Valokuvaaja Maarit Kytöharju dokumentoi neljättä vuotta Oulun Musiikkijuhlia: Festivaali on runsaudensarvi, josta on hyvä ammentaa

Tässä Maarit Kytöharju kuvaamassa viime vuoden 2023 Oulun Musiikkijuhlien Ainolan puistossa järjestetyssä Tatu Rönkkö - City is a Drum -tapahtumaa. Kuva: Oulun Musiikkijuhlat

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valokuvaaja Maarit Kytöharju on neljättä vuotta Oulun Musiikkijuhlilla dokumentoimassa festivaalitunnelmia. Vuoden 2024 Oulun Musiikkijuhlat käynnistyivät 12. maaliskuuta avajaiskonsertilla Madetojan salissa.

Helsinkiläinen Maarit Kytöharju iloitsee festivaalien dokumentoimisesta, sillä hänen mielestään moniaistinen kokeminen antaa vahvan elämyksen, joka ilahduttaa erityisesti visuaalisen työn tekijää. Hän oli Oulun Musiikkijuhlilla tänäkin vuonna valokuvaamassa heti konserttien ensihetkistä lähtien.

”Festivaali käynnistyi näyttävillä spektaakkeleilla, kun Madetojan salillinen yleisöä nautti moniaistisen äänikylvyn Vivaldin vuodenaikojen visualisoidussa versiossa nokkahuiluvirtuoosi Erik Bosgraafin, Oulun Barokkimuusikoiden ensemblen ja visualisoinnista vastanneiden Paul ja Menno de Nooijerin sekä äänistä vastanneen Jorrit Tammingan toimesta. Erik Bosgraaf oli aivan liekeissä”, hän kehuu.

”Oli hienoa seurata miten tunnelma jatkui toisella puoliajalla, ja eturivissäkin koululaiset kuuntelivat hievahtamatta esityksiä. Kuten taiteelliset johtajat Mari Palo ja Kari Ikonen sekä toimitusjohtaja Maria Mannermaa konserttia ja festaria avatessaan totesivat, musiikki on parhaimmillaan livenä – ja nyt sitä on Oulussa tarjolla”, Kytöharju iloitsee.

Maarit Kytöharju työskentelee päätyökseen valokuvaajana ja on erikoistunut tapahtumakuvaukseen, ja erityisesti musiikkitapahtumiin.

”Toimin erityisesti klassisen musiikin ja jazztapahtumien dokumentoijana, alueena koko Suomi. Viime vuoden aikana musiikki vei minua Lappeenrannasta Helsingin kautta Ouluun, Tampereelta Lahteen ja Espooseen ja vielä Väylän vartta pitkin Kilpisjärvelle saakka.”

Maarit Kytöharjun ikuistamia tunnelmia Oulun Musiikkijuhlien avajaiskonsertista 12. maaliskuuta Madetojan salissa. Kuvat: Maarit Kytöharju/Oulun Musiikkijuhlat

Kaikki lähti brunssista

Oulun Musiikkijuhlille hän päätyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2019.

”Tein silloin ikimuistoisen debyytin, kun olin mukana aivan eri roolissa kuin nykyään. Sain suunnitella Musiikkijuhlille vegaanisen brunssin, joka nautittiin ennen Signe-yhtyeen konserttia taidemuseolla. Se oli jännittävä ja palkitseva keikka, todella oman mukavuusalueen ulkopuolella. Valokuvaajana olen mukana nyt neljättä kertaa.”

Kytöharju on uransa aikana kuvannut useita suuria ja pieniä musiikkitapahtumia. Millaisena tapahtumana hän pitää Oulun Musiikkijuhlia muihin verrattuna?

”Oulun Musiikkijuhlat on kestoltaan pitempi ja tempoltaan hyvin sopiva kulttuurin kuluttajalle. On mahdollista nauttia vaikka koko viikon ohjelma ilman stressiä, kun kaikkea tarjontaa ei ole yritetty tiivistää yhteen pitkään viikonloppuun.”

”Musiikkituristille tämä on ihanteellinen tapa kattaa elämyksiä, koska aikaa jää myös ympäristöön tutustumiseen, Oulun ravintoloissa ja kahviloissa seikkailemiseen ja paikallisten herkkujen metsästämiseen. Oululaisille tämä festivaali on runsaudensarvi, josta voi ammentaa vaikka joka päivä, tai sitten sen mukaan mikä sopii omiin aikatauluihin.”

 Paljon vielä festivaalilla edessä

Oulun Musiikkijuhlat pitää hänet kaupungissa koko kahden viikon ajan.

”Festivaali yhdistää omat erityisalani, klassisen musiikin ja jazzin, ja maustaa näitä hienosti muun muassa sirkuksella ja etnolla. Ohjelma on monipuolinen ja Oulussa on hienosti huomioitu visuaaliset virikkeet ja konserttien valaistukset.”

”Tällainen moniaistinen kokeminen antaa vahvan elämyksen, ja tietenkin ilahduttaa visuaalisen työn tekijää. Olen työvuosieni aikana solminut moniin kaupunkeihin lämpimät suhteet ja Oulu on ehdottomasti nykyään yksi lempikaupunkini. Tänne on aina hyvä tulla.”

Oulun Musiikkijuhlat jatkuu 27. maaliskuuta saakka. Maarit Kytöharjulla on edessään monta mieluista kuvauskeikkaa.

”Omina tärppeinä voisin vinkata tämän ensimmäisen viikonlopun, 16.-17. maaliskuuta, herkät ja intensiiviset kamarikonsertit Varjosta valoon ja Terra Memoria. Ensi viikolla odotan esimerkiksi maailmanmusiikin mielenkiitoisia yhdistelmiä, kuten Kari Ikonen, Solo – Mehrnoosh Zolfaghari, Juhani Aaltosen ja Raoul Björkenheimin sekä intialaisten Saurabh Vartakin ja Gulfam Sabrin duot. Lisäksi odotan vielä Verneri Pohjolan sooloa ja Emilia Lajusen ja Eero Grundströmin duon konserttia. Olen valmis kohtaamaan uusia elämyksiä.”

Tutustu Oulun Musiikkijuhlien ohjelmaan tästä linkistä.