Uusi oululainen lastenmusiikkiyhtye Maailman vahvin pupu kirjastokiertueella

Maailman vahvimman pupun muodostavat Lauri Marjakangas, Eevaliina Sankilampi sekä Anne-Mari Kanniainen. Kuva: Mikko Paajala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maailman vahvin pupu on kolmen oululaisen musiikkialan ammattilaisen muodostama yhtye. Yhtyeen jäsenet ovat Eevaliina, Eepu, Sankilampi, Lauri Marjakangas ja Anne-Mari Kanniainen. Eepu Sankilampi on musiikkikasvattaja, musiikinopettaja ja musiikkikouluyrittäjä. Lauri Marjakangas on muusikko ja säveltäjä, jonka lempisoittimia ovat kitarat ja mandoliini. Anne-Mari Kanniainen on musiikin moniottelija, pääinstrumenttinaan harmonikka.

Bändi päätyi Maailman vahvin pupu -nimeen, koska se on mieleenpainuva, leikkisä ja hauska. Sankilampi kuvailee, että pupujen ei aina tarvitse olla vain pieniä, söpöjä ja arkoja.

”Pieni stereotypioiden murtaminen on ihan paikallaan,” hän naurahtaa.

Sankilampi kertoo, että lastenmusiikkiin päätyminen oli alusta asti luonteva valinta, koska hän on tehnyt laulunsa lapsille.

”Lapset ovat vilpitöntä yleisöä, joille on ilo esiintyä. Saa itsekin toisinaan vähän heittäytyä hassuttelemaan ja toisaalta antaa myös vakavampia ajattelun aiheita kuulijoille”, hän toteaa.

Pöytälaatikosta kuultaville

Maailman vahvin pupu -yhtye alkoi muodostumaan, kun Eepu Sankilampi rohkeni viimein alkaa toimia haaveensa eteen.

”Pöytälaatikkoon ja omaan käyttöön musiikkileikkiryhmien opettajana olen biisejä tässä muutaman vuoden aikana jonkin verran rustaillut, ja halusin alkaa esittämään kappaleitani pienen kokoonpanon kanssa”, perustaja kertoo.

Keväällä 2021 Sankilampi viestitti Lauri Marjakankaalle, että hänellä olisi liuta biisejä, joita haluaisi alkaa esittämään ja kysyi, haluaisiko Lauri tulla mukaan soittamaan ja sovittamaan hänen biisejään.

”Mahtava juttu, että hän lähti mukaan. Alusta asti meillä oli hyvin samankaltaiset näkemykset siitä, mihin suuntaan tätä musiikkia veisimme”, Eepu Sankilampi iloitsee.

Synergiat toimivat

Maailman vahvimman pupun musiikki on tyyliltään maanläheistä folkia, jossa kuuluu suomalaisen kansanmusiikin perinne. Ehdottaessaan Marjakankaalle yhteistyötä Sankilampi ei varsinaisesti tuntenut tätä hyvin ennestään, mutta tiesi hänen olevan aktiivinen ja monipuolinen soittaja ja sovittaja, joka hallitsee juuri kansanmusiikin.

Lauri Marjakangas ja Anne-Mari Kanniainen tuntevat toisensa jo vuosien takaa yhteisten musiikkiprojektien myötä. Heidän yhteissoittonsa on luontevaa, joten Maailman vahvin pupu -biisien työstäminen on ollut vaivatonta.

”Lauri ehdotti, että kysyisimme Anskua eli Anne-Maria mukaan tähän juttuun, ja heti ekoissa treeneissä totesimme, että tämä kokoonpano toimii. Musisointi oli heti helppoa yhdessä”, Sankilampi muistelee.

Elokuussa 2021 yhtye julkaisi kaksi laulua, Tule laulamaan ja Keinu. Molempien laulujen sävellys ja sanoitus on Eepu Sankilammen, joka myös laulaa. Sovittajana on Lauri Marjakangas, joka soittaa biiseissä myös kitaroita ja mandoliinia. Anne-Mari Kanniainen soittaa haitaria, rummuissa ja perkussioissa Joonas Alaräihä. Bassossa on Ilkka Pokkinen, viulussa Eemeli Pruiksma. Laulut on äänittänyt, miksannut ja masteroinut Teppo Laitila.

Keinu-laulun aihe kumpuaa Eepu Sankilammen lapsuudesta, ja siinä haaveillaan lentämisestä. Tule laulamaan -laulu oli alun perin alkulauluna hänen omassa muskarissaan.

”Biisi on kutsu musisoimaan yhdessä laulaen, soittaen ja keholla liikkuen. Sen sanoma on, että kaikki saavat osallistua musisointiin juuri niillä ominaisuuksillaan mitä kullakin on.”

Samalla hän kertoo, että myös hänelle itselleen oman itsensä hyväksyminen ja rohkeus tehdä asioita omana itsenään, on esillä Maailman vahvin pupu -bändinkin perustamisessa. Epätäydellisenäkin voi tehdä asioita kun vain uskoo omiin kykyihinsä.

”On kivaa tehdä itse eikä vain seurata sivusta kun muut tekee”, hän hymyilee.

Näkyvyyttä ja arvostusta kaivataan

Kirjastokiertue järjestyi, kun Maailman vahvin pupu esittäytyi Valveen kulttuuripalveluille ja kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö tarjosi bändille mahdollisuutta kirjastokiertueeseen. Yhtye iloitsee, että kirjastoissa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten musiikkiesityksiä.

Sankilampi kertoo, että käynnissä olevan kirjastokiertueen keikoilla yleisöä on ollut mukavasti. Vastaanotto on ollut mainio ja parasta on ollut, kun lapset osallistuvat innokkaasti ja aikuisetkin kiittelevät iloisina. Tulevien kirjastokeikkojen yleisöön mahtuu ja esiintymisiin on vapaa pääsy.

Maailman vahvin pupu -yhtyeen mielestä lastenmusiikki voi hyvin siinä mielessä, että alalla on paljon hyviä tekijöitä. Lastenmusiikin ongelmaksi he kokevat vähäisen näkyvyyden mediassa ja valitettavasti toisinaan sen, ettei lastenmusiikkia arvosteta tarpeeksi.

”Osalla ihmisistä on saattanut unohtua, että lapsilla on oikeus ja tarve omaan musiikkiinsa, sellaiseen joka tulee aiheiltaan lähelle lapsen omaa elämää”, hän painottaa.

Ehdolla vuoden tulokkaaksi

Valtakunnallista lastenmusiikkipäivää juhlitaan vuosittain, tänä vuonna 17. marraskuuta. Lastenmusiikkipäivänä järjestetään lastenmuusikoiden palkintogaala, Jellonagaala, jossa palkitaan lastenmusiikin tekijöitä. Maailman vahvin pupu on tänä vuonna ehdolla Vuoden tulokkaaksi. Viime vuonna kyseisen palkinnon sai oululainen Pentti Punkin Syntymäpäivät.

Joulukuussa 2021 Maailman vahvin pupu äänittää lisää biisejä. Ensi vuodelle on suunnitelmissa albumin julkaisu.

”Keikkailua jatketaan myös, mahtavaa olisi päästä ensi vuoden puolella keikkailemaan mahdollisimman paljon. Aika näyttää mitä kaikkea muuta tulevaisuus tuo!”

Lisätietoja Maailman vahvin pupu -yhtyeestä tästä linkistä.