Valkeassa on nuorille oma galleria – näyttelyn pitäjäksi voi hakea kesäkuun loppuun asti

Nurkan gallerian näyttelyseinä on noin kahdeksan metriä pitkä. Esillä olevissa Juho Hiltusen teoksissa on rikkaasti yksityiskohtia, jotka kutsuvat lähempään tarkasteluun. Kuvat: Antti A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nurkan galleria avautui 8. kesäkuuta kauppakeskus Valkeassa sijaitsevaan nuorisotila Nurkkaan. Noin kymmenen teosta vetävään näyttelytilaan on käynnissä avoin haku 16–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Näyttelytilan käyttö on ilmaista ja sinne voi hakea joko yksin tai ryhmänä.

Syys–joulukuun näyttelyvalinnat tekevät nuorista taiteilijoista koostuvasta B-Art-ryhmästä valitut jäsenet yhteistyössä Oulun kaupungin nuorisotyöntekijöiden kanssa. Byströmin nuortenpalveluissa toimivan B-Art-ryhmän tarkoituksena on auttaa nuoria taiteen tekijöitä verkostoitumaan, eli käytännössä vaihdetaan tietoa kouluttautumisesta sekä työllistymisestä taide- ja kulttuurialalle.

Olisi kiva saada tämän myötä enemmän nuorten taidepöhinää Ouluun.

”Nuoret ovat itse tässä päähenkilöinä eli kohdeyleisönä. He toimivat sekä näytteilleasettajina että taiteen kokijoina – se vahvistaa osallisuutta. Tämä on ammattimaisesti hoidettu näyttely ja samalla osoitus siitä, että galleria voi olla myös nuokkarilla”, kertoo taideohjaajana Oulun kaupungilla toimiva Piritta Mettovaara.

”Nurkan galleria on hieno mahdollisuus nuorille. Yhtenä esille nousseena asiana on, että nuoret kaipaavat ilmaista näyttelytilaa ja meillä oli nyt mahdollisuus vastata tuohon tarpeeseen. Lisäksi tilan keskeinen sijainti on tärkeää”, Mettovaara jatkaa.

”Vaatimuksena näyttelyyn valittavilla teoksilla on ripustuksien hoitaminen oikeaoppisesti, eli ne on asetettava ripustuskoukuilla ripustuskiskoihin. Kukin näyttely on esillä noin kolmesta neljään viikkoa.”

Näyttelytilassa on esillä vain seinälle ripustettavaa taidetta, sillä veistosjalustoja tai mediantoistolaitteita digitaalista taidetta varten ei galleriassa ole käytössä.

”He ryömivät ulos metsästä, koska kuulivat uuden äänen…” on katkelma Juho Hiltusen akvarellin yhteydessä olevasta sanataiteellisesta tekstistä.

Lisää nuorten taidetta

Nurkka-galleriassa ensimmäisessä näyttelyvuorossa ovat Juho Hiltusen, 23, yhdeksän teosta. Niissä on käytetty akryylia, akvarellia, öljyä ja tussia.

”Teokset ovat pääasiassa valmistuneet kevään aikana Limingan taidekoulussa, mutta mukana on myös muutama vanhempi teos. Ne ovat yhdistelmä maalaustaidetta sekä sanataidetta.”

”Näyttely on Juho Hiltuselle ensimmäinen oma näyttely, vaikka hän onkin koko ikänsä toiminut taiteen parissa ja teoksia on ollut esillä aiemminkin”, Mettovaara taustoittaa.

Piritta Mettovaara toivoo vastaavanlaisia tilaisuuksia lisää.

”Olisi kiva saada tämän myötä enemmän nuorten taidepöhinää Ouluun.”

Tilan toiminnasta vastaavat Oulun kaupungin ja ODL:n nuorisotyöntekijät ja sitä tukevat Oulun kaupunki, Lähi-Tapiola ja Arina.

 

Nurkan galleria on auki maanantaista torstaihin klo. 15–19.30 ja perjantaisin klo. 15–21.