Festivaalikesä 2024: Oulussa on tapahtumia taas lähes joka viikonloppu

Oulun kesäfestivaalien esiintyjäkaartiin kuuluvat muiden muassa Käärijä, Zara Larsson, Haloo Helsinki, Maija Vilkkumaa, Samuli Putro ja Erika Vikman. Kuvat: Pasi Rytinki & Sony Music Finland

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun ensi kesän festivaalikalenteri koostuu pitkälti vanhoista, tutuista ja hyviksi havaituista musiikkitapahtumista, mutta muutama uusikin juhla on täydentämässä tarjontaa. Katso tästä, missä ja milloin Oulussa soi ensi kesänä!

Viime vuonna Oulun festivaalikalenterissa tapahtui huomattavia muutoksia, kun moni isokin aiempi festivaali jäi pois järjestäjien konkurssien takia. Tänä vuonna tapahtumalista näyttää pääosin samalta kuin viime vuonna, tosin esimerkiksi Hiukkavaaran pieni paikallisfestivaali Hiukkafest aikoo pitää nyt välivuoden.

Koko kesänä juhannus on käytännössä ainoa viikonloppu, jolloin Oulun alueella ei ole tiedossa minkäänlaista festivaalityyppistä musiikkitapahtumaa, ja vilkkaimpiin viikonloppuihin mahtuu paritkin kinkerit.

Yleisöjoukko festivaalilla.

Kaikkien kesäfestareilla viime kesänä esiintynyt Portion Boys keräsi valtavan yleisömäärän Kuusisaareen. Tänä vuonna pääesiintyjä on Robin Packalen. Kuva: Pasi Rytinki

5.6. Kaikkien kesäfestari

Oulun kaupungin järjestämä koko perheen ilmaistapahtuma Kaikkien kesäfestari avaa jo perinteisesti Kuusisaaren festivaalikesän. Tulevan kesän pääesiintyjä on Robin Packalen, muut esiintyjät julkaistaan myöhemmin.

ouka.fi/nuoret

7.–9.6. Maakinen Martinniemi

Haukiputaan monitaide- ja kylätapahtuma järjestetään jälleen kolmipäiväisenä Kiiminkijoen suistossa. Kurtinhaudan rantametsän piknik järjestetään nyt jo 15. kerran, ja ohjelmaa on myös Kerholassa ja muualla Martinniemessä. Musiikkiohjelmassa on tarjolla ainakin Rockabullies, Kuun Pimeä Puoli, Sini Sax, The Southgates, Vieno Huttusen Bikinibingo feat. Pertti Utriainen, Nanna Louhela, Post Babylon sekä tapahtuman paikallisten puuhamiesten Jukka Takalon ja J.A. Mäen keikat. Muussa ohjelmassa on muun muassa kirjailijakävely Joni Skiftesvikin tarinoiden maisemissa sekä pop up -kuvataidenäyttely J.A. Mäen isännöimällä Pölökkypäitten polulla.

maakinenmartinniemi.fi

 

Nainen laulaa ulkolavalla värikkäässä mekossa.

M eli näyttelijänäkin tunnettu Minja Koski saapuu Pikisaaren Pikipopiin. Kuva Helsingin Flow-festivaalilta 2019. Kuva: Pasi Rytinki

8.6. Pikipop

Oululaista rockkulttuuria vaalivan Rotos-yhdistyksen järjestämä festivaali soi taas Pikisaaressa Vanhan villatehtaan miljöössä. Esiintymässä ovat M, Lohtu, Leija Lautamaja, Haamusoittajat, Get In, Mielikäinen, Baabelin Nulikat, Väinö Tuonelan Österbotnicana Orkesteri ja The Orphan.

pikipop.fi

 

Kaksi naista laulaa festivaalilavalla.

Scandinavian Music Group nähdään Varjossa tänäkin vuonna. Kuvassa Terhi Kokkonen (oik.) ja Pauliina Kokkonen. Kuva: Pasi Rytinki

14.–15.6. Varjo

Kuusisaaren Varjo-festivaali siirtyi viime kesänä elokuulta kesäkuulle ja jatkaa hyväksi havaitulla uudella paikalla tulevanakin suvena.

