Oululaiset erityislasten vanhemmat Ommaiskortteerissa brunssilla: ”Ihana hengähdystauko samankaltaisen kanssa”

Henkilökunta oli apuna pienokaisten hoivaamisessa, kun erityislasten vanhemmat keskittyivät nauttimaan brunssista ja juttelutuokiosta. Kuvat: Matilda Mommo

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pian kortteerin täytti iloinen puheensorina. Moni vanhemmista antoi palautetta, että vertaisten kanssa jutteleminen oli brunssin parasta antia tarjoilun lisäksi.

”Brunssi on ihana hengähdystauko samankaltaisen kanssa”, kuvaili eräs brunssilla olleista.

Erityislasten vanhemmat tarvitsevat hengähdyshetkiä arkeensa. Oulun seudun omaishoitajat ry:n erityislapsiperhetiimi päätti kehittää uudenlaista tapaa tukea erityislasten vanhempia ja alkoi järjestää heille brunsseja muun perinteisemmän tuen ohella.

Juuri järjestetty, kaikille maksuton brunssi oli viides. Se oli ainoa laatuaan Suomessa, kun se järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2022. Pian konsepti otettiin käyttöön muuallakin Suomessa.

Iloa, valoa ja toivoa

Brunssi täyttyi ilmoituksen julkaisemisen jälkeen kahdessa päivässä. Tulijoita olisi brunsseille enemmän kuin tilaan sopii. Iloinen puheensorina täytti Ommaiskortteerin, kun brunssilaiset jakoivat erityisperhearjen iloja ja suruja tai keskustelivat keveästi päivän polttavista aiheista.

”Voisiko näitä olla enemmän?” huokaisi yksi vanhemmista.

Vihreä on toivon väri ja sopii hyvin Oulun seudun omaishoitajat ry:n 25-vuotisjuhlavuoden teemaan Toivoa elämässä

Ihanaa tulla huomioiduksi

Henni Lesonen on useamman erityislapsen äiti. Hän koki saavansa lämpimän vastaanoton brunssilla. Lesosen mielestä Ommaiskortteerissa oli rauhallinen tunnelma, vaikka puheensorina täyttikin tilan. Hän nautti siitä, että sai brunssilla valmiin aamupalan ja oman rauhallisen hetken.

Henni Lesonen iloitsi vertaisten kohtaamisesta ja valmiista ateriasta.

Henni kertoi, että samassa pöydässä istuvan vertaishenkilön kanssa tuli syvällinen keskustelu, vaikka he eivät tunteneet ennestään toisiaan. Brunssi oli Lesoselle rentouttava hetki arjen keskellä.

”Koin jo sisään brunssille astuessani lämpimän läikähdyksen siitä, että paikalla oli niin paljon vertaisia. Kaipaan välillä vain keskustelua vertaisten kanssa, järjestetyn ohjelman sijaan. On ihanaa, että joku arvostaa omaishoitajien tekemää työtä, huomioi heidät ja järjestää heille hemmottelua, kuten valmiin aterian”, hän kommentoi.

Hän on sitä mieltä, että jo tietoisuus brunssin järjestämisestä erityislasten vanhemmille tuo heille hyvää mieltä. Lesosen mielestä on tärkeää, että heidän jaksamisestaan huolehditaan ja erityislapsiperheiden kuormitusta tuodaan kaikkien tietoisuuteen.

”Sain tästä todella paljon. Oli ihana nähdä runsas vertaistuen määrä”, iloitsi Lesonen brunssin jälkeen.