Festivaalikesä 2024: Oulussa on tapahtumia taas lähes joka viikonloppu

Oulun kesäfestivaalien esiintyjäkaartiin kuuluvat muiden muassa Käärijä, Zara Larsson, Haloo Helsinki, Maija Vilkkumaa, Samuli Putro ja Erika Vikman. Kuvat: Pasi Rytinki & Sony Music Finland

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kesän festivaalikalenteri koostuu pitkälti vanhoista, tutuista ja hyviksi havaituista musiikkitapahtumista, mutta muutama uusikin juhla on täydentämässä tarjontaa. Katso tästä, missä ja milloin Oulussa soi kesällä 2024!

Viime vuonna Oulun festivaalikalenterissa tapahtui huomattavia muutoksia, kun moni isokin aiempi festivaali jäi pois järjestäjien konkurssien takia. Tänä vuonna tapahtumalista näyttää pääosin samalta kuin viime vuonna, tosin esimerkiksi Hiukkavaaran pieni paikallisfestivaali Hiukkafest aikoo pitää nyt välivuoden.

Muutama uusikin tapahtuma kalenterissa on, tuoreimpina lisäyksinä Lammassaaressa elokuussa järjestettävä elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyvä Soundbay Festival sekä Pikisaaressa heinäkuussa pidettävä ilmaistapahtuma Mallasfest.

Koko kesänä juhannus on käytännössä ainoa viikonloppu, jolloin Oulun alueella ei ole tiedossa minkäänlaista festivaalityyppistä musiikkitapahtumaa, ja vilkkaimpiin viikonloppuihin mahtuu paritkin kinkerit.

Yleisöjoukko festivaalilla.

Kaikkien kesäfestareilla viime kesänä esiintynyt Portion Boys keräsi valtavan yleisömäärän Kuusisaareen. Tänä vuonna pääesiintyjä on Robin Packalen. Kuva: Pasi Rytinki

5.6. Kaikkien kesäfestari

Koko perheen ilmaistapahtuma Kaikkien kesäfestari avaa jo perinteisesti Kuusisaaren festivaalikesän. Tulevan kesän pääesiintyjä on Robin Packalen. Mukana ovat myös haukiputaalainen yhtye Meijän Pojat, oululainen taikuri Elias Kvist sekä oululainen bilebändi DiscoBeaver. Esiintyjien lisäksi tapahtuma-alueella on paljon toiminta- ja myyntipisteitä.

Kaikkien kesäfestari on voittoa tavoittelematon hyvän mielen ilmaistapahtuma, jossa panostetaan turvallisuuteen, esteettömyyteen ja erityisryhmien huomiointiin. Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat Oulun kaupungin nuorisopalvelut, Caritas Säätiö, Nuorten Ystävät ja Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry.

www.nuortenoulu.fi/tapahtuma/kaikkien-kesafestari

7.–9.6. Maakinen Martinniemi

Haukiputaan monitaide- ja kylätapahtuma järjestetään jälleen kolmipäiväisenä Kiiminkijoen suistossa. Kurtinhaudan rantametsän piknik järjestetään nyt jo 15. kerran, ja ohjelmaa on myös Kerholassa ja muualla Martinniemessä. Musiikkiohjelmassa on tarjolla Rockabullies, Kuun Pimeä Puoli, Sini Sax, The Southgates, Vieno Huttusen Bikinibingo feat. Pertti Utriainen, Nanna Louhela, Post Babylon sekä tapahtuman paikallisten puuhamiesten Jukka Takalon ja J.A. Mäen keikat. Muussa ohjelmassa on muun muassa kirjailijakävely Joni Skiftesvikin tarinoiden maisemissa sekä pop up -kuvataidenäyttely J.A. Mäen isännöimällä Pölökkypäitten polulla.

maakinenmartinniemi.fi

 

Nainen laulaa ulkolavalla värikkäässä mekossa.