Oulu2026-ohjelmassakin mukana olevassa Varjossa on nyt myös pari ulkomaista esiintyjää: Norjan suosituin rapryhmä Roc Boyz sekä takavuosina ahkerasti Suomessa vieraillut kanadalainen konkariyhtye Danko Jones.

Kotimaisista nimistä perjantaina esiintyvät Scandinavian Music Group, Egotrippi, Ruusut, Karri Koira, Paperi T, Pehmoaino ja Melo. Lauantaina ovat vuorossa vanhan bändinsä, legendaarisen Kingston Wallin musiikkia soittavat Jukka Jylli ja Sami Kuoppamäki sekä Bee, Lauri Haav, Aknestik, Emma & Matilda, Arppa, Business City ja The Southgates.

varjofestivaali.fi

14.–15.6. TopRock Festit

Toppila-klubi järjestää muutaman vuoden tauon jälkeen oman festivaalinsa. Raskaampaan rokkiin painottuneessa kaksipäiväisessä tapahtumassa soittavat perjantaina Viikate, Zero Nine, Kuun Pimeä Puoli, Tuohimaa ja Stargazery sekä lauantaina Kotiteollisuus, Peer Günt, Tanna, Tuohimaa, Burning Point, Dreamtale ja The Nevements. Livemusiikkia on luvassa myös sisällä ulkolavan keikkojen välissä.

parhaatbileet.fi/toprock

14.–16.6. Oulun Lastenmusiikkifestivaali

Hupisaarten kesäteatterilla järjestetään lastenmusiikkiin keskittyvä tapahtuma, jonka takana ovat paikalliset lastenmuusikot. Mukana ovat ainakin Soiva Siili, Risto Järvenpää & Tatsia ja Janssia, Liikkuva Laulureppu, Laulukudelmia, Pentti Rasinkangas sekä Tahtipeikko ja Keiju.

Oulun Lastenmusiikkifestivaali Facebookissa

 

Joukko miehiä ja naisia poseeraa flyygelin ääressä.

Lea Lavenin, Kai Hyttisen, Marion Rungin ja Markku Aron Yhdessä-konsertti nähdään Oulun uutuusfestivaalilla. Kuva: Jyri Laitinen / Gramofoni

27.–29.6. Iskelmää ja aurinkoa

Festivaalikesän suurin tulokas on Ouluhallissa ja sen piha-alueella järjestettävä kolmepäiväinen Iskelmää ja aurinkoa -festivaali. Tapahtumassa esiintyvät torstaina Eija Kantola & Omega, alkuperäiskokoonpanossaan esiintyvä Finlanders ´84, Kyösti Mäkimattila & Varjokuva sekä Sinitaivas. Perjantaina ohjelmassa ovat Yölintu, Markku Aro & Diesel, Komiat, Jyrki Nurminen & Sävel sekä Antti Ahopelto & Etiketti. Lauantain kohokohta on iskelmälegendojen Lea Lavenin, Marion Rungin, Kai Hyttisen ja Markku Aron Yhdessä-konsertti, ja lisäksi ohjelmassa ovat Isto Hiltunen & Uusi iloinen orkesteri, Lasse Hoikka & Souvarit sekä PNP solistina Henri Jokinen.

Ouluhalliin on luvattu rakentaa iskelmäkansan festivaalia varten yli tuhatneliöinen tanssilattia. Piha-alueelle on tulossa iso terassi sekä iskelmäkaraoke, ja oheisohjelmassa on myös tanssileiri. Ouluhallin ympäristöön on suunnitteilla tilapäinen leirintäalue asuntovaunuille ja -autoille.

iskelmaajaaurinkoa.fi

 

Ihmisiä puistossa konsertissa.

