Puistoruokailut jatkuvat vielä ensi viikolla – heinäkuussa maksutonta ruokailua tarjotaan 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille

Sosionomeiksi opiskelevat Jonna Korkea-aho ja Ella Markke ovat päässeet puistoruokailun kesätyöntekijöinä muun muassa suunnittelemaan oheistapahtumia. Kuvat: Maria Nikkilä

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Maria Nikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki on järjestänyt kesäkuussa ensimmäistä kertaa alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitetun puistoruokailun kolmessa puistossa: Höyhtyällä, Kaijonharjussa ja Rajakylässä. Lapsille ja nuorille tarjotaan maanantaista perjantaihin lounas sekä pelejä, liikuntaa ja muuta ohjelmaa. Heinäkuussa maksutonta ruokailua tarjotaan 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille.

Kello lähenee kahtatoista ja kontin eteen alkaa muodostumaan jono lapsia. Tarjolla on broilerikiusausta.

Jonna Korkea-aho ja Ella Markke ovat toista viikkoa kesätyöharjoittelussa puistoruokailussa. Kumpikin opiskelee ammattikorkeakoulussa sosionomiksi. Toimintaa pyöritetään kesätyöntekijöiden, -harjoittelijoiden ja vapaaehtoisten voimin.

”Mielestäni meillä on tosi hyvä porukka. On saatu suunnitella erilaisia ohjelmia ja yhteishenki on pelannut todella hyvin myös vapaaehtoisten kanssa, joita tässä on päässyt kohtaamaan”, Korkea-aho tuumaa.

”On ollut kivoja tapahtumia, leikkejä ja muuta. On ollut kiva nähdä ihmisiä”, Markke lisää.

Markke ja Korkea-aho ovat päässeet itse suunnittelemaan puistoruokailujen oheistapahtumia, kuten hyppynaruleikkejä, pihapelejä, kasvomaalausta ja omatoimista pelailua, johon on lainattavissa välineitä. Lisäksi he ovat jakamassa ruokaa ja hoitamassa alku- ja loppusiivoukset sekä oheistapahtumien valmistelut.

”Olemme esimerkiksi suunnitelleet kivien maalausta, joten joku päivä täytyy lähteä etsimään siihen sopivia kiviä.”

Ihmiset ovat olleet kiitollisia, että on ruokailumahdollisuus, koska monella perheellä on tiukkaa kesällä ilman kouluruokailuja.
Oulun nuorisopalveluiden koordinaattori Sonja Nuottila

Maanantaina 10. kesäkuuta Rajakylän keskusleikkipuistossa nähtiin pari taikuria, jotka hurmasivat yleisöstä niin pienet kuin isommatkin katsojat. Naiset sanovatkin sen olleen yksi harjoittelun kohokohdista.

”Viime viikolla kaksi entuudestaan tuntematonta lasta haki minua mukaan pelaamaan jalkapalloa, mikä jäi myös mieleen iloisena kohtaamisena”, Korkea-aho kertoo.

Markke muistelee ensimmäiseltä viikolta pihaleikkejä, jotka keräsivät paljon osallistujia.

”Se oli jotenkin kiva nähdä, kuinka moni uskalsi ja halusi lähteä niihin mukaan.”

Vastapainoksi kaikelle kivalle Korkea-aho ja Markke mainitsevat kalakeitosta tykkäävät hyttyset, joita riitti ensimmäisellä viikolla riesaksi asti.

Valttina maltti

Puistoruokailua järjestävään toimintaan sopii ihminen, joka ei säikähdä muuttuvia tilanteita. Etenkin alussa pilotin käynnistäminen oli hieman sekavaa ja vaati nopeaa reaktiokykyä sekä hyvää tiimihenkeä.

”Hyvällä meiningillä vain mukaan! Pääsee kohtaamaan mukavia ihmisiä ja olemaan tekemisissä eri-ikäisten kanssa. Tosi mukavaa tekemistä kyllä luvassa”, Korkea-aho sanoo ja vinkkaa, että työ on varmasti antoisaa myös vapaaehtoisille ja kannustaa hakemaan toimintaan mukaan, jos puistoruokailuja järjestetään myös tulevina kesinä.