M eli näyttelijänäkin tunnettu Minja Koski saapuu Pikisaaren Pikipopiin. Kuva Helsingin Flow-festivaalilta 2019. Kuva: Pasi Rytinki

8.6. Pikipop

Oululaista rockkulttuuria vaalivan Rotos-yhdistyksen järjestämä festivaali soi taas Pikisaaressa Vanhan villatehtaan miljöössä. Esiintymässä ovat M, Lohtu, Leija Lautamaja, Haamusoittajat, Get In, Mielikäinen, Baabelin Nulikat, Väinö Tuonelan Österbotnicana Orkesteri ja The Orphan.

pikipop.fi

 

Kaksi naista laulaa festivaalilavalla.

Scandinavian Music Group nähdään Varjossa tänäkin vuonna. Kuvassa Terhi Kokkonen (oik.) ja Pauliina Kokkonen. Kuva: Pasi Rytinki

14.–15.6. Varjo

Kuusisaaren Varjo-festivaali siirtyi viime kesänä elokuulta kesäkuulle ja jatkaa hyväksi havaitulla uudella paikalla tulevanakin suvena.

Oulu2026-ohjelmassakin mukana olevassa Varjossa on nyt myös pari ulkomaista esiintyjää: Norjan suosituin rapryhmä Roc Boyz sekä takavuosina ahkerasti Suomessa vieraillut kanadalainen konkariyhtye Danko Jones.

Kotimaisista nimistä perjantaina esiintyvät Scandinavian Music Group, Egotrippi, Ruusut, Karri Koira, Paperi T, Pehmoaino ja Melo. Lauantaina ovat vuorossa vanhan bändinsä, legendaarisen Kingston Wallin musiikkia soittavat Jukka Jylli ja Sami Kuoppamäki sekä Bee, Lauri Haav, Aknestik, Emma & Matilda, Arppa, Business City ja The Southgates.

varjofestivaali.fi

14.–15.6. TopRock Festit

Toppila-klubi järjestää muutaman vuoden tauon jälkeen oman festivaalinsa. Raskaampaan rokkiin painottuneessa kaksipäiväisessä tapahtumassa soittavat perjantaina Viikate, Zero Nine, Kuun Pimeä Puoli, Tuohimaa ja Stargazery sekä lauantaina Kotiteollisuus, Peer Günt, Tanna, Tuohimaa, Burning Point, Dreamtale ja The Nevements. Livemusiikkia on luvassa myös sisällä ulkolavan keikkojen välissä.

parhaatbileet.fi/toprock

14.–16.6. Oulun Lastenmusiikkifestivaali

Hupisaarten kesäteatterilla järjestetään lastenmusiikkiin keskittyvä tapahtuma, jonka takana ovat paikalliset lastenmuusikot. Mukana ovat ainakin Soiva Siili, Risto Järvenpää & Tatsia ja Janssia, Liikkuva Laulureppu, Laulukudelmia, Pentti Rasinkangas sekä Tahtipeikko ja Keiju.

Oulun Lastenmusiikkifestivaali Facebookissa

 

Joukko miehiä ja naisia poseeraa flyygelin ääressä.

Lea Lavenin, Kai Hyttisen, Marion Rungin ja Markku Aron Yhdessä-konsertti nähdään Oulun uutuusfestivaalilla. Kuva: Jyri Laitinen / Gramofoni

27.–29.6. Iskelmää ja aurinkoa

Festivaalikesän suurin tulokas on Ouluhallissa ja sen piha-alueella järjestettävä kolmepäiväinen Iskelmää ja aurinkoa -festivaali. Tapahtumassa esiintyvät torstaina Eija Kantola & Omega, alkuperäiskokoonpanossaan esiintyvä Finlanders ´84, Kyösti Mäkimattila & Varjokuva sekä Sinitaivas. Perjantaina ohjelmassa ovat Yölintu, Markku Aro & Diesel, Komiat, Jyrki Nurminen & Sävel sekä Antti Ahopelto & Etiketti. Lauantain kohokohta on iskelmälegendojen Lea Lavenin, Marion Rungin, Kai Hyttisen ja Markku Aron Yhdessä-konsertti, ja lisäksi ohjelmassa ovat Isto Hiltunen & Uusi iloinen orkesteri, Lasse Hoikka & Souvarit sekä PNP solistina Henri Jokinen.