Rotuaari Piknikin paluu nähtiin viime kesänä Mannerheiminpuistossa. Kuva: Elias Mustonen

28.–29.6. Rotuaari Piknik

Monien takavuosilta kaipaama, alun perin vuosina 2001–2018 järjestetty Rotuaari Piknik palasi kesäkalenteriin viime vuonna, mutta paikaksi oli vaihtunut Rotuaarin aukion sijaan Mannerheiminpuisto. Keskikaupunkifestivaali järjestetään nytkin juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna.

Piknikissä esiintyvät perjantaina Juha Tapio, Tuure Kilpeläinen, Ida Paul & Kalle Lindroth ja Josén Pimeä Puoli sekä lauantaina Popeda, Maija Vilkkumaa, Kolmas Nainen ja Jonna Tervomaa.

piknik.fi/rotuaari-piknik

5.–6.7. Hässäkkä-päivät

Oululainen Paskakaupunni ry järjestää jo perinteikkään punkin, hardcoren ja muun marginaalisemman möykkämusiikin festivaalin jälleen Välivainion Tukikohdalla. Pääesiintyjiksi tulevat 1980-luvulla aloittanut brittiläinen hardcoreyhtye Stupids sekä yhdysvaltalainen The HIRS Collective, joka soittaa Oulussa ensimmäisen Suomen-keikkansa Suomessa. Festivaalilla soittavat myös Bad Dog Deponi (Norja), Devil’s Vomit, Fernet Underground, Frigid Winter, Halogen, Hero Dishonest, Ignorance, IHO, Kivesveto Go Go, Kristiina, Kätyrlauma, NIX (Ruotsi), Oma Koloni, Piot, Poison Church, Qwälen, Sick Urge, Sickness. Spethata (Ruotsi), Tarkkis, Valinta, Vapaa maa ja Violent Spirit.

hassakkapaivat.com

5.–6.7. Summer Massacre vol 1

Suomen kesän tuntien festareita voi ja ehkä kannattaakin pitää kokonaan sisätiloissa. Summer Massacre on uusi kaksipäiväinen metallifestivaali, joka järjestetään Kantakrouvi-klubin tiloissa.

Esiintyjinä ovat Before the Dawn, Mors Subita, I am Your God, Assemble the Chariots, Dark Flood, Noumena, Fatal Effect ja Denominate.

Summer Massacre Oulu Facebookissa

 

Laulaja ja ryhmä tanssijoita lavalla.

Bess esiintyy tänä kesänä Suomipop-festivaalilla. Kuva: Pasi Rytinki

11.–13.7. Suomipop

Kotimaisen hittimusiikin kerman kokoava Suomipop-festivaali soi jälleen heinäkuussa Kuusisaaressa. Ohjelmistossa ovat torstaina JVG, Gasellit, Behm, Bess, Kuumaa ja Anssi Kela. Perjantaina listalla ovat Kaija Koo, Ellinoora, Käärijä, Yö solistinaan JP Leppäluoto, Ressu Redford, Viivi ja Olli Halonen. Päätöspäivänä lauantaina esiintyvät Apulanta, Portion Boys, Anna Puu, Happoradio, Elastinen, Dingo, Arttu Wiskari ja Bee.

suomipopfestivaali.fi/oulu

12.–13.7. Bättre Folk

Naapurikunnan puolella, Hailuodon Marjaniemessä järjestettävä festivaali on tänä vuonna luopunut kirjailijaesiintyjistä, mutta musiikki soi entiseen tapaan ainutlaatuisessa miljöössä. Esiintyjinä ovat perjantaina Pariisin kevät, Antti Autio, Lyyti, Pambikallio, Sepikka, Orvokki ja Joku Iiris sekä lauantaina Egotrippi, Vesta, Jesse Markin, Risto, Emma & Matilda, Aavikko, Hassan Maikal, Mikko Joensuu ja Rebekka Holi.

battrefolk.fi

20.7. Korpirock

Korvenkylän kulttifestivaali siirtyy Pekkaloiden pihalta Koivurannan kahvilan idylliseen miljööseen. Pääesiintyjä pidetään edelleen salassa loppuun asti, mutta mukana ovat ainakin paikalliset The Knockouts, Pelkkää Lovee, Waterfall, Harri & Haudankaivajat, Cool Operator ja 15-vuotisjuhlakeikkansa soittava Discotransit sekä Helsingistä tuleva Salt Water Jinx ja rovaniemeläinen Blues Rooster.

koivurannankahvila.fi/tapahtumat/korpirock

 

Nainen shortseissa ja nahkatakissa laulaa festivaalilavalla.

