Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton vuoden 2023 tunnustuspalkinto Oulun Taiteilijaseuralle

Oulun Taiteilijaseuran ARTo on taidelainaamo ja -myymälä, joka on erikoistunut Oulun seudun, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taiteeseen. Kuvat: Satu Alajoki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Tunnustus antaa arvoa taiteilijaseurojen työlle, jota tehdään ruohonjuuritasolla taiteilijoiden hyväksi kaikkialla Suomessa. Paikalliset taiteilijaseurat ylläpitävät mm. gallerioita ja taidelainaamoja toiminta-alueillaan. Seurojen toiminta rikastaa paikallista kulttuuritarjontaa ja tarjoaa alueen taiteilijoille kanavia tuoda esille taidettaan ja saada toimeentuloa taiteellisesta työstä. Toiminta ansaitsee tulla nähdyksi”, Oulun Taiteilijaseurasta kommentoidaan palkintoa.

Oulun Taiteilijaseuralla on näyttelytilat Oulun keskustassa kulttuuritalo Valveen vieressä. Galleria 5 esittelee monipuolisesti suomalaista nykytaidetta, ARTtila on seuran jäsentaiteilijoiden näyttelyille omistettu tila ja Pimenton ohjelmistossa on muun muassa media- ääni- ja installaatiotaidetta. Samassa kiinteistössä on myös taidelainaamo ja -myymälä ARTo, josta voi ostaa tai lainata paikallisten ammattitaiteilijoiden teoksia.

Julkinen rahoitus alhainen

Taiteilijaseurojen toimintaa pyöritetään usein pienin resurssein.

”Taiteilijaseurojen ja kuvataiteen julkinen rahoitus on toiminnan merkitykseen ja laajuuteen nähden vaatimatonta. Vaikka viime vuosina rahoituksen kehitys on ollut oikean suuntaista, kuvataiteen yhteisöjen rahoitus on edelleen kaukana muiden taiteenalojen rahoituksesta.”

Tämä todetaan myös palkintoperusteluissa ja alan tuoreissa selvityksissä: kuvataiteen alalla julkinen rahoitus on kulttuurikentän matalin, vaikka vaikutus kaupunkikuvassa ja ihmisten arjessa on suuri.

”Näyttelyissä vieraileminen on aina yleisölle maksutonta ja taiteilijaseurojen galleriat antavat tilaa moniääniselle taiteelle ilman kaupallisuuden painetta. Siksi myös julkista rahoitusta tarvitaan.”

Palkinnon perusteluissa nostetaan esiin myös Oulun Taiteilijaseuran rooli Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodessa. Seuran ansiosta kuvataide näkyy merkittävänä osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa Oulussa. Seura toteuttaa mittavan Exploring ART -hankkeen, jossa taidetta tuodaan julkiseen tilaan vuonna 2026 ja Ouluun syntyy uusi taidealue.

Tunnustus lisää arvostusta

60-vuotiaalla Oulun Taiteilijaseuralla on jäsenenä yli 180 ammattitaiteilijaa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa. Seuralle on tärkeää puolustaa taiteilijoiden toimintaedellytyksiä ja mahdollisuuksia tehdä työtään. Seuran jäsenistä koostuva hallitus ideoi jäsenten toiveita kuunnellen ajankohtaisia tapoja tuoda esille taidetta ja työllistyä.

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on jakanut tunnustuspalkintoaan vuodesta 1993 alkaen lisätäkseen monimuotoisen kuvataiteen arvostusta ja näkyvyyttä. Tunnustuspalkinto myönnetään yhteisölle tai henkilölle tunnustuksena visuaalisen taiteen hyväksi tehdystä merkittävästä työstä.

Tunnustuksen ajankohtainen teema vaihtuu vuosittain ja vuonna 2023 se oli kuvataiteilijan aseman ja toimeentulon edistämiseksi tehty työ. Palkintona myönnetään kuvanveistäjä Raimo Heinon suunnittelemaa professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen nimikkomitali.