Taikasaari vaihtaa kaupunkia – tämän vuoden Oulun viimeisessä festivaalissa juhlitaan sirkusteltassa

Taikasaari-festivaali järjestetään Oulun keskustan kupeessa Lammassaaressa kolmatta ja viimeistä kertaa tulevan elokuun lopulla. Kuva: Jussi Määttä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kolmatta kertaa järjestettävä Taikasaari-festivaali tuo taas Lammassaareen yllätyksellistä ohjelmaa elokuun lopussa. Tällä kerralla aikuisten omalla festivaalilla juhlitaan täysimittaisen sirkusteltan suojissa. Tämän jälkeen Taikasaari siirtyy uuteen kaupunkiin.

Tämän vuoden elokuun jälkeen Taikasaari-festivaali siirtyy uuteen kaupunkiin. Järjestäjät kertovat, että siirto varmistui muutama viikko sitten, kun vahvistui, että kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 tapahtuman järjestäminen Lammassaaressa tuona ajankohtana on mahdotonta.

”Haluamme varmistaa jatkuvuuden tapahtumalle sellaisessa paikassa, jossa voimme suunnitella tapahtumaa pitkäjänteisesti. Olemme tutustuneet mahdollisiin sijainteihin jo pari vuotta sitten, koska ajatus on aina ollut jossain vaiheessa laajentaa tapahtumaa Oulun lisäksi myös muualle. Tämä tilanne nyt vain aiheutti sen, että kyseessä ei ole laajentaminen vaan siirtäminen”, kertoo tapahtuman järjestämisestä vastaavan Wadessa Oy:n operatiivinen johtaja Nikolas Pajunen.

”Siirtäminen on kuitenkin tapahtuman kävijöiden kannalta sinänsä positiivinen asia, että siirron myötä saamme karsittua paljon kuluja esimerkiksi lupabyrokratiasta ja artistien matkoista ja siten pystymme toteuttamaan vuosi vuodelta laadukkaampaa sisältöä vieraidemme nautittavaksi,” Wadessa Oy:n toimitusjohtaja Anna Lanas jatkaa.

taikasaari

Siisteys ja väljyys ovat olleet Taikasaaren kulmakiviä. Kuva: Riika Lantto

Ehdotuksesta uudesta kaupungista odotetaan

Taikasaari-festivaalin uutta sijaintia on alettu jo miettimään, mutta järjestäjät eivät tässä vaiheessa paljasta mietteitään sen suhteen. Keskusteluita tullaan käymään muutamien eri paikkakuntien kanssa ja myös kävijöiden mielipidettä kysytään. Festivaali pyytää ehdotuksia ja vinkkejä sopivista tapahtumapaikoista sosiaalisessa mediassa.

”Rakas Taikasaaremme ehti kahden järjestämiskerran aikana löytämään kävijäkuntaa sekä oululaisista että eri puolilta maata aivan Etelä-Suomea myöten. Näin ollen siirto tarkoittaa osalle kävijöistä tapahtuman siirtymistä kauas, kenties ulottumattomiin, mutta osalle taas festarimatkan lyhentymistä reilusti ja sitä myöten festivaali pääsee tavoittamaan kiinnostuneet nykyistä laajemmalta alueelta.”

Sirkusteltta suojaa juhlijoita säältä

Viimeistä Taikasaarta Lammassaaressa juhlitaan täysin uudistuvalla alueella, jolla merkittävin uudistus on pääalueeksi nouseva suurikokoinen, aito sirkusteltta.

”Tämä on suuri ilo ja pitkään yritetty uudistus. Sirkusteltta nimittäin takaa, että vieraamme pysyvät kuivina tapahtumapäivän säästä riippumatta, ja mikään ohjelmanumero ei kärsi säästä, vaikka sataisi tai tuulisi, järjestäjäkaksikko iloitsee. Jatkossa sirkusteltta tulee kulkemaan Taikasaari-festivaalin mukana muillakin paikkakunnilla”, kertoo Lanas.

”Olemme muutenkin tehneet taas uudistuksia alueeseen ja ohjelman rakentamiseen. Olemme hyvin innoissamme myös monipuolisten käsityöläisten myyntikojuista, joita tullaan nyt näkemään aikaisempaa enemmän.”

Myyntikojuja haettiin valtakunnallisella haulla ja niiden valitseminen on parhaillaan kesken.

”Kojupakkahakemuksiakin saapui lähes 50 joka puolelta Suomea, ja haluamme kuitenkin, että jokaiselle myyjälle riittää potentiaalisia asiakkaita, joten joudumme valikoimaan mukaan tulevan kokoonpanon siten, että tarjonta on monipuolista, ainutkertaista ja laadukasta.”

ihmisiä puhaltamassa saippuakuplia

Taikasaari on hyväntuulisten aikuisten rento kesäjuhla. Kuva: Riika Lantto

Väljyydestä ja viihtyvyydestä ei tingitä

Taikasaari-festivaali on tullut tunnetuksi mysteerinä pidettävän ohjelmiston lisäksi siitä, että järjestäjät haluavat pitää väkimäärän pienenä, jotta tapahtumassa riittää tilaa, istumapaikkoja ja väljyyttä, eikä vessoihin tai tiskeille tarvitse jonottaa.

”Viime kesänä ruoan menekki yllätti ruokatoimijan, mikä johti jonoihin. Tämä käytiin toimijan kanssa läpi heti viime tapahtuman jälkeen ja sekä heidän että meidän prioriteettimme on nyt uusia järjestelyt niin, että palvelu toimii täysin sujuvasti, kuitenkin ruoan ollessa maittavaa ja laadukasta.”

”Tulemme panostamaan vieraidemme, henkilöstön ja esiintyjien viihtyvyyteen ja hyvään oloon muutenkin jälleen uusin keinoin, joista osan haluamme pysyvän vielä yllätyksenäkin. Viime kerralta tuttu pöytiintarjoilu ja alueen siisteys ovatkin jo itsestäänselvyys, josta ei tingitä nytkään”, järjestäjät lupaavat.

”Taikasaari on sellainen rento, hyväntuulinen aikuisten kesäjuhla, joten puitteiden on vastattava vieraidemme odotuksia ja ylitettävä ne. Varsinkin nyt, kun tämä kerta päättää Taikasaaren tarinan nykyisellä sijainnillaan.”

Ennätysmäärä ohjelmahakemuksia

Taikasaari-festivaali ponkaisi puheenaiheeksi koronarajoitusten hellittäessä alkuvuodesta 2022, kun tapahtuma avasi hyvin poikkeuksellisen ohjelmahaun ja ilmoitti, että ei tule julkistamaan ohjelmistoa etukäteen lainkaan. Hakemuksia saapui pääasiassa paikallisesti noin 50 ja Taikasaarta alettiin järjestää Oulun keskustan kupeessa sijaitsevassa Lammassaaressa, joka oli ollut hyvin vähällä käytöllä.

Viime vuonna ohjelmahaku poiki jo yli 100 hakemusta ja myös kävijöitä saapui junilla eri puolilta Suomea aivan etelää myöten. Tänä vuonna hakemuksia saapui määräajassa helmikuun alkuun mennessä 340 kappaletta lähes kaikilta taiteenaloilta ja eri puolilta maata. Määrä ja laatu yllättivät myös järjestäjät erittäin positiivisesti.

Taikasaari-festivaali lauantaina 31.8.2024 klo 17-01, K 18, myynnissä vain 1000 lippua, ohjelmistoa ei julkisteta etukäteen.

 

Lue myös