Sanni kuuluu Qstockin kotimaisiin tähtinimiin. Kuva: Pasi Rytinki

26.–26.7. Qstock

Oulun koko vuoden suurin yleisötapahtuma Qstock valtaa Kuusisaaren jo tuttuun tyyliin heinäkuun lopussa. Viime vuonna 20-vuotisjuhlia viettänyt festivaali on myyty jo kymmenen kertaa peräkkäin loppuun ja on kerännyt viime vuosina kerännyt noin 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana. Qstock palkittiin viime lokakuussa Music x Media Industry Awards -gaalassa Vuoden festivaali -palkinnolla.

Qstockin ulkomaisia pääesiintyjiä ovat perjantaina ruotsalainen poptähti Zara Larsson sekä lauantaina esiintyvä The Prodigy, joka palaa Kuusisaareen kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Festivaalijohtaja Mikko Forsten on todennut, että ryhmän keikka vuonna 2016 on jäänyt monen mieleen yhtenä festivaalin historian parhaista esiintymisistä.

Qstockin esiintyjälistalla on kahtena päivänä kaikkiaan noin 70 artistia tai bändiä. Perjantaina esiintyvät kotimaisista nimistä Haloo Helsinki, Lauri Tähkä, Sanni, Ibe, Maj Karma, Cledos, Mokoma, Jami Faltin, Lyyti, Anna Puu, Hugo, Samuli Putro, Ursus Factory, Mirella sekä ruotsalainen Amaranthe ja norjalainen Alessandra. Perinteen mukaisesti joka vuosi Qstockissa soittava Radiopuhelimet on myös perjantain ohjelmistossa.

Lauantain nimiä ovat Jenni Vartiainen, Kuumaa, Gettomasa, Blind Channel, Sexmane, Don Huonot, Abreu, Vesterinen yhtyeineen, Arppa, Ahti, Bloodred Hourglass, Pariisin kevät, Etta, Costi, Lost Society ja Ellinoora.

Mukana on jo tuttuun tapaan myös paikallisia nousevia kykyjä esittelevä Oulu2026-lava.

Qstock.fi

31.7–4.8. Elojazz

Perinteikkään Elojazzin ohjelmasta vastaa uusi taiteellinen johtaja, jazzlaulaja ja säveltäjä Aili Ikonen, joka on perinyt tehtävän sitä vuosina 2013–2023 hoitaneelta Jukka Eskolalta. Tämän vuoden pääkonserteissa nähdään yhdysvaltalaiskitaristi Robben Ford, joka esiintyy Oulu All Star Big Bandin kanssa, sekä Aili Järvelä & Unituuli-kvartetti, Dirty Loops, Kaisa’s Machine ja Oulu Youth Jazz Orchestra,

Elojazzin konsertteja järjestetään muun muassa Hupisaarten kesäteatterilla, Madetojan salissa ja Tuiran kirkossa.

Elojazz.com

7.–11.8. Oulunsalo soi

Oulunsalon perinteikäs kamarimusiikkifestivaali julkaisee ohjelmansa toukokuussa. Taiteellisena johtajana aloitti syksyllä alttoviulisti Atte Kilpeläinen, joka toimii alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja on jousikvartetti Meta4:n jäsen.

oulunsalosoi.fi

13.–18.8. Oulun muusajuhlat

Osana Oulun juhlaviikkoja järjestettävä sanataidefestivaali Muusajuhlat on poikkitaiteellinen festivaali, joka on perinteisesti sisältänyt myös musiikkia. Huutomerkki ry:n tuottaman festivaalin tämän vuoden ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

oulunjuhlaviikot.fi/paatapahtuma/oulun-muusajuhlat

 

Yleisöjoukko seuraa konserttia luonnon keskellä.

