Vesa Rannan uudessa Katoava pohjoinen -valokuvanäyttelyssä pohditaan ihmisen ja luonnon muuttuvaa suhdetta

”Pohjoinen on muutostilassa. Elinolosuhteemme muuttuvat kiihtyvää tahtia”, pohtii valokuvaaja Vesa Ranta uudessa näyttelyssään. Kuva: Timo Pellikka

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valokuvaaja ja video-ohjaaja Vesa Ranta vietti aikaa kesällä 2022 Islannin Sim-residenssissä. Siellä hän työsti teemaa, joka käsittelee pohjoisen muuttuvaa maisemaa. Nyt esille tuleva Katoava pohjoinen -näyttely on ensimmäinen osio laajemmasta kokonaisuudesta.

Ranta pohtii kysymystä, mitä pohjoinen on nyt, ja mitä se on tulevaisuudessa.

“Ihminen muokkaa luontoa ja meidän toimintamme vaikutukset näkyvät pitkälle tulevaisuuteen. Olemme huolissamme ilmastonmuutoksesta, mutta samaan aikaan ihmisten halu nähdä maailmaa on yhä kasvanut.”

Kuvaajan mielestä maailma on kutistunut, ja ihmiset haluavat elämyksiä kuin pikaruokaa ravintolasta.

”Tämä paradoksi on kiinnostava ja haluan kuvaamalla tutkia tätä ilmiötä. Aloitin projektini Islannista, koska tutkimukset osoittavat, että jäätiköt ovat alkaneet sulaa kiihtyvää vauhtia. Samaan aikaan maassa on rakennettu infrastruktuuria, jotta ihmisten on yhä helpompi päästä luonnon äärelle kokemaan sen ainutlaatuiset ihmeet”, hän kertoo.

Säilyykö pohjoinen pohjoisena?

Luonnosta on tullut eräänlainen näyttämö, jota tullaan ihastelemaan muutamaksi päiväksi toiselta puolelta maailmaa.

”Sosiaalinen media on muuttanut ihmisten käyttäytymistä. Kamera on usein kääntynyt itseään kohti, pois maisemasta”, Ranta kommentoi.

”Lisäksi Afrikasta ja Etelä-Euroopasta tullaan tulevaisuudessa pohjoiseen, koska elinolot käyvät etelässä mahdottomaksi. Kuinka kauan tähän menee ja miten pohjoiselle käy? Onko pohjoista ilmastoa olemassa enää muutaman vuosikymmenen päästä? Olemmeko valmiita muuttamaan elämäntyyliämme, jotta pohjoinen säilyy pohjoisena? Nämä ovat suuria kysymyksiä, joihin meillä ei ole vielä varmoja vastauksia.”

Vesa Rannan Katoava pohjoinen -näyttely Galleria MABD:ssä 27.9.-15.10. Näyttelyn avajaisia juhlitaan tiistaina 26.9.2023 klo 18-20. Taiteilija on paikalla avajaisissa.

Lisätietoja Vesa Rannan näyttelystä.