Sisin-metsäteatteri johdattaa lumoavan luontoyhteyden äärelle – pääroolissa Oulun Hietasaari

Poluilla voi kohdata jänniä hahmoja ja päästä kokemaan mystisiä tapahtumia. Kuvat: Satu Suvanto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sisin – heijastuksia luonnostamme -metsäteatteri vie katsojan konkreettisesti metsään, tarkalleen ottaen Hietasaaren Johteensalmen alueelle. Polkujen varrella luonto, ympäristöön sulautuvat teokset ja tapahtumat kietoutuvat yhteen. Kyseessä on teos, jossa ihminen pääsee kokemaan tapahtumia kulkien, päästen ikään kuin teoksen sisään.

Metsäteatterin juuret alkoivat itää, kun teatteri Saagan ohjaaja-käsikirjoittaja Niina Aho ja hänen ystävänsä Satu Suvanto järjestivät koronasulkujen aikaan tapaamisia luonnossa ja metsässä kulkien. Idea ympäristötaiteen tekemisestä syntyi kävelyiden aikana ja niin alkoi matka ihmisen ja luonnon välisen yhteyden ytimeen.

”Teokseen valittiin näyttelijöitä ja muusikoita, jotka halusivat tutkia omaa luontosuhdettaan. Materiaalia on tuotettu pohtimalla, kirjoittamalla sekä kehollisin harjoittein”, Aho kertoo.

Esityksen äänimaailman tuottaa kaksi muusikkoa, jotka ovat valmistaneet osan soittimista itse.

”Näytelmän materiaalia on kerätty koko harjoitusprosessin ajan, joten voisi sanoa, että teos on tuotettu yhdessä koko työryhmän kanssa”, hän jatkaa.

Metsässä ei ole vain yhtä näyttämöä, vaan näyttelijät esittävät erilaisia kohtauksia luonnossa, jonne yleisö pääsee polkuja kulkien.

Kaipuu luontoyhteyteen

Teosta varten on kerätty oululaisten ja pohjoispohjanmaalaisten kokemuksia ja tarinoita omasta luontosuhteesta. Ohjaajan mukaan tarinat olivat todella henkilökohtaisia ja koskettaviakin.

”Huomasin, että erilaisilla ja eri taustoista tulevilla ihmisillä on pohjimmiltaan hyvin samanlainen tarve kokea olevansa osa luontoa”, toteaa Aho.

”Moni miettii, mihin vahvempi luontoyhteys on kadonnut ja kuinka sen saisi takaisin”, hän jatkaa.

Samoja mietteitä on noussut esiin myös työryhmän sisällä.

”On oikeastaan lohdullista ajatella, että luonto on meille niin tärkeä ja ollaan yhdessä huolissaan myös ympäristön tulevaisuudesta”, Aho sanoo.

Kaikille aisteille

Ahon mukaan Hietasaaren luonto ei toimi ainoastaan teoksen näyttämönä, vaan se on suorastaan pääroolin esittäjä. Ohjauksessa on haluttu rikkoa perinteistä asetelmaa yleisön ja näyttelijöiden välillä. Näytelmään mukaan päätymistä ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

”Haluan ravistella normeja siitä, että katsoja on tietyssä paikassa ja näyttelijä kaukana”, Aho kertoo.

”Katsoja voi itse päättää, meneekö lähemmäs vai pystytteleekö etäällä”, hän jatkaa.

Metsäteatteri ei ole juonellinen kokonaisuus, vaan elämys koostuu yksittäisistä välähdyksistä ja kohtauksista, joita on väritetty erilaisilla äänimaisemilla. Metsän siimeksessä koetut tilanteet voivat olla paikoitellen jännittäviä, joten teosta ei suositella alle 12-vuotiaille.

”Uskon, että tämä tule olemaan katsojalle ihana elämys ja erilainen kokemus. Hietasaaren metsäalue on jo itsessään mystinen ja puhutteleva”, toteaa Aho.

Sisin-metsäteatterin ensi-ilta perjantaina 26. elokuuta Hietasaaren Johteensalmen metsäalueella. Lisätietoja tästä linkistä.

 

Lue myös