Intiön Special Baby -kahvilassa edetään erityisvauvojen ehdoilla – tarjoaa eväitä onnellisempaan arkeen

Special Baby -kahvila on avoinna parillisina viikkoina, keskiviikkoisin kello 14-16 ja on maksuton asiakkailleen. Kuvituskuva: Mostphotos

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Kahvilaa ylläpitävät yhteistyössä Oulun seudun omaishoitajat ja Oulun ensi- ja turvakodin Vauvatalo. Se on tarkoitettu alle kaksivuotiaille pienokaisille ja heidän vanhemmilleen. Kahvilaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat huomanneet pienokaisellaan tuen tarpeita.

Erityisvauva on voinut syntyä esimerkiksi keskosena, vanhemmalla on herännyt huoli pienokaisensa terveydestä tai vauva on mahdollisesti jo saanut diagnoosin. Kahvilaan ovat tervetulleita myös pienokaisen sisarukset.

”Kahvilan nimeäminen tuotti aluksi haasteita ja pohdittiin jopa sitä, keitä erityisvauvat ovat. Tiedossa on, että Oulussa on erityisvauvaperheitä, mutta heidän tavoittamisensa vaatii hyvää tiedottamista ja kohderyhmän tunnistamista. Vanhemmilla on erityisen vauvan syntyessä usein paljon huolta ja pelkoa, joita pyritään hälventämään kahvilassa,” kertovat kahvilan ylläpitäjät.

Special Baby -kahvila on herättänyt kiinnostusta pääkaupunkiseudulla asti, sillä vastaavaa toimintaa ei juurikaan ole muualla Suomessa.

Määritelmää pohditaan yhä enemmän

Erityisvauvateema on puhututtanut eri verkostoissa, sillä vauvan erityistarpeiden tunnistaminen ei ole yksiselitteistä vanhemmille, eikä ammattilaisille. Selkeää määritelmää erityisvauvasta ei ole olemassa. Erityisvauvateemasta on keskusteltu muun muassa Oulun alueen Vauvatyöneuvostossa.

Myös lokakuun alussa Turussa järjestetyillä Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä aihe nousi keskusteluissa esiin. Asiantuntijoiden mukaan ryhmä on vaikeasti hahmotettava, sillä vauvojen erityistarpeet vaihtelevat, ne ovat yksilöllisiä ja tutkimukset kestävät usein pitkään. On kuitenkin huomattu, että kiinnostus ja halu erityisvauvojen tunnistamiseksi on kasvamassa, sillä on paljon ammattiryhmiä, ketkä kohtaavat työssään erityisvauvaperheitä.

”Mietin turhaan etukäteen, että onkohan toisilla osallistujilla kovin erilaisia erityistarpeita tai diagnooseja. Vaikka diagnoosit olisivat erilaisia, erityislasten vanhemmilla on silti usein samanlaisia kokemuksia, ajatuksia ja huolia”, kuvaili eräs erityisvauvan vanhempi.

Eväitä onnellisempaan arkeen

Erityispienokaiselle tavallinenkin flunssa voi olla kohtalokas, joten tämä on huomioitu etäosallistumismahdollisuutena. Etäkahvittelijat pääsevät osallistumaan ensimmäisen tunnin aikana teeman käsittelyyn. Keskusteluun osallistuminen on vapaaehtoista ja mukaan voi halutessaan tulla vain kuuntelemaan. Kahvin tai teen saa nauttia rauhassa, sillä turvallisia sylejä riittää vauvoille.

”Kahvilassa sai ohjaajilta arvokkaita uusia näkökulmia omiin ajatuksiin sekä eväitä onnellisempaan arkeen”, kirjoitti eräs vanhempi palautteessaan.

Special Baby -kahvila keskittyy erityiseen arkeen, vertaistuen voimaan, vanhempien hyvinvointiin sekä leikkiin ja iloiseen tekemiseen vauvojen kanssa. Teemat vaihtuvat muun muassa vanhemman vahvuuksista ja voimavaroista tietoisuustaitoihin sekä arjen rooleihin. Teemoja mukautetaan sen mukaan, miten aiheet puhututtavat kullakin kahvilakerralla. Lisäksi kahvilassa leikitään ja nautitaan vauvan kanssa värikylvystä ja satuhieronnasta. Jokainen kävijä saa myös valita lahjan vauva-arkeen.

”Ihan käytännön apua ja neuvojakin oli tarjolla esimerkiksi sen suhteen mitä palveluja erityislapsen kanssa on mahdollista saada. Ja toki oli kiva istahtaa valmiiksi katettuun kahvipöytään,” kuvaili pienokaisen vanhempi tunnelmiaan kahvilan jälkeen.

Special Baby -kahvila

  • kahvila sijaitsee Intiön Vauvatalossa, Viestikatu 10 c, 90130 Oulu. (Intiön Salen takana oleva kerrostalo omalla päätysisäänkäynnillä)
  • kaikille tulijoille maksuton
  • kokoontuu parillisina viikkoina, keskiviikkoisin kello 14—16
  • lisätietoja Special Baby -kahvilasta tästä linkistä

Artikkelin kirjoittaja Kaarina Haukipuro on perhetoiminnan kehittäjä Oulun seudun omaishoitajat ry:ssä