Robotti avustaa nyt myös keuhkosyöpäleikkauksissa OYSissa – jatkohoidon tarve vähenee selvästi

Erikoislääkäri Fredrik Yannopoulos leikkaussalissa. Kuva: OYS valokuvaus

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Robotti-investointi mahdollisti OYSissa robottiavusteiset keuhkosyöpäleikkaukset toisena keskuksena Suomessa. Samalla järjestelmällä tehdään myös keuhkojen etäpesäkekirurgiaa ja välikarsinan kirurgiaa.

Modernista teknologiasta on paljon hyötyä, suurimpana se, että valtaosa potilaista ei tarvitse enää jatkohoitopaikkaa leikkaushoidon jälkeen.

”Potilaat ovat kivuttomampia, toipuvat nopeammin ja voimme helpottaa jatkohoitopaikkojen kapasiteetti- ja resurssipulaa.”

Potilaiden osastohoitopäivien määrä on lyhentynyt parilla päivällä verrattuna perinteisiin tähystysleikkauksiin, mutta tätä merkittävämpää on, että potilasta ei tarvitse enää siirtää jatkohoitopaikkaan, vaan suurin osa kotiutuu suoraan kotiin.

”Potilaat ovat kivuttomampia, toipuvat nopeammin ja voimme helpottaa jatkohoitopaikkojen kapasiteetti- ja resurssipulaa. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiotkin näyttäisivät myös vähentyneen”, kertoo erikoislääkäri Fredrik Yannopoulos OYS Sydän -osaamiskeskuksesta.

Robottikirurgian myötä uudistettiin myös leikkaustoiminnan organisointia. Keuhkosyöpäleikkauksiin koottiin oma leikkaustiimi ja luotiin yhtenäinen toimintamalli koko robottileikkausprosessille.

”Yhtenäinen toimintamalli sujuvoittaa hoitoa. Esimerkiksi kipulääkitykseen luotiin yhteinen ohjelma, jota noudatetaan läpi potilaan hoitoketjun.”

”Odotukseni ovat ylittyneet. Hyödyt potilaalle näyttävät olevan vankat, vaikka meillä ei vielä olekaan riittävän tieteellistä vertailutietoa.”

Yannopoulos toteaa, että hän lähti suurella mielenkiinnolla ja odotuksilla oppimaan uutta tekniikkaa.

”Odotukseni ovat ylittyneet. Hyödyt potilaalle näyttävät olevan vankat, vaikka meillä ei vielä olekaan riittävän tieteellistä vertailutietoa.”

Yannopouloksen kanssa robottiavusteisia thorax-syöpäleikkauksia tekee erikoislääkäri Tuomas Mäkelä.

OYSissa tehdään vuosittain 70–80 keuhkosyöpäleikkausta. Käytännössä valtaosa pohjoisuomalaisista keuhkosyöpäpotilaista voidaan leikata yliopistosairaalassa robottikirurgialla, jos se hoidon kannalta on järkevää.

”Avoleikkauksia tuskin voidaan täysin korvata robottikirurgialla, koska niitäkin tarvitaan moninaisen keuhkosyövän hoidossa.”

OYSin sydän- ja rintaelinkirurgian klinikassa tehdään kaksi syöpäkirurgiasta robottileikkausta päivässä kerran viikossa. Perinteisellä tähystyksellä voitiin leikata vain yksi keuhkosyöpäkirurginen potilas päivässä.

”Lisäys mahdollistaa sen, että toisena thorax-salipäivänä pystymme käyttämään salia paremmin päivystysleikkauksiin tai tekemään tehokkaammin pienempiä toimenpiteitä” Yannopoulos sanoo.

Robottiavusteisesti leikataan nyt myös välikarsinan kasvaimia ja tehdään etäpesäkeleikkauksia.

OYS on robottikirurgian keskus Suomessa, ja sairaalan osaajien rooli tutkimusyhteistyössä ja robottikirurgian kouluttajana on kansallisesti vahva. Robottikirurgia on käytössä urologian, gastrokirurgian, gynekologian sekä pään ja kaulan alueen erikoisaloilla sekä tekonivelleikkauksissa.