajalle hankittuna aikuisten kuukausikortit maksavat yhteensä 135 euroa. Uudenlaisen korttityypin tavoitteena on ollut tavoittaa erityisesti oululaisia, joiden maksukyky on syystä tai toisesta alentunut.

Päiväliikkujan kuntokortin voi ostaa, jos on opiskelija, eläkeläinen, osatyökyvyttömyyseläkkeellä, omaishoitaja, toimeentulotuella tai kuntoutustuella. Kortin voi ostaa myös työtön työnhakija, mutta kannattaa huomioida Oulun kaupungin liikuntaetu: kaupunki tarjoaa päiväliikkujan kuntokortin maksutta työttömille.

Kannustimena työttömille

Edun voi ladata Waltti-kortille tai OuluCardille loppuvuoden aikana ja se on voimassa kolme kuukautta latauspäivästä. Liikuntaedun tarkoituksena on tukea työttömien hyvinvointia ja kannustaa heitä liikkumaan. Etuun ovat oikeutettuja TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaana olevat oululaiset työttömät työnhakijat. Edun käyttäjän tulee valita, käyttääkö hän edun kuntosaleilla vai uimahalleissa.

Uintikortti käy Oulun uimahalliin Raksilaan, Raatin uimahalliin sekä Vesi-Jatuliin Haukiputaalla. Kuntosalikortti puolestaan käy Ouluhallin uudella kuntosalilla, Oulun uimahallilla Raksilassa, Raatin uimahallilla, Jatulin liikuntakeskuksessa ja Oulunsalon liikuntakeskuksessa. Kuntokorteilla voi osallistua kuntosaliopastuksiin ja vesivoimisteluihin, myös virtuaalivesivoimisteluihin.

Päiväliikkujan kuntokorttia voi käyttää arkisin kello 16 asti, mutta sisälle liikuntapaikkaan on tultava viimeistään kello 15.30. Viikonloppuisin kortti käy kunkin liikuntapaikan aukioloaikojen mukaisesti.

Päiväliikkujan kuntokortin voi ostaa liikuntapaikkojen palvelupisteistä tai Oulu10-palvelupisteistä. Alennukseen oikeuttava todistus näytetään kortin oston yhteydessä. Todistukseksi käy esimerkiksi Kelan päätös etuudesta. Myös kuvallinen henkilöllisyystodistus tarvitaan mukaan. Kuntokortti ladataan OuluCardille. OuluCard maksaa 3,30 euroa. Kuntokortti on voimassa ostohetkestä lähtien 90 päivää. 

Päiväliikkujan kuntokortteja oli alkusyksyyn mennessä myyty reilu 1500, joista noin kaksi kolmannesta uintikortteja ja loput kuntosalikortteja. Käyntikertoja korteilla oli kertynyt noin 23 500, joista uintikäyntejä oli 15 700 ja kuntosalikäyntejä 7 800.