Kiitollista palautetta

Puistoruokailu on tuttu näky monissa kaupungeissa, kuten Tampereella ja Helsingissä, jossa sitä on järjestetty jo yli 80 vuoden ajan. Ouluun puistoruokailuja on suunniteltu useampi vuosi. Oulun nuorisopalveluiden koordinaattori Sonja Nuottila on tyytyväinen, että nyt se on viimein saatu toteutumaan. Käynnistelyhaasteista mainitsee myös Nuottila, mutta lisää, että hyvin on silti mennyt.

”Tuntuu, että joka päivä tänne löytää paremmin ja paremmin porukkaa. Meillä on ihan huikeat vapaaehtoiset ja ihanat kesätyöntekijät.”

Puistoruokailu on tarkoitettu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Ajatuksena on tarjota lämmin ruoka-annos koulujen ollessa kiinni ja näin helpottaa perheiden arkea. Etukäteen ei tarvitse ilmoittautua, riittää että saapuu paikalle omien ruokailuvälineiden ja -astian kanssa.

Nainen poseeraa puistossa.

Oulun nuorisopalveluiden koordinaattori Sonja Nuottila kertoo, että heti puistoruokailun ensimmäisellä viikolla jaettiin pitkästi toistatuhatta ruoka-annosta.

Nuottila kertoo, että ensimmäisen viikon aikana jaettiin pitkästi yli 1000 ruoka-annosta. Selkeä suosikki oli lohikeittopäivä.

”Palaute on ollut älyttömän hyvää. Ihmiset ovat olleet kiitollisia, että on ruokailumahdollisuus, koska monella perheellä on tiukkaa kesällä ilman kouluruokailuja. Kiitosta on tullut siitä, että järjestämme tällaista.”

Positiivista palautetta on tullut myös oheisohjelmista ja yhteisöllisyydestä. Sateenkaan ei pitäisi estää tapahtumia, sillä ruoka jaetaan konteista. Aluksi ruokaa tosin jaettiin teltasta, mikä osoittautui tunnelmalliseksi, mutta hyvin työlääksi. Nuottila kertookin sen ainoaksi haasteeksi, joka toistaiseksi on kohdattu.

Fakta

Maksuton ruokailu heinäkuussa 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille

  • Oulun kaupunki järjestää heinäkuussa (1.–31.7.) ensimmäistä kertaa maksuttoman ruokailun 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille Byströmin Ohjaamon sisäpihalla (Hallituskatu 5A) ja NMKY:n kohtaamispaikassa (Kauppurienkatu 23). Nuorten ruokailu on osa puistoruokailun pilottia, jota Oulun kaupungin nuorisopalvelut koordinoi.
  • Ruokailu ja siihen liittyvä ohjelma on maksutonta, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Mukaan tarvitsee vain ottaa oma ruoka-astia, ruokailuvälineet ja juomapullo. Ruoan voi syödä paikan päällä tai kuljettaa rasiassa kotiin. Mikäli ruokaa jää yli, sitä voidaan jakaa mukaan ruokahävikin välttämiseksi. Tätä varten mukaan kannattaa ottaa oma kannellinen rasia.
  • Nuorten aikuisten ruokailu on tarjolla Byströmin Ohjaamon sisäpihalla maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13–14 sekä NMKY:n kohtaamispaikassa tiistaisin klo 13–14.
  • Ruokailun lisäksi Byströmin Ohjaamolla on vaihtuvaa ohjelmaa, kuten pyöränrassauspaja torstaisin sekä Taide- ja mediapajan nuorten järjestämää ohjelmaa.
  • Ruokalistat sekä tarkemmat sisällöt ja aikataulut julkaistaan Byströmin Ohjaamon Facebook- ja Instagram-tileillä. Ruokalistat löytyvät myös Nuorten Oulu -sivuston Ajankohtaista-palstalta.

Lue myös