Ouluhalliin on luvattu rakentaa iskelmäkansan festivaalia varten yli tuhatneliöinen tanssilattia. Piha-alueelle on tulossa iso terassi sekä iskelmäkaraoke, ja oheisohjelmassa on myös tanssileiri. Ouluhallin ympäristöön on suunnitteilla tilapäinen leirintäalue asuntovaunuille ja -autoille.

iskelmaajaaurinkoa.fi

 

Ihmisiä puistossa konsertissa.

Rotuaari Piknikin paluu nähtiin viime kesänä Mannerheiminpuistossa. Kuva: Elias Mustonen

28.–29.6. Rotuaari Piknik

Monien takavuosilta kaipaama, alun perin vuosina 2001–2018 järjestetty Rotuaari Piknik palasi kesäkalenteriin viime vuonna, mutta paikaksi oli vaihtunut Rotuaarin aukion sijaan Mannerheiminpuisto. Keskikaupunkifestivaali järjestetään nytkin juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna.

Piknikissä esiintyvät perjantaina Juha Tapio, Tuure Kilpeläinen, Ida Paul & Kalle Lindroth ja Josén Pimeä Puoli sekä lauantaina Popeda, Maija Vilkkumaa, Kolmas Nainen ja Jonna Tervomaa.

piknik.fi/rotuaari-piknik

5.–6.7. Hässäkkä-päivät

Oululainen Paskakaupunni ry järjestää jo perinteikkään punkin, hardcoren ja muun marginaalisemman möykkämusiikin festivaalin jälleen Välivainion Tukikohdalla. Pääesiintyjiksi tulevat 1980-luvulla aloittanut brittiläinen hardcoreyhtye Stupids (perjantai) sekä yhdysvaltalainen The HIRS Collective, joka soittaa Hässäkkä-lauantaina ensimmäisen Suomen-keikkansa. Festivaalilla soittavat lisäksi perjantaina Bad Dog, Deponi (NO), Frigid Winter, Halogen, Herot, IHO, Kätyrlauma, Qwälen, Valinta, Vapaa maa ja Violent Spirit sekä lauantaina Devil’s Vomit, Fernet Underground, Ignorance, Kivesveto Go Go, Kristiina, NIX (SWE), Oma Koloni, Piot, Plasma, Sick Urge, Sickness, Spethata (SWE) ja Tarkkis.

hassakkapaivat.com

5.–6.7. Summer Massacre vol 1

Suomen kesän tuntien festareita voi ja ehkä kannattaakin pitää kokonaan sisätiloissa. Summer Massacre on uusi kaksipäiväinen metallifestivaali, joka järjestetään Kantakrouvi-klubin tiloissa.

Esiintyjinä ovat perjantaina Before the Dawn, I am Your God, Dark Flood sekä Denominate ja lauantaina Mors Subita, Assemble the Chariots, Noumena ja Fatal Effect.

Summer Massacre Oulu Facebookissa

 

Laulaja ja ryhmä tanssijoita lavalla.

Bess esiintyy tänä kesänä Suomipop-festivaalilla. Kuva: Pasi Rytinki

11.–13.7. Suomipop

Kotimaisen hittimusiikin kerman kokoava Suomipop-festivaali soi jälleen heinäkuussa Kuusisaaressa. Ohjelmistossa ovat torstaina JVG, Gasellit, Behm, Bess, Kuumaa ja Anssi Kela. Perjantaina listalla ovat Kaija Koo, Ellinoora, Käärijä, Yö solistinaan JP Leppäluoto, Ressu Redford, Viivi ja Olli Halonen. Päätöspäivänä lauantaina esiintyvät Apulanta, Portion Boys, Anna Puu, Happoradio, Elastinen, Dingo, Arttu Wiskari ja Bee.

