Heinäpään stadionprojekti kaatui

Kaupunki ei aio vielä luovuttaa jalkapallostadionin suhteen. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Noin 5000-paikkaista jalkapallostadionia on suunniteltu Heinäpäähän kolmen vuoden ajan. Projektia on toteuttanut AC Oulun pääomistajan OTC-sijoitus Oyn tytäryhtiö OTC Stadion Oy. Stadion oli tarkoitus rakentaa 75-prosenttisesti yksityisellä rahoituksella.

Oulun kaupunki on tukenut hanketta merkittävänä elinvoima- ja liikuntainvestointina. Kaavamuutos hyväksyttiin keväällä yksimielisesti kaupunginvaltuustossa, joka myönsi hankkeelle myöhemmin myös kaupungin investointiavustusta 4,2 miljoonaa euroa. Hankkeeseen oli odotettavissa tukea myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Suomen Palloliitolta, mikä olisi vähentänyt kaupungin investointiosuutta.

Satoja tuhansia hukkaan

Asemakaavamuutoksesta tehtiin kaksi valitusta hallinto-oikeuteen, mikä viivästytti hanketta vuosilla. Samaan aikaan kustannustaso on noussut.  OTC stadion Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tomi Kaismon mukaan jo miljoonilla euroilla noussut kustannustaso ovat ajaneet tilanteen siihen pisteeseen, että hanketta ei voida toteuttaa.

”Hankkeen yksityisen ja julkisen rahoituksen osuus oli saatu järjestettyä kokonaisuudessaan kasaan. Myös taustatöitä on tehty satojentuhansien eurojen edestä lukuisien selvityksien ja suunnittelutyön muodossa. Tavoitteena oli tehdä Ouluun uusi ja toimiva jalkapallostadion pääasiassa yksityisen rahoituksen turvin. Nyt ollaan ikävä kyllä siinä pisteessä, että valitusten vuoksi venyneen aikataulun ja sitä seuranneen kustannustason nousun johdosta emme näe stadionhanketta toteuttamiskelpoiseksi suunnitellusti”, Kaismo kertoo tiedotteessa.

”Harmittaa todella paljon, etteivät valituksen jättäneet tahot suostuneet edes keskustelemaan kanssamme siitä, miten heitä huolettaneet asiat olisi voitu yhdessä ratkaista.”

Stadionin rakentajat ja AC Oulu pyrkivät Kaismon mukaan keskusteluyhteyteen kaavasta valittaneiden tahojen kanssa, mutta sitä ei syntynyt.

”Harmittaa todella paljon, etteivät valituksen jättäneet tahot suostuneet edes keskustelemaan kanssamme siitä, miten heitä huolettaneet asiat olisi voitu yhdessä ratkaista. Syytä tämän kaltaiselle toiminnalle en osaa sanoa”, Kaismo toteaa.

Uusi pelipaikka löydettävä

Stadionprojektin keskeyttämisen taustalla on tilanne, jossa AC Oulu joutuu jo aika kiireellä etsimään uutta pelipaikkaa suureksi osaksi kautta. Jos Veikkausliiga suunnitelmien mukaisesti pidentää kautta ja kiristää olosuhdevaatimuksia parin vuoden sisällä, Raatin luonnonnurmikenttä ei tule kyseeseen kauden alussa ja ehkä lopussakaan.

On mahdollista, että AC Oulu joutuu pelaamaan jopa pari kuukautta kauden alussa muualla kuin Oulussa, sillä lämmitettävää tekonurmea riittävän isolla katsomolla ei kaupungissa tällä hetkellä ole saatavilla.

 

Lue myös