Suomen kauneimmaksi festivaaliksi mainostetun Koiteli elää -festivaalin vetonaula on ainutlaatuinen miljöö. Kuva: Harri Tarvainen

16.–17.8. Koiteli elää

Kiimingin Koitelinkosken upeissa maisemissa järjestettävä Koiteli elää piti välivuoden 2022, mutta palasi kalenteriin viime vuonna. Kaksipäiväisellä festivaalilla esiintyvät perjantaina Yona, Tuure Kilpeläinen, Pehmoaino, Jukka Poika, Kauko Röyhkä & Röyhkeät, Jesse Markin, Muska & Hot Dogs ja Eereka sekä lauantaina Ellinoora, Bee, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Paleface + DJ Leijonamieli, Markus Krunegård, Katri Ylander, Valkea ja Junna.

koitelielaa.fi

22.–25.8. Oulun musiikkivideofestivaalit

Musiikkivideofestivaalien oheisohjelmaan kuuluu myös live- ja dj-keikkoja. OMVF:n uuden taiteellisen johtajan Joel Karppasen vetämä ohjelma julkaistaan myöhemmin.

omvf.net

 

Vaalea laulajanainen lateksiasussa lavalla.

Erika Vikman saapuu elokuussa Vauhti kiihtyy -festivaalille. Kuva: Pasi Rytinki

23.–24.8. Vauhti kiihtyy -festivaali

Viime vuonna ensimmäisen kerran Ouluhallin alueella järjestetty Vauhti kiihtyy -festivaali oli ilmeinen menestyskonsepti, sillä kotimaisia kansansuosikkiartisteja tarjoava tapahtuma järjestetään nyt Oulun ja Tampereen lisäksi myös Vantaalla ja Turussa.

Oulun kaikkiaan 15 esiintyjästä on toistaiseksi julkistettu Petri Nygård, Erika Vikman, Dingo, Portion Boys, Battle Beast, Yölintu, Jukka Poika, Mikael Gabriel, Ressu Redford, Klamydia, Bat ja Ryyd, Turmion Kätilöt sekä Pasi ja Anssi.

vauhtikiihtyyfestival.fi

 

Yhtye esiintyy hämärtyvässä illassa, yleisön yllä roikkuu värikkäitä sateenvarjoja.

Viime elokuussa Höyhtyän Ostarifestareilla tunnelmaa nostatti muiden muassa Litku Klemetti. Kuva: Pasi Rytinki

30.–31.8. Ostarifestari

Höyhtyän ostoskeskuksen kodikas festivaali helpottaa tänä vuonna loppukesän tapahtumaruuhkaa eikä osu enää samaan viikonloppuun ilmankitaransoiton MM-kisojen ja musiikkivideofestivaalien kanssa. Nyt viidennen kerran järjestettävän Ostarifestarin ohjelma julkaistaan pian.

ostarifestari.com

31.8. Taikasaari

Oulun arvoituksellisin festivaali järjestetään kolmannen ja viimeisen kerran Ainolan puiston kupeessa Lammassaaressa, ja tämän vuoden jälkeen se siirtyy toiseen kaupunkiin. Tänä vuonna Taikasaari toteutetaan suuressa sirkusteltassa, jonka ohjelma selviää perinteisesti vasta paikan päällä. Monitaiteellinen ohjelma kootaan valtakunnallisen haun pohjalta, ja esiintyjät voivat olla miltä tahansa esittävän taiteen alalta. Tänä vuonna hakemuksia saapui 340 kappaletta lähes kaikilta taiteenaloilta ja eri puolilta maata.

ouluntaikasaari.fi

 

Tapahtumien tietoihin voi tulla muutoksia, juttua päivitetään kevään aikana. Tietoja päivitetty viimeksi 17.4.