suomipopfestivaali.fi/oulu

12.–13.7. Bättre Folk

Naapurikunnan puolella, Hailuodon Marjaniemessä järjestettävä festivaali on tänä vuonna luopunut kirjailijaesiintyjistä, mutta musiikki soi entiseen tapaan ainutlaatuisessa miljöössä. Esiintyjinä ovat perjantaina Pariisin kevät, Antti Autio, Lyyti, Pambikallio, Sepikka, Orvokki ja Joku Iiris sekä lauantaina Egotrippi, Vesta, Jesse Markin, Risto, Emma & Matilda, Aavikko, Hassan Maikal, Mikko Joensuu ja Rebekka Holi.

battrefolk.fi

20.7. Korpirock

Korvenkylän kulttifestivaali siirtyy Pekkaloiden pihalta Koivurannan kahvilan idylliseen miljööseen. Pääesiintyjä pidetään edelleen salassa loppuun asti, mutta mukana ovat ainakin paikalliset The Knockouts, Pelkkää Lovee, Waterfall, Harri & Haudankaivajat, Cool Operator ja 15-vuotisjuhlakeikkansa soittava Discotransit sekä Helsingistä tuleva Salt Water Jinx ja rovaniemeläinen Blues Rooster.

koivurannankahvila.fi/tapahtumat/korpirock

20.7. Mallasfest

Kesäkalenterin uusin tulokas on Mallasfest, joka järjestetään Hailuodon Panimon Mallassaunan lavalla Pikisaaressa. Ilmaistapahtumassa esiintyvät tyrnäväläinen kulttiyhtye Jolly Jumpers sekä Jukka Nousiainen, Eduardo Martinez & the Thunderclouds Unplugged, Mushmouthed Talk ja Parrakas nainen.

Mallasfest Facebookissa

 

Nainen shortseissa ja nahkatakissa laulaa festivaalilavalla.

Sanni kuuluu Qstockin kotimaisiin tähtinimiin. Kuva: Pasi Rytinki

26.–26.7. Qstock

Oulun koko vuoden suurin yleisötapahtuma Qstock valtaa Kuusisaaren jo tuttuun tyyliin heinäkuun lopussa. Viime vuonna 20-vuotisjuhlia viettänyt festivaali on myyty jo kymmenen kertaa peräkkäin loppuun ja on kerännyt viime vuosina kerännyt noin 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana. Qstock palkittiin viime lokakuussa Music x Media Industry Awards -gaalassa Vuoden festivaali -palkinnolla.

Qstockin ulkomaisia pääesiintyjiä ovat perjantaina ruotsalainen poptähti Zara Larsson sekä lauantaina esiintyvä The Prodigy, joka palaa Kuusisaareen kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Festivaalijohtaja Mikko Forsten on todennut, että ryhmän keikka vuonna 2016 on jäänyt monen mieleen yhtenä festivaalin historian parhaista esiintymisistä.

Qstockin esiintyjälistalla on kahtena päivänä kaikkiaan noin 70 artistia tai bändiä. Perjantaina esiintyvät kotimaisista nimistä Haloo Helsinki!, Lauri Tähkä, Gasellit, Sanni, Maj Karma, Cledos, Mokoma, Jami Faltin, Lyyti, Anna Puu, Hugo, Samuli Putro, Ursus Factory, Mirella, Stoned Statues, Goldielocks, Huora ja Vilma Alina sekä ulkomaanvieraat Amaranthe (Ruotsi), Alessandra (Norja), Chinchilla (Iso-Britannia) ja Enemy Inside (Saksa). Perinteen mukaisesti joka vuosi Qstockissa soittava Radiopuhelimet on myös perjantain ohjelmistossa.

Lauantain nimiä ovat Jenni Vartiainen, Kuumaa, Gettomasa, Blind Channel, Sexmane, Don Huonot, Abreu, Vesterinen Yhtyeineen, Arppa, Ahti, Bloodred Hourglass, Pariisin Kevät, Etta, Costi, Lost Society, Ellinoora, Future Palace (Saksa), Lähiöbotox, Ikinä, Sonata Arctica, Saimaa, Jore & Zpoppa, Swim School (Iso-Britannia), Aavikko ja Benjamin.

Mukana on jo tuttuun tapaan myös nousevia lahjakkuuksia esittelevä Oulu2026-lava, jolle nousevat Winter Games, Lowhill, Yungmiqu, Taskujauheliha,  Sagastrophe, Epileptica, Eriika ja Nope. Paikallisten kykyjen lisäksi Oulu2026-lavalla nähdään Silver Sepp, joka tulee Tartosta, yhdestä tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungeista.

Qstock.fi

31.7–4.8. Elojazz

Perinteikkään Elojazzin ohjelmasta vastaa uusi taiteellinen johtaja, jazzlaulaja ja säveltäjä Aili Ikonen, joka on perinyt tehtävän sitä vuosina 2013–2023 hoitaneelta Jukka Eskolalta. Tämän vuoden pääesiintyjänä nähdään maineikas yhdysvaltalaiskitaristi Robben Ford, joka esiintyy Oulu All Star Big Bandin solistina. Sovitukset on tehnyt kokoonpanoa johtava yhdysvaltalaiskapellimestari Ed Partyka, joka on toiminut UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina.

Elojazzeilla soittavat myös ruotsalainen, pop-covereistaan tunnettu Dirty Loops, Aili Järvelä & Unituuli-kvartetti, Kaisa’s Machine, Oulu Youth Jazz Orchestra, Joris Roelofs sekä kitaristi Teemu Viinikainen, joka konsertoi Pyhän Tuomaan kirkossa.

Elojazzin konsertteja järjestetään Hupisaarten kesäteatterilla ja Madetojan salissa sekä Tuiran kirkossa, jossa on festivaalin viimeisen päivän jazzmessu. Myös ohjelmayhteistyö Jumpru-pubin kanssa jatkuu.

Elojazz.com

7.–11.8. Oulunsalo soi

Oulunsalon perinteikäs kamarimusiikkifestivaali levittäytyy Oulun keskustaan saakka. Taiteellisena johtajana aloitti syksyllä alttoviulisti Atte Kilpeläinen, jota kuullaan muun muassa avajaiskonsertissa Takapiha-kvartetin kanssa. Festivaalin kansainvälisiin vieraisiin kuuluu esimerkiksi belgialainen harmonikkataituri Philippe Thuriot, ja tarjolla on muutakin kuin kamarimusiikkia, kuten Samae Koskisen konsertti.

oulunsalosoi.fi

13.–18.8. Oulun muusajuhlat

Osana Oulun juhlaviikkoja järjestettävä sanataidefestivaali Muusajuhlat on poikkitaiteellinen festivaali, joka on perinteisesti sisältänyt myös musiikkia. Festivaalin tuottaa Huutomerkki ry.

oulunjuhlaviikot.fi/paatapahtuma/oulun-muusajuhlat

 

Yleisöjoukko seuraa konserttia luonnon keskellä.

Suomen kauneimmaksi festivaaliksi mainostetun Koiteli elää -festivaalin vetonaula on ainutlaatuinen miljöö. Kuva: Harri Tarvainen

16.–17.8. Koiteli elää

Kiimingin Koitelinkosken upeissa maisemissa järjestettävä Koiteli elää piti välivuoden 2022, mutta palasi kalenteriin viime vuonna. Kaksipäiväisellä festivaalilla esiintyvät perjantaina Yona, Tuure Kilpeläinen, Pehmoaino, Jukka Poika, Kauko Röyhkä & Röyhkeät, Jesse Markin, Muska & Hot Dogs ja Eereka sekä lauantaina Ellinoora, Bee, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Paleface + DJ Leijonamieli, Markus Krunegård, Katri Ylander, Valkea ja Junna.

koitelielaa.fi

16.–17.8. Soundbay Festival

Festivaalikesän uusin tapahtuma on tanssimusiikkiin keskittyvä Soundbay Festival, jota vietetään Lammassaaressa, Ainolan puiston ja Linnansaaren vieressä. Tapahtuman järjestää Energy Events Oulu.

Viikonlopun aikana festareilla nähdään useita kansainvälisiä sekä kotimaisia DJ-artisteja. Tapahtuman pääesiintyjäksi saapuu Rudimental DJ (UK) ja mukana ovat myös Dimension (UK), Wildstylez (NL), Culture Shock (UK), Pegboard Nerds (NO/DK), Mandy (BEL), K-391 (NO), Cartoon (EE), Rony Rex, Spectralizers, Abysa ja Tribos. Tapahtuman tiimoilta järjestetään kesä- ja hainäkuussa kaksi preparty-tapahtumaa, joiden ohjelmat ja tapahtumapaikat julkaistaan myöhemmin.

Soundbay Festival Facebookissa

22.–25.8. Oulun musiikkivideofestivaalit

Musiikkivideofestivaalien oheisohjelmaan kuuluu myös live- ja dj-keikkoja. Festivaalin jatkoklubeilla esiintyvät tänä vuonna Björn Torske, Daniel Savio, Hassan Maikal, Jukka Nousiainen Trio, Orvokki ja vj LNA.

omvf.net

 

Vaalea laulajanainen lateksiasussa lavalla.

Erika Vikman saapuu elokuussa Vauhti kiihtyy -festivaalille. Kuva: Pasi Rytinki

23.–24.8. Vauhti kiihtyy -festivaali

Viime vuonna ensimmäisen kerran Ouluhallin alueella järjestetty Vauhti kiihtyy -festivaali oli ilmeinen menestyskonsepti, sillä kotimaisia kansansuosikkiartisteja tarjoava tapahtuma järjestetään nyt Oulun ja Tampereen lisäksi myös Vantaalla ja Turussa.

Oulussa esiintyvät perjantaina Portion Boys, Dingo, Petri Nygård, Turmion Kätilöt, Jukka Poika, Mikael Gabriel sekä vielä yksi myöhemmin julkaistava esiintyjä. Lauantaina ovat vuorossa Bat ja Ryyd, Klamydia, Pasi ja Anssi, Ressu Redford, Battle Beast, Yölintu, Erika Vikman ja Raskasta iskelmää. Lauantai-illan viimeinen esiintyjä paljastetaan myöhemmin.

vauhtikiihtyyfestival.fi

 

Yhtye esiintyy hämärtyvässä illassa, yleisön yllä roikkuu värikkäitä sateenvarjoja.

Viime elokuussa Höyhtyän Ostarifestareilla tunnelmaa nostatti muiden muassa Litku Klemetti. Kuva: Pasi Rytinki

30.–31.8. Ostarifestari

Höyhtyän ostoskeskuksen kodikas festivaali helpottaa tänä vuonna loppukesän tapahtumaruuhkaa eikä osu enää samaan viikonloppuun ilmankitaransoiton MM-kisojen ja musiikkivideofestivaalien kanssa. Nyt viidennen kerran järjestettävällä Ostarifestarilla esiintyvät perjantaina Antti Autio, Radiopuhelimet, Aili Järvelä, Rohkeat kuvat ja Winter Games sekä lauantaina Funksons, Rosita Luu, Salsa Coruno del Norte feat. Jari Marjala, Michael Bleu ja Huutokatrilli feat. Nope. Molempina päivinä on puikoissa dj Rui Veiga.

ostarifestari.com

31.8. Taikasaari

Oulun arvoituksellisin festivaali järjestetään kolmannen ja viimeisen kerran Ainolan puiston kupeessa Lammassaaressa, ja tämän vuoden jälkeen se siirtyy toiseen kaupunkiin. Tänä vuonna Taikasaari toteutetaan suuressa sirkusteltassa, jonka ohjelma selviää perinteisesti vasta paikan päällä. Monitaiteellinen ohjelma kootaan valtakunnallisen haun pohjalta, ja esiintyjät voivat olla miltä tahansa esittävän taiteen alalta. Tänä vuonna hakemuksia saapui 340 kappaletta lähes kaikilta taiteenaloilta ja eri puolilta maata.

ouluntaikasaari.fi

 

Tapahtumien tietoihin voi tulla muutoksia. Tietoja päivitetty